Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев откри 9-ия социален панаир в Пловдив. Снимка: 24 часа
Президентът Румен Радев откри 9-ия социален панаир в Пловдив. Снимка: 24 часа

Логично е да призова Борисов да участва в президентската надпревара. Той неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. Като човек на думата и обещанията, очаквам да си ги спази.

Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев. Той допълни, че лидерът на ГЕРБ всеки ден обвинявал президентската институция в диктаторство. "Ами нека излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе своите демократични ценности в президентството", призова го отново Радев.

Държавният глава откри в града на тепетата 9-ия социален панаир, който се провежда без изложители и щандове.

По думите му от години енергетиката е оплетена в схеми. В момента се облагодетелствали търговците за сметка на бизнеса. "Служебното правителство енергично овладя цените на тока и трета седмица у нас електроенергията е най-евтина в Европа", посочи Радев. Очаквал ДКВЕР да влезе сериозно в своите задължения и да санкционира всички, които спекулират на енергийната борса. "Прави се всичко възможно цената на тока да бъде задържана и намалена", посочи Радев.

Попитан дали служебното правителство ще внесе Плана за възстановяване, президентът отговори, че това е задължително. Но имало две важни условия - реформа в правосъдната система и по-специално отчетността на главния прокурор, както и да се посочи точна дата за спиране на въглищата в енергетиката. "Трябва да вземем тези средства от Европа, но имаме нужда от сериозен дебат и консенсус", каза Радев.

Относно спасителната акция на заседналия кораб край Камен бряг президентът каза, че това илюстрира една картина на безхаберие в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. "Докато бяха заети да приватизират флота, да концесионират пристанища - ето го резултата", изтъкна държавния глава. По думите му техниката по спасяването на кораба е абсолютно скапана. "Никаква организация. Не може българската държава за вземе този кораб на обордаж, има си морско право. Ние не сме пиратска страна", изтъкна Радев. Според него транспортният министър се намесил енергично, като създал необходимата организация. Вече било прехвърлено горивото от заседналия кораб.

"Но на първо място е важно да не допуснем загуба на човешки живот. Затова министерството на транспорта, ВМФ и ВВС са ангажирани в случай, че се наложи да спасяват екипажа", допълни Радев.