Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От ляво надясно: Иван Горинов заедно с други български представители посрещат разузнавача Пеньо Костадинов (със светлото сако).
От ляво надясно: Иван Горинов заедно с други български представители посрещат разузнавача Пеньо Костадинов (със светлото сако).

Иван Горинов участвал в унищожаването на досиетата след 10.10.1989 г.

Набирал агенти в чужбина за “остри мероприятия”

Aрхивите на Първо главно управление, изследвани от Алексения Димитрова от "24 часа" преди десетилетие, разкриха в Държавна сигурност супертайна спецструктура за изпълнение на мокри поръчки много преди убийството на Георги Марков през 1978 г.

Това е била свръхсекретната и неизвестна дотогава Служба 7 за извършване на остри мероприятия, създадена през 1963 г. Именно в нея е работил Иван Горинов, съпругът на секретарката на Живков - Ангелина.

Тайното звено започва да функционира в средата на 1963 г.,

а до 1972 г. е работило по 10 случая за ликвидиране, отвличане или компрометиране на наши емигранти във Великобритания, Дания, ФРГ, Италия, Турция, Франция, Етиопия, Швеция и Швейцария.

Първите разработки, с които се е занимавала суперсекретната Служба 7, са били заведени под кодовите названия "Черния", "Изменник" и "Хикс", пише в доклад от 7 октомври 1964 г. След време офицерите ги преименуват на "Мавров" и "Ник", а към тях се прибавят още шест - "Лакей", "Дончев", "Либерто", "Вол", "Хамлет" и "Предател".

Острите мероприятия срещу емигрантите се водят мирновременни акции. Сред тях са "отвличане или ликвидиране", потвърждава докладна записка, писана през 1967 г. На мушката на тайното звено са "важни или интересуващи ни противникови военни, административни, политически функционери", както и "изменници на родината, причинили големи вреди с измяната си, и такива, които развиват активна вражеска дейност".

Документ от 30 юни 1971 г., озаглавен "План за работа на Отдел VIII по линия на остри мероприятия за 1971-1972 г.", разкрива детайли от по-нататъшната работа на спецотдела.

В този период направление "Остри мероприятия" продължава да работи в двете си основни насоки - "разработка на лица зад граница, провеждащи вражеска дейност срещу нашата страна с цел париране на дейността им", както и "подготовка и провеждане на остри мероприятия на противникова територия в мирно време".

В този документ за първи път се планира създаване на агентурен апарат от секретни сътрудници зад граница "с възможности

за изпълнение на остри мероприятия",

както и създаване на условия за провеждането им.

От плана става ясно, че до 30 юни 1972 г. трябва да бъдат вербувани двама чужденци "с възможност за изпълнение на остри мероприятия". Отговорник е Иван Горинов. За малко той става шеф на "Остри мероприятия". След това през 1975 г. е повишен до зам.-началник на Първо главно управление и до 1990 г. отговаря за кадрите в разузнаването.

В същия документ е предложено да бъдат назначени по свръхсекретния щат група оперативни работници, които "след специална подготовка да бъдат изпратени зад граница за изпълнение на остри мероприятия. Това обаче не се приема.

От плановете и отчетите обаче става ясно, че

служителите са преминавали специално обучение

В докладите за учебната 1972-1973 г. е предвидено например на 8 декември 1972 г. полк. Иван Горинов да направи обзор за острото мероприятие "Кораб".

Според архивите, преди да стане част от "Остри мероприятия", полк. Горинов е бил шеф на затвора в София. Той е роден на 12 март 1925 г. в Панагюрище.

По време на Втората световна война е

партизанин и политически затворник

След 9 септември 1944 г. влиза в редиците на МВР. Умира на 5 февруари 2002 г. в София.

Документите показват още, че секретният отдел пази делото за оперативна разработка срещу Георги Марков. За координиране на изготвянето на "острите мероприятия" е определен специален офицер.

Любопитното е, че полковникът е част и от

прочистването на досиетата

в Първо главно управление на ДС. Тайната операция започва месец след 10 ноември 1989 г.

“Унищожаването на дела от нашия архив започна от средата на декември 1989 г. Тогава започнаха да се теглят дела по искане на началниците на отдели и на ръководството на управлението”, посочва подполк. Радко Тодоров, началник на служба "Картотека и архив" в ПГУ от 1975 г.

Прочистването на определени дела е наредено с устна заповед на отговарящия за разузнаването зам.-министър ген. Стоян Савов. Работата е възложена на тесен кръг от трима-четирима души, чиято задача е да извършат преглед на предоставените им досиета.

Кирил Филипов, един от разузнавачите, посветени в акцията, посочва: “Участвах в комисия за експертна оценка на архивни дела заедно с началника на ПГУ ген. Владимир Тодоров и заместника му ген. Иван Горинов.

Работихме около една седмица

За делата, които предложихме да бъдат унищожени, изготвихме протокол.”

В архивите се посочват и думи на полк. Иван Горинов, който обяснява на какъв принцип са унищожавани досиетата.

“Бях повикан с другите заместници при началника Владо Тодоров и тогава

Савов даде указания да се прочистят архивите,

като каза точно: "Вече вражеска емиграция няма, почнаха да си идват тук и трябва архивът да се разтовари от тия материали, да се махнат, да се унищожат”. Посочиха ми кои досиета първи трябва да изчезнат.”

Един от документите, които потвърждават, че тайната служба е създадена през 1963 г.
Един от документите, които потвърждават, че тайната служба е създадена през 1963 г.