Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Банев бе осъден у нас през 2016 година.
Банев бе осъден у нас през 2016 година.

Киев няма да го екстрадира, макар София, Рим и Букурещ да го очакват, за да лежи 36 г.

Евелин Банев-Брендо е украинец, затова не може да бъде екстрадиран и е пуснат на свобода от Апелативния съд в Киев. Решението е взето на 21 септември, показа проверка на в. “България Днес”.

След 5 години в неизвестност Евелин Банев беше спипан на 6 септември в Киев. След задържането му към местните власти полетяха молби от Румъния, България и Италия за предаването на известния арестант. Трите държави издирват от години Банев с червена бюлетина на Интерпол заради влезли в сила присъди. У нас го чакат 6 г. като част от престъпна група за пране на пари, а в северната ни съседка - 10 г. и половина за наркотрафик. Брендо има на сметката си и 20 г. затвор в Италия по аферата “Кокаинови крале” за трафик на дрога от Южна Америка към Европа. При сегашната ситуация България, Румъния и Италия остават с пръст в уста.

И по трите дела,

по които е

осъден, става

дума за разбити

канали за трафик

на кокаин

В България Брендо е осъден, защото е прал пари от каналите на Атанас Генов и Ивайло Хаселбърт. И двете организации са разбити през 2000 и 2005 г., босовете са излежали присъдите си, а дрогата е заловена.

През 2012 г. италианските карабинери провеждат поредната акция срещу трафика на кокаин в периода 2006 - 2008 г. Организатор и финансист е Евелин Банев, за което го уличават в самопризнания и хора от неговата банда - българинът Радослав Атанасов и италианецът Антонио Мелато. Над 800 кг от този канал също са задържани.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана.

Когато Евелин Банев е в италианския арест, през декември 2012 г. испанската полиция залавя кораба “Св. Николай” с български екипаж на борда. Връзка с Брендо и натоварения с 2,7 тона кокаин плавателен съд обаче не е открита. По това време маскирани отвлякоха дъщеря му Лара пред дома на семейството в “Бояна”. Момичето беше в неизвестност 40 дни и мистериозно се появи пред 6-о районно на МВР в София. Нито похитителите, нито поръчителите бяха открити.

Докато все още е в италианския арест, през февруари 2014 г. френската полиция атакува кораб в териториалните ѝ води. На борда има автомобили от рали “Дакар”, в чиито гуми са намерени 1,4 тона кокаин. Отново се търси връзка между Брендо и тази пратка, но такава не е открита. Месец след операцията на френските власти Брендо е освободен от италианския арест и идва в България.

На 17 март същата година е освободен от ареста, където чака решението по делото срещу него на втора инстанция. На тази дата Апелативният съд в София в състав Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева го пуска под домашен арест.

По това време делото срещу него за пране на пари още е висящо на втората инстанция, като преди това първата - Софийският градски съд, го е наказала със 7 г. лишаване от свобода. По делото Брендо е подсъдим заедно с брат си Симо Карайчев (двамата са от различни бащи), бившата си съпруга Моника и сестра ѝ Десислава, вдовицата на партньора му Константин Дишлиев, разстрелян в София през 2015 г. Според обвинението те са изпрали над 21 млн. лева от трафик на наркотици, като са превеждали пари от различни сметки в чужбина към българската фирма “Прайвът файнънс юниън”.

Веднага след решението на Апелативния съд за промяна на мярката му Брендо е откаран в къщата си на ул. “Пушкин” в София с линейка, съпровождана от полицейски автомобили. В следващите 4 месеца Банев е вкъщи, без право да напуска адреса си. По това време още не бяха въведени електронните гривни за наблюдение на домашните арестанти.

На 11 юли същата година съставът на Апелативния съд в София, който гледа делото, излиза с решение - отменя присъдите на всички подсъдими и ги оправдава за прането на пари от наркотрафик. Иво Вапцаров и Стефан Илиев са категорични, а третият член на състава - Калинка Георгиева, подписва с особено мнение, което означава, че не е била съгласна. С новото решение за оправдаването му мярката на Евелин Банев е променена от домашен арест на най-леката - “подписка”. Има и забрана да напуска страната, която ще се окаже само на хартия в следващите години.

Оказва се, че

между втора и

трета инстанция

Евелин Банев е

открил как да

надхитри Темида

в трите държави,

където го чакат общо над 36 г. решетки. Това се е случило с едно просто действие - Брендо е станал украински гражданин. По време на следствените действия след задържането му в началото на месеца униформените от Департамента за стратегически разследвания на Националната полиция на Украйна са открили на адреса, на който се подвизава Банев, негов украински паспорт. Документът е издаден на 16 декември 2015 г. от служител на Държавната миграционна служба в Житомирска област. Брендо бе осъден от Върховния касационен съд през 2016 г., а забраната му да напуска България не бе отменена.

Магистратите цитират принципа на единно гражданство, заложен в чл. 2 от Закона на Украйна за гражданството. Той гласи, че ако чужденец е придобил гражданство на Украйна, той става само гражданин на Украйна. Освен това в решението да освободят Банев магистратите се позовават на Европейската конвенция за екстрадиция, според която процедурата по екстрадиция се урежда изключително от правото на замолената страна - в случая Украйна.

Така се стига до член 29 от Конституцията на Украйна, който гласи, че никой не може да бъде задържан освен въз основа на мотивирано съдебно решение и само на основанията и по начина, предписани от закона. Процесуалният закон на Украйна допуска временен арест на лице, издирвано за престъпление извън Украйна, до получаване на искането за екстрадиция. На тази база на 8 септември за Банев е постановено временно задържане за 20 дни от Святошинския окръжен съд на Киев.

Апелативните магистрати уточняват, че след ареста на Евелин Банев срещу него е било образувано наказателно производство. Поводът е, че в къщата, която обитавал, бе открита модерна оранжерия за марихуана. В рамките на разследването е извършена съдебно-портретна експертиза. Тя е изследвала личната карта на Брендо с открития паспорт. Специалистите са се произнесли категорично, че на снимките на двата документа е едно и също лице - именно Брендо.

По този начин отново се стига до принципа на единно гражданство, според който чужденец, придобил украинско гражданство, в правоотношения с Украйна се признава само като гражданин на Украйна. Но съгласно чл. 25 от Конституцията на Украйна гражданин на Украйна не може да бъде екстрадиран извън страната в друга държава. А член 10 от Наказателния кодекс на Украйна урежда въпроса за наказателната отговорност на лица, които се намират на територията на Украйна. По неговата сила украинци не могат да бъдат екстрадирани в чужда държава за престъпления, извършени извън Украйна, и за изпълнението на присъди, постановени от чужде- странни съдилища.

В такива случаи чл. 589 от ГПК на Украйна предвижда отказ за екстрадиция на лице, което е гражданин на Украйна. Освен това чл. 582 от ГПК задължава задържаното лице незабавно да се освободи. На това основание

съдия Иван Рибак

и колегите

му отменят

решението на

разследващия

съдия Бабич

от първия

съд и указват

Евелин Банев

незабавно да

бъде освободен

от ареста

Решението, което е от 21 септември, е окончателно и не подлежи на обжалване. Така Брендо се оказва свободен, макар да го чакат 36 г. в килия.

Според запознати той добре е разучил законите и още при минаването си в нелегалност е намерил начин, по който ще му се размине.

Малко след като бе задържан, той поиска да излежи всичките си присъди в български затвор. Съдът го поряза, тъй като не се намира в страна - членка на ЕС, и не е решен въпросът за предаването му.

Брендо бе задържан на 6 септември в Киев.
Брендо бе задържан на 6 септември в Киев.