Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев КАДЪР: НОВА ТВ
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев КАДЪР: НОВА ТВ

Има задържане на броя на настанените в болниците, включително в интензивните отделения. Това каза по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Той заяви, че не може да каже най-критичните точки по отношение на капацитета на болниците, но допълни, че най-натоварено е там, където са най-много случаите. "В София винаги е било така, Габрово, Видин, Монтана, Пазарджик, Перник - натискът е там. Зависи всеки район в кой от стадиите се намира. Не е нещо, с което не сме се сблъсквали".

По отношение на новите мерки от министерството на здравеопазването, доц. Кунчев заяви, че основната цел е да не се пречи на нормалния живот и икономиката.

"Здравният сертификат може да се носи по два начина - на хартиен носител или апликация. Заведенията, които са приели, че ще работят по този начин, първо трябва да гарантират, че и техния персонал е 100% ваксиниран, или си е направил тест, и ли да е преболедувал. Оттам нататък организацията я прави този, който организира събитието", обясни той. 

Според него в QR кода на сертификата по никакъв начин никой ползвател не може да стигне до личните данни.

"Проверки ще има от външните контролни органи - полиция, агенцията по храните, но разчитаме на хората, които искат да работят без ограничения, да създадат необходимата организация", каза още доц. Кунчев. 

По думите му от страна на заведенията имало интерес, но и притеснения.

"Ако не направим така, че да повишим броя на имунизираните, ние ще имаме проблеми с туристическия сезон. Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се организира каквото и да е било", допълни Кунчев.