Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светкавично сменял настроенията си – последно време бил по-избухлив и по-често влизал в свади

Казвал, че пази сестра си София като очите си, заричал се, че ако някой я нарани, той ще се разправи лично с него

Прогнозите са, че 22-годишният младеж ще получи доживотен затвор

Честа смяна на настроенията, раздразнение и обидчивост. Такова напоследък било поведението на 22-годишния Майкъл Андреев, който уби баща си и по-малката си сестра в района Джорданвил в град Уорън, окръг Хъркимър, Ню Йорк. В месеците преди нападенията младежът с български корени постоянно изпадал в тежки кризи и предизвиквал кавги. Според негови познати в един и същи ден и само за няколко часа той можел да бъде както изключително мил и весел, така и много ядосан на целия свят.

В семейството си също се държал по този начин. Повтарял, че е привързан към баща си и държи на него, но в следващия момент започвал да се кара с 67-годишния Андреев-старши безпричинно. Зловещо било и това, че Майкъл е посегнал по особено брутален начин на малката си сестричка София, въпреки че пред всички твърдял как я пазел като очите си и не давал косъм да падне от главата й. Заричал се, че ако някой нарани 12-годишното момиче, той ще се разправя лично с него.

Само два месеца преди да извърши касапницата в дома си, в социалните мрежи Майкъл дори е публикувал пет снимки заедно с роднините си и е добавил коментар: "Господи, обичам семейството си".

Близките на момчето смятат, че извършеното от него престъпление се дължи на шизофренията, която е наследил от биологичната си майка. Специалисти също са категорични, че поведението и крайната смяна на настроенията на младежа се дължат на психичното разстройство, което се характеризира с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции. Пред "168 часа" те обясняват, че дори лека форма на болестта може да доведе до нервно-психична възбуда.

Според братята на Майкъл двойното убийство щяло да бъде избегнато, ако баща им бе обърнал внимание на болестта на сина си навреме.

"Той обаче му прощаваше всичко, защото го обичаше", казва единият от тях – Стефан.

Както много други хора, така и таткото на нападателя си затварял очите за ставащото с детето му. Психолози са на мнение, че Андреев-младши давал не една индикация за това, че е опасен както за околните, така и за себе си, което навеждало на мисълта, че е трябвало да бъде принудително хоспитализиран или да бъде подложен на лечение с медикаменти.

Момчето обаче не било освидетелствано, нито пък някога е посещавало психолог или психиатър, с който да поговори. "168 часа" не откри човек, който да има информация дали някога е приемало лекарства.

Подценяването на състоянието му довежда до фаталния ден, в който той посяга на най-близките си хора, а след това опитва да нарани и себе си. Властите на място виждат как Майкъл се хвърля от балкона, най-вероятно с мисълта за самоубийство. Установяват, че той също има рани, причинени от нож. Закаран е веднага в болница, където медиците го стабилизират.

Така той се превръща в основния заподозрян за случилото се с близките му. Скоро срещу него ще започне и процес. Андреев-младши ще отговаря по две обвинения - убийство от втора степен и престъпно притежание на оръжие от четвърта степен. Вероятната присъда, която ще получи, е доживотен затвор, тъй като е причинил смъртта на близките си по особено мъчителен начин за тях.

До момента няма данни Майкъл да е поискал среща с останалите си роднини. Според американската полиция нападението над баща му и сестра му е станало след скандал. Неясно обаче е за какво точно възрастният мъж и младежът са се скарали. Властите все още не съобщават арестуваният да е посочил защо е нападнал близките си.

Станалото в Ню Йорк напомня един от последните случаи у нас от юни тази година, когато шизофреник намушка с кухненски нож 17-годишно момиче. В съдебна зала стана ясно, че 27-годишният Иван Кокинов е нападнал жертвата и още две нейни приятелки, докато се разхождали. Тя била приета с множество прорезни рани, което наложило и спешна операция. За щастие животът й след медицинската намеса бил вън от опасност. Оказва се обаче, че Кокинов има документи за параноидна шизофрения от 2015 г. За същото свидетелства и неговата майка, която казва, че синът й дори бил на медикаменти. В съда се разбра и че причината за посегателството била конфликт с брата на пострадалата.

По време на заседанията стана ясно още, че Иван е стар познайник на полицията. Той имал две висящи съдебни производства - за кражба и за нападение и грабеж. Въпреки това защитникът му поиска да бъде оставен под домашен арест, за да провежда лечението си вкъщи.