Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Димитър Ганев от "Тренд"
Политологът Димитър Ганев от "Тренд"

1. Какъв знак би дала ГЕРБ, ако подкрепи проф. Анастас Герджиков?

2. Какви са плюсовете и минусите на кандидатурата?

3. Какви избиратели може да привлече?

4. Какви са шансовете му срещу Румен Радев на 14 ноември?

Ето и отговорите на Димитър Ганев, един от политолозите, на които "24 часа" зададе горните въпроси:

1. Проф. Герджиков не е човек, чийто профил може да предизвика определението “гербаджия”. В този смисъл той пасва на профила, който от ГЕРБ търсиха. Освен това те се стремяха кандидатурата да бъде антипод на настоящия държавен глава Румен Радев.

По принцип целта на която и да е президентска кандидатура е да отиде над резултата на самата партия, затова всичко зависи и от развитието на кампанията. Това, което мога да кажа от социологически проучвания, е, че електоратът на ГЕРБ е достатъчно втвърден и мотивиран, че да отиде да гласува, а проф. Герджиков не е персона, която ще дистанцира електорат на партията - това не е човек, който е критикувал партията, нито пък Борисов, а по-скоро се е държал умерено в публичното пространство и не е заемал ярки политически позиции. В този смисъл

електоратът на ГЕРБ няма да има

проблем да го припознае

А това е най-важният въпрос, защото освен президентски има и парламентарни избори. Тоест от ГЕРБ търсиха човек, който да не позволи на част от електората да се дистанцира и това условие е изпълнено. Проф. Герджиков е човек с авторитет, ректор на СУ, а това е различен типаж и профил от по-голямата част от представителите на ГЕРБ. Затова е и възможно да привлече определена периферия, което е другото важно условие.

2. Предимствата са тези, че не е от тесните партийни среди и може да успее да акумулира някаква периферия, както и да не събужда хейт и да дистанцира електората. Авторитетът му на учен и общественик е безспорен. Що се отнася до пасивите на подобна кандидатура - най-очевидното нещо е, че не е достатъчно разпознаваем. Затова ще му трябва време да се наложи - трябва да направи интензивна кампания за повишаване на разпознаваемостта си.

3. На първи тур повечето от основните партии имат кандидат. Важното е на втори тур какъв ще бъде ефектът - при балотажа е

да не отблъсква

избирателите на ДПС,

които очевидно са в меко казано сложни отношения с Румен Радев.

Освен това трябва да се има предвид, че хората, които имат недоверие към Радев, са повече от симпатизантите на ГЕРБ. Това означава, че проф. Герджиков може да акумулира техните гласове. Оттам нататък вече хора от демократичната общност, които не могат да възприемат, че човек, който е произлязъл от средите на БСП, може да стане президент за втори мандат. Въпреки че хората от тази общност сигурно ще имат собствен кандидат на първи тур, те биха подкрепили проф. Анастас Герджиков на балотажа.

4. Това е сложен въпрос и всичко зависи как ще се развие кампанията. Разбира се, че Румен Радев влиза като фаворит в тази кампания. Но ако преди 20 г. ме бяхте питали кой ще спечели президентските избори, щях да ви кажа, че със сигурност Петър Стоянов без никаква конкуренция щеше да стане президент.