Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2020 г. “24 часа” събра лекарите, спасили хиляди животи в пандемията, които обсъждаха предизвикателствата пред здравната система, които вирусът донесе. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
През 2020 г. “24 часа” събра лекарите, спасили хиляди животи в пандемията, които обсъждаха предизвикателствата пред здравната система, които вирусът донесе. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За 11-и път "24 часа" събира на дискусия българските медици

Министър Кацаров и директори на най-големите болници ще пишат рецептата как здравната система в България да се справи с новите предизвикателства в пандемията

Няма добро здравеопазване без лекари, на които хората да вярват. С тези думи издателят на "24 часа" Венелина Гочева откри дискусията на тема "Как ще се справи българското здравеопазване с новите вълни от COVID, със страха на българина от последиците на болестта и с отказа масово да се ваксинира в глобалната пандемия? Защо “дългият постковид е най-голямото предизвикателство пред здравните системи”?

Дискусията е част от церемонията за връчване на отличията на "Лекарите, на които вярваме" - една от основните инициативи на "24 часа", чиято цел е да открои най-добрите медици в страната.

Разликата от досегашните вълни на коронавируса в България е доста по-добрата организация - има план, няма дефицити от лекарства, има условия за извънболнична помощ, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Проблемите са, че не можем да преодолеем негативните нагласи към ваксинацията и липсата на народно събрание пречи да балансираме здравната система. Ще преживеем тази вълна, но ще си платим цената, че не се ваксинираме и здравната система се намира в лошо състояние, заяви още Кацаров.

Надявам се в новото народно събрание да бъдат извършени корекции в здравната система, която е тежко дебалансирана. Това смятам трябва да е първостепенна задача на едно бъдещо редовно правителство, защото значително ще подобри здравното състояние на нацията, заяви още министърът.

Здравната система и нейната промяна е свързана с лекарите, на които вярваме. Успешната реформа на здравната система трябва да постави в центъра пациента, който вярва на лекарите. Ако променим системата не да задоволява интереса на доставчиците, а да задоволява потребителите, ако децентрализираме системата и парите следват избора на пациента, бихме имали добри резултати. Трябва да се разгледа и собствеността. Не е правилно министърът на здравеопазването да е собственик на болници, той трябва само да пише правилата, заяви още Кацаров.

Доставчиците на услуги трябва да са в честна конкуренция, а потребителят трябва да има право да избира и осигурител. Най-важната стъпка е да се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване, добави Кацаров. Според него демонополизация на НЗОК ще доведе до повишаване на здравните услуги и реално остойностяване на здравните услуги.

Дискусията може да бъде проследена на живо на 5 октомври (вторник) от 11 часа на сайта на “24 часа”, както и на нашата фейсбук страница.

Задавайте вашите въпроси към участниците в дискусията под живото излъчване на фейсбук страницата ни.