Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В нейния ум се ражда идеята за „прескачане“ на честотата, с която торпедо да бъде неуловимо Приятелят й Джордж Антейл практически я доразвива

80 деца са били убити, след като германска подводница потопява пътнически кораб, пресичащ Атлантическия океан.

Тази новина смразява кръвта на Хеди Ламар. Като „най-красивата жена в света“, титулувана така от собственика на студиата MGM – прочутия Луис Б. Майер, холивудската звезда не би трябвало да тревожи хубавата си главица с ужасите на Втората световна война. Никой не очаква това от нея. La dolce vita само приляга на такава жена – безгрижен, луксозен и бляскав живот, подчинен на тревоги само от сферата на суетата. Само че Хеди винаги е била преценявана погрешно. Времето я награждава с най-точната оценка, но трябват десетилетия, за да се разбере, че красотата на Ламар е превъзхождана стократно от блясъка на нейния ум. Днес кинолегендата от 40-те е призната и като изобретателка, наричана е „майката на wi-fi“, защото именно тя измисля технологията, залегнала в основата на безжичния интернет и не само на него. Прави го в подкрепа на Съюзниците в борбата срещу нацистите, защото не може да гледа безучастно.

Само че в началото никой не е готов да признае нейната гениалност. Все пак мъжете, особено тези в униформа, винаги са били подозрителни към жените, осмелили се да опитат да променят света. В някакъв момент от миналото дори учените (с Y хромозоми) са на мнение, че дамите не са способни на твърде сериозни мисловни натоварвания и не биха могли да превъзхождат в това отношение господата. Как американската армия да приеме сериозно предложената им военна технология, когато идеята идва от жената, която се снима гола в киното и първа показва пред камерата оргазъм. Ще стигнем и до тази част от историята, но нека да стане ясно какво предлага на военните Хеди. И нека преди това да се има предвид, че тя е също и дръзката еврейка, която успешно бяга от първия си съпруг – влиятелен нацистки търговец на оръжие, за да пробие в Холивуд.

През 1940 г. актрисата обединява усилия със своя приятел, композитора Джордж Антейл, като двамата започват работа по „тайна комуникационна система“, предназначена за използване от ВМС на САЩ с приложение в радиоуправлението на торпеда. Това е техника за разширяване на спектъра и нов метод, родил се изцяло в ума на Ламар – „прескачане“ на честотата (периодично скокообразно изменение на носещата честота – б.р.).

Какъв път извървява Ламар, как всеки момент от нейния живот я отвежда към създаването на нещо гениално и какво се случва после - четете в "Космос"