Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не дължа нищо на ГЕРБ, сделка няма Проф. Атанас Герджиков

Цените са високи, защото ЗОП позволява хитрини, казва професорът

Не дължа каквото и да е на ГЕРБ, сделка няма. Още в първия ми разговор аз разбрах, че те нямат никакви условия, че застават зад мен без да искат нищо в замяна. Това сподели пред БНР проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ и БЗНС.

"Бях издигнат от инициативен комитет. Аз се колебаех. Появи се моят приятел Красимир Вълчев и каза, че може да говори с партия ГЕРБ за евентуална моя подкрепа. Аз бях доста склонен да се кандидатирам вече, когато чух това, то ми даде известен кураж. Ако това е упрек, не разбирам защо - каза Герджиков. Другите двама основни кандидати са постъпили по същия начин. Очевидно е, че те са подкрепени от партии, с които са говорили и докато са обмисляли кандидатурата си. Партия ГЕРБ сигурно е допуснала много грешки, но очевидно има и много успехи. Иначе нямаше да ги избираме в продължение на 12 години. Те продължават да бъдат най-голямата българска партия".

"Това е истината - каза той. - Дори и да искат нещо от мен, няма да отговоря положително. Аз отсега казвам, че искам да съм кандидат на всички българи. Бих приел от всяка партия подкрепа." 

На въпрос, свързан с позицията му за Истанбулската конвенция, той отговори, че тя е полезна с това, че се обявява срещу насилието срещу жени и за равни права. "Но проблемът е, че има и други текстове, които разтревожиха големи части от обществото - посочи професорът. - Защо да ги обиждаме, че нищо не разбират вместо да им обясним за какво става дума."

На въпрос, свързан с пистолета, с кюлчетата, с Мата Хари - Герджиков каза, че всички обвинения се доказват в съда. "Ако е вярно, е лошо, ако не е - е лошо, че някой го прави", обясни той. 

"За мен е важно да имаме правила, които не допускат корупционни практики", коментира той по повод скандала с чешкия премиер Андрей Бабиш. 

""Пандора пейпърс" е световен проблем и трябва да има битка с корупцията. Управляващите трябва да управляват така че хората да виждат, че се управлява в тяхна полза. Аз подкрепям това, което казва Лозан Панов, а каква ще е съдебната реформа, трябва да кажат експертите. 

 Трябва да създадем най-добрите правила и да ги прилагаме.  30% от запитаните са готови да си купят фалшив сертификат за ваксинация - това е страшно", обясни Герджиков. 

По отношение на Плана за възстановяване, той посочи, че ако не бъде одобрен до Нова година, това ще означава, че сме се съгласили да не получим авансово средства, а да инвестираме и след това да ни бъдат възстановявани, което ще е проблем за малка страна като България -  добави Герджиков. - Скоро ще сме готови на всичко само и само този план да бъде одобрен, сега трябва да внимаваме, за да не пострадат големи групи хора." Според него дилемата е дали да продължим с "Марица Изток" или ще останем без ток и с много безработни. 

Запитан какво мисли за ядрената енергетика, той каза, че тя е сравнително евтина и безопасна и трябва да се мисли в тази посока - "да заместим с нея опасните производства за околната среда. Реакторите за АЕЦ "Белене" трябва да се използват в АЕЦ "Козлодуй"".  

"Българската позиция спрямо Северна Македония трябва да продължи и при следващото правителство - трябва да е постоянна - смята професорът. - Тази политика има две части." Искаме да помогнем да бъдат интегрирани шестте страни, особено Северна Македония и да се изпълни Договора за приятелство, комисията не се занимава само с история, а и с образование, за да не създаваме следващото поколение, което мрази съседите. 

"Защо в ЗОП да не се запише, че ако си купя с обществена поръчка тетрадка  и химикалка, а отсреща в книжарницата е по-евтино - защо да не си го купя оттам, защо да спираме с избора на фирмата - попита Герджиков.- От 20 години питам това и не вярвам да има бюджетна организация, която да не се съгласи. Цените са високи, защото ЗОП позволява подобни хитрини. 

Аз опоненти нямам, не споря с никой, отстоявам визията си, завърши Герджиков. Ще водя коректна кампания и няма да слизам на личностно ниво. Ако не спечеля ще се занимавам с научна работа, чакам няколко теми, за които нямам търпение и много се колебах дали да приема номинацията."