Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев пристигна в Кърджали по покана на областния управител Даниел Делчев.

СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ
Радев пристигна в Кърджали по покана на областния управител Даниел Делчев. СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ

Няма драма между “Позитано” и “Дондуков” 2, регистрацията е за избори 2 в 1 заради документите l Второ предизвикателство към Борисов от Радев - като го обвинява в диктатура, да спечели и да го смени

ДБ също се регистрира и за президентските, а продължава да няма име

Изпълнен с политически интриги се оказа последният ден от регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 14 ноември. Срокът за подаване на документи изтече в 17 ч вчера. (Кои се записаха в ЦИК - виж долу.)

Още сутринта настана известен смут сред репортери и наблюдатели, когато в 10 ч БСП внесе документите си за участие не само в парламентарните, а и в президентските избори. Това първоначално събуди недоумение, тъй като червените вече обявиха подкрепа за Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, а предната вечер трима членове на соцръководството и други знакови имена вляво се включиха в учредяването на комитета му.

Не,

това не означава,

че ще имаме

друг кандидат,

обясни лидерката Корнелия Нинова на слисаните репортери. Ние взехме нашето решение, подкрепяме президентската двойка Радев - Йотова, включихме се в инициативния комитет, така че този въпрос вече не стои, отсече Нинова. Тя призна, че от структурите има номинации и за други имена - партийни и непартийни, но решението за Радев било окончателно.

Причината БСП да се регистрира и за двата вота всъщност е юридическа - тъй като повечето от приетите от ЦИК бланки са и за двата вида избори, и подписката на червените е събирана така - за вота 2 в 1. Затова трябвало и регистрацията да се случи едновременно за двата вида избори, за да отговаря на изискванията. Другата причина е, че на “Позитано” 20 се надявали така да си осигурят правото на по още един представител и застъпник в секционните комисии. По принцип за всеки от видовете избори се полагат такива, но ЦИК преди дни взела решение всички да са с по един, за да няма струпване в секциите в условията на пандемия.

Ако пък случайно номерът на Радев в бюлетината за президентските избори съвпадне при тегленето на жребия с номера на БСП в тази за парламентарните, партията ще извади голям късмет, коментираха експерти. Иначе за ГЕРБ, която ще има собствен кандидат, номерата ще съвпадат, а избирателите на социалистите ще бъдат по-объркани и затруднени, ако трябва да помнят и търсят на екрана на машината два различни номера.

Партийци на БСП начело с лидера Корнелия Нинова регистрираха партията за участие и в двата вота.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Партийци на БСП начело с лидера Корнелия Нинова регистрираха партията за участие и в двата вота. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

9500 подписа внесе Нинова в ЦИК. Сигурни сме, че и в следващия парламент

правителство без

БСП не може да

бъде създадено, каза тя. И обясни, че тръгват към изборите с увереност, но и с отговорност, че трябва да се даде стабилност и сигурност на България.

Също за двата вида избори се регистрира и “Демократична България”. Коалицията обаче продължава да няма име на кандидат за държавен глава, стана ясно от изказването на съпредседателя Христо Иванов.

Регистрираме се, за да не затваряме тази врата, но продължаваме да разсъждаваме върху това. Продължаваме да мислим всички възможни варианти, каза Иванов, след като с Атанас Атанасов подадоха документите в ЦИК.

Различни спасители, месии и други такива фигури доведоха България дотук. Трябва да спрем с това един месия да сменя друг. Трябва да мислим как най-после да спечели България, заяви Иванов пред ЦИК.

Радев е изправен пред възможност за свръхконцентрация на еднолична власт, което не е най-добрият заместител на аналогичната ситуация с Бойко Борисов, обясни той ден по-рано на фона на оживени коментари от избиратели на градската десница в социалните мрежи в никакъв случай да не бъде подкрепен Румен Радев на първия тур.

Друга политическа “бомба” хвърли пиарът, режисьор и писател Нидал Алгафари, който преди години бе основен двигател на червените предизборни кампании. В момента обаче неговият син Николай е сред новите попълнения на младежкия ГЕРБ. С пост във фейсбук Алгафари обяви, че вече подозира кой ще е кандидат-президентът на ГЕРБ. “За мен той ще е сензация”, подгрява пиарът и уверява, че шансовете на тази личност да пребори Радев са “много, много големи”.

Изключително ерудиран. Олицетворение на обединител.

Най-добре

познатата

българска

личност в

световен мащаб”,

подсказва Алгафари в поста си. И още: човекът не е развеждан, а е семеен с много успели деца. Потърсен от “24 часа”, той категорично отказа да посочи името.

НИДАЛ АЛГАФАРИ
НИДАЛ АЛГАФАРИ

Постът му предизвика лавина от коментари, включително екзотични предположения, че

може да става

дума за царя

Само от ГЕРБ запазиха мълчание. Преди дни Бойко Борисов заяви, че ще крият до последно кандидата си за президент, за да няма атаки срещу него. Политическата клюка вчера отново завъртя името на проф. Иво Петров като кандидат на партията. Имам по-важна мисия - да спасявам хората като лекар, отрече обаче прочутият кардиолог още сутринта пред Нова тв.

Междувременно Румен Радев отново призова Бойко Борисов лично да се изправи срещу него.

Той неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. Като човек на думата и обещанията очаквам да си ги спази. Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Нека излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе своите демократични ценности в президентството”, призова той от Пловдив.

А очакванията си за парламентарните избори Радев обясни от Кърджали малко по-късно: Виждаме, че в продължение на два парламента имаме една безизходна ситуация.

Надявам се нова

политическа

формация

да донесе

раздвижване Няма да се получи спойка, ако няма нов начин на мислене и осъзнаване на отговорността на всички партии пред българския народ. Не една партия може да бъде мостът, не една партия може да бъде спойката.

Така Радев за първи път официално възложи надежди на проекта на бившите си служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, от който досега се дистанцираше.

 

29 формации искат място в 47-ия парламент, тази на Божков отпадна

ДАРИНКА ИЛИЕВА

22 партии и 7 коалиции подадоха документи в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Близо 2/3 от тях - 12 партии и 5 коалиции, са се регистрирали и за участие в президентските избори, които за първи път у нас ще се проведат заедно с парламентарните.

На извънредния вот на 11 юли документи подадоха 19 партии и 9 коалиции - с една по-малко от сега. 4 от партиите и едната коалиция обаче бяха отрязани след проверка от ГДГРАО за наличие на редовни 2500 подписа, сливане с коалиция или други причини.

Инициативните комитети на независимите кандидат-президенти имат още време - срокът за тях е до 4 октомври.

На последните президентски избори през 2016 г. са участвали 12 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета, като дотук същият брой участници са подали документи в ЦИК.

Отказана е регистрация на гражданската платформа “Българско лято” на бизнесмена Васил Божков, стана ясно снощи. Тя не е изпълнила изискването да приложи удостоверение за актуална банкова сметка.

Държавата ще осигури още пари за машини за гласуване, уверил ЦИК финансовият министър. Така комисията ще може да обяви нова процедура, след като прекрати тази за доставка на още 1600 устройства заради подадени по-високи оферти от заложената максимална прогнозна цена.

В писмото от МФ не се посочват ограничения за параметрите на новата процедура, а парите ще се осигурят от резерва за непредвидени разходи.

Днес комисията ще проведе отново разговори със “Сиела Норма”, за да изясни неясноти около правата върху софтуера. Те трябва да бъдат изчистени, за да се разплати и последната част от договора с фирмата.

ЦИК настоява от “Смартматик” да проведат обучение на нейни IT експерти за модификация на софтуера до края на годината. От компанията твърдят, че не могат преди април 2022 г. Комисията ще предупреди с писмо “Информационно обслужване”, която представляваше “Смартматик”, че така ще наруши договора си с ЦИК.

В Драгоман пък ще гласуват с 3 бюлетини на 14 ноември - освен за депутати и президент, ще решават на местен референдум дали общината да стопанисва сама ВиК мрежата.

В последния ден документи внесе и ДБ.
В последния ден документи внесе и ДБ.

Коалиция “Цветанов и Москов” издига свой президент и ще прави закон за лустрация на корумпирани политици и чиновници

РУМИНА ДИМИТРОВА

Собствена кандидатура за президент ще издигнат до дни лидерът на “Републиканци за България” Цветан Цветанов и председателят на КОД Петър Москов. На следващите избори те ще се явят в коалиция под името “Национално обединение на десницата”. Двамата внесоха подписи за регистрация в ЦИК.

Целта на двете партии ще е съдебна реформа и създаване на закон у нас по подобие на американския “Магнитски”, по който САЩ налага санкции на своя територия на политици, държавни служители и помощниците им, които нарушават човешки права или са замесени в корупция.

“Лустрационният закон ще бъде ключов за нас, защото знаем, че тази страница трябва да бъде прочетена и затворена”, каза Цветанов.

“Както и да се нарича главният прокурор, проблемът с генезата на хора като Пеевски или Прокопиев не може да бъде решена от това. Защото тя е назад в бащите и дядовците от ДС”, категоричен бе Москов. Затова и имало нужда от подобен закон.

“Това, което видяхме в 45-ото и 46-ото НС, бе среда на отрицание, на противопоставяне, а проблемите пред държавата са изключително сериозни. Искаме да запазим истинската реална координатна система - ляво, дясно и център”, обяви Цветанов.

За нас работещото е дясно срещу ляво и ясно позициониране по линията. Всяка партия, която може да приеме това, може да е наш съюзник, посочи Москов с кого биха партнирали.

Лидерът на КОД Петър Москов, председателят на “Републиканци за България” Цветан Цветанов и секретарят му по външна политика Джема Грозданова регистрираха коалицията в ЦИК.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Лидерът на КОД Петър Москов, председателят на “Републиканци за България” Цветан Цветанов и секретарят му по външна политика Джема Грозданова регистрираха коалицията в ЦИК. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ