Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Детето ни почина  заради престъпно бездействие, твърдят адвокат Йордан Давчев и съпругата му.
Детето ни почина заради престъпно бездействие, твърдят адвокат Йордан Давчев и съпругата му.

Престъпно бездействие на медици уби детето ми, категоричен е бащата

Родителите не съобщиха за катастрофа, а само за падане, твърдят от УМБАЛ “Св. Георги”

Знам какво ме чака - влачене по съдилища, казал лекуващият лекар

Тежки обвинения към лекари за небрежност и търсене на вина единствено у тях за смъртта на 18-годишния Теодор Давчев от Пловдив отправиха родителите му.

Момчето е син на известния наказателен адвокат Йордан Давчев. То почина в УМБАЛ “Св. Георги” на 10 септември в 18,50 ч. Дни наред вестта обикаляше юридическите кръгове в Пловдив. Колеги на бащата изразяваха съчувствие към семейството за тежката загуба. И под сурдинка коментираха помежду си, че младежът е

паднал от

автомобил, возел

се на задния

капак

Били компания момчета, които се качили на колата. Едни на предния капак, други, сред които и Теодор - на задния.

Автомобилът в един момент подскочил и Теодор паднал. Но се прибрал вкъщи. Вечерта нищо не казал на родителите си. На следващия ден се оплакал, че го боли главата, и те го завели в болницата. Направен му бил скенер, но медиците не видели нищо обезпокояващо. Оставили го за наблюдение в клиниката по неврохирургия. Когато родителите отишли да го видят, заварили момчето в безпомощно състояние. И издъхнало пред очите им.

Дни по-късно бащата - адвокат Давчев, започва да говори за драмата. И да обвинява медиците в “чудовищна безотговорност”. Съсипана от мъка, майката Калина също вини лекарите.

“Детето ми

агонизираше

Влязох спокойна след уверението на лекарите, че детето ми е добре и чакаме контролен преглед. Заварих го да хърка и диша тежко. Реших, че е заспал в неудобна поза, и се опитах да го събудя. Тогава видях едно голямо петно течност. Разтърсих го силно, но той не се събуждаше. В следващия момент видях как другата му ръка падна безжизнена и разбрах, че има проблем. Започнах да викам мъжа ми да извика доктор”, разказва Калина Давчева.

Съпругът й изтичал до сестринската стая. Твърди, че всички били там -

пиели кафе,

пушели цигари и

гледали турски

сериали

“Моля ви, викайте лекар!”, буквално крещял той. Една от сестрите му казала да не вика. “Дадохме му силно обезболяващо и той затова спи”, обяснила тя.

В този момент по думите на родителите Теодор започнал да се дави. И спрял да диша. Според бащата в стаята, където бил синът му, нямало животоспасяваща апаратура. По тази причина реанимацията се забавила.

В това време пристигнал лекар.

“Хора, какво

му дадохте?

Допреди малко

беше добре”,

попитал той сестрите според разказа на майката Калина. Кълне се, че е чула тези думи с ушите си.

Според бащата Йордан Давчев силните обезболяващи са отпуснали мускулатурата на Теодор и той не е могъл да изкара повърната вода, а я аспирирал отново и се е задушил.

Семейството още не е получило епикриза. Но твърди, че причината е ясна. “Нашето дете почина от задушаване, защото персоналът извърши престъпно бездействие”, твърди известният адвокат.

Той недоумява как е възможно на персонала да бъде предоставен телевизор, който не се изключва по време на дежурство и нонстоп се гледат филми. “Постоянно са пред него, пият кафета и пушат. Това е недопустимо”, твърди бащата.

Трагедията с Теодор отприщи негодувание сред пловдивчани спрямо болницата.

“Какво искате от здравно заведение, където хора умират по стълбите, а живи ги обявяват за мъртви”, пишат гневни постове граждани, припомняйки най-пресните примери в УМБАЛ “Св. Георги”.

От болницата отвърнаха, че в момента тече вътрешна проверка, а документацията по случая е предоставена на прокуратурата. Медицинското ръководство изказва съболезнования на семейството. Но категорично отхвърля обвиненията.

Пълна хронология на случая - от постъпването до трагичния завършек, представиха от УМБАЛ “Св. Георги”.

Пациентът е бил транспортиран от екип на “Бърза помощ” до отделението по спешна медицина - звено “Хирургия”, на 8 септември в 18,03 ч. Там е престоял до 21,30 ч.

Преместен е в 21,56 ч в клиниката по неврохирургия в “Консервативно лечение при леки и средно тежки мозъчни травми”. На 10 септември в 18,50 ч болният е починал.

За първи път обаче на 21 септември от болницата осветлиха причината за постъпването на Теодор. “Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка, са, че има данни пациентът да е пострадал при пътнотранспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след удара и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма е потърсена квалифицирана помощ”, се казва в официално съобщение на УМБАЛ “Св. Георги”.

Оттам твърдят, че видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката.

Лечението е било

насочено към

намаляване на

мозъчния оток

Назначена е била съдебномедицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите се разгласяват единствено по преценка на наблюдаващия прокурор.

От болницата твърдят, че Теодор Давчев е бил наблюдаван включително и в деня на неговата смърт. Бил е контактен и в съзнание. Влошаването му настъпило внезапно.

“Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на персонала в клиниката. На този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите”, се казва в позицията на УМБАЛ “Св. Георги”.

“Знам какво ме чака сега. Ще ме влачите по съдилищата”, заявил пред родителите лекуващият лекар д-р Стефан Райков. Той категорично отказва изявления по случая. Шефът на клиниката по неврохирургия проф. д-р Христо Желязков също не иска да говори.

“Има назначена

проверка от

прокуратурата.

Извършва се и

медицински одит

Като излязат резултатите, ще получите информация. Друго не мога да ви кажа”, заяви професорът.

“Сега ще видят какво ги чака”, гласят обаче постове в социалните мрежи по адрес на лекарите, изтъквайки, че бащата е опитен и уважаван адвокат. Дълго време е оглавявал следствието в Пловдив и води едни от най-тежките дела.

Шефката на РЗИ-Пловдив, д-р Сийка Димчева съобщи, че те също правят проверка на случая по отношение на медицинската помощ, оказана на починалия младеж.

“Знам, че няма да ми върнат детето, но в болниците има лекари, които уважавам, както и такива с чудовищна небрежност. Здравната система трябва да се изчисти от тях”, каза съсипан адвокат Давчев.

Според юристи, които са съпричастни с мъката му, не би следвало да се водят две досъдебни производства - за лекарска грешка и за пътно-транспортно произшествие, защото двете дела нямали връзка.

По-добре било

да се изясни

транспортното

престъпление,

в резултат на което Теодор е получил травмата. Прависти смятат, че колкото е виновен водачът, допуснал да се качат на капаците на колата приятелите му, толкова са виновни и тези, дето са се возили на своя глава на тези места.

Лекарската грешка изисква доказване, а това е много трудно, казват от опит юристи.