Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Натискът над болниците се засилва, заетостта на леглата е над половината в страната, но ситуацията засега е под контрол.

Това каза здравният министър Стойчо Кацаров за ситуацията в страната към момента, след като днес беше отбелязан отново висок брой на новозаразените от близо 3000 нови случаи и 178 починали. Министърът участва в дискусията "Дългият постковид", която финализира тазгодишното издание на лигата на "24 часа" - "Лекарите, на които вярваме".

Според Кацаров ситуацията е по-критична в областите, където има по една болница

При запълване на капацитета й, може да се наложи приемане на болните в болници в съседни области, обясни той.

За ситуацията със заетостта обаче значение има освен заболеваемостта и капацитетът на болниците.

Към момента не се налага разкриване на нови легла за деца, допълни Кацаров по повод данните за голям брой заболели деца.

Според Кацаров генерален проблем с процедура за безплатни прегледи и изписването на безплатни лекарства срещу COVID не би трябвало да има, но ако има случаи на пациентите да са им иск и пари за прегледи например, да подадат сигнал до медицински надзор, каза той. Уточни още веднъж, че това не важи за здравно неосигурените.

Сигналите, които пристигат в МЗ за фалшиви сертификати пък, министерството изпраща до прокуратурата, която единствено може да предприеме действия. Кацаров апелира както медиите, така и хората да правят също от при конкретен случай и сигнал.