Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

Ако ГЕРБ спечелят парламентарните избори с преднина от 5-6% , ще направят опит да съставят правителство. Ако обаче разликата пред втория е 0.5-1 процентни пункта, в партията смятат, че не само ще е трудно, но няма и да е редно да опитва съставянето на правителство. Това заяви пред "Свободна Европа" заместник-председателят на формацията Томислав Дончев.

Той добави, че ако в следващия парламент пътят е към обединение, ГЕРБ ще работи за такъв разговор. Но обединение не може да се случи просто така, то трябва да е около приоритети, подчерта Дончев и допълни, че само подобен разговор има смисъл и те може би биха го инициирали. Бихме водили разговор и за промени в съдебната система, но съдебна реформа не може да се свежда до смяната на главния прокурор, заяви вторият човек в ГЕРБ. Той подчерта, че партията има в програмата си дял за реформа в съдебната система, тази тема не им е чужда, както и че реформата минава през разговори, през убеждаване.

Апела на един от лидерите на "Продължаваме промяната"  Кирил Петков ГЕРБ да минат през покаяние за "огромните кражби, които са се случвали през годините", ако искат да се стигне до разговор с тях след изборите Дончев коментира с думите: "Самочувствието да си универсален морален императив и да караш другите да се покайват в името на високите идеали, които следваш, е леко подозрително".

Според зам.- председателя на ГЕРБ не те, а кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, зад когото застават, трябва да води разговори за подкрепа с други политически сили. Ако други партии, като ДПС например, макар те да заявиха, че ще имат собствен кандидат го подкрепят, ние в този разговор нямаме място, подчерта Дончев. Опаковането ни с ДПС, каквито опити непрекъснато се правят, целят да ни нанесат вреда, щета, категоричен бе вицето в ГЕРБ. На въпрос кого биха подкрепили ГЕРБ на втория тур, ако ректорът на Софийския университет не достигне до балотаж, Дончев заяви, че е много по-логично е да се подкрепи Лозан Панов, но до такава хипотеза е малко вероятно да се стигне. Дончев подчерта, че България да има президент с профила на професор Герджиков е много по-важно от спечелването на избори.