Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вундеркинда на “Реал Мадрид” се намира в отлична форма.
Вундеркинда на “Реал Мадрид” се намира в отлична форма.

Надеждата на “Реал” израснал в бедност, бил фен на Лео Меси

Отборът на "Реал" (Мадрид) спечели неделното дерби от испанската Ла Лига след пореден обрат и луда драма в последните минути. След малко повече от час игра "кралският клуб" се оказа догонващ в резултата на стадион "Местая", но след точни удари в 86-ата и 88-ата минута поредната победа бе изкована.

Голът, донесъл успеха, отбеляза дежурният реализатор на "Реал" Карим Бензема, а началото на обрата бе поставено от бразилската перла Винисиус.

Именно 21-годишният играч, който е смятан за един от най-големите таланти изобщо в света, продължава да прави все по-силно впечатление през новия сезон. Феноменалните умения на младока с топка в крака са видими за всички, като единственото, за което той нерядко е критикуван, е все още неумението му пред завършващия удар и реализирането на голове. Сякаш обаче Вини е на път да изчисти и този компонент от играта си и няма да е чудно, ако съвсем скоро видим нападателя на "Реал" стъпил на футболния връх като номер едно в света.

Само допреди няколко години обаче, подобно на доста свои сънародници, Винисиус има доста труден живот. Роден през лятото на 2000 г. в Рио де Жанейро, той е с много скромен произход. Със сестра си и двамата си братя живеели в много лишения, като до голяма степен заслугата за това семейството да има какво да сложи на масата през онези години била на чичото - Улис. Именно от него били подаръците за Винисиус - видеоигри и телефон, на които детето не спирало да играе футболни игри. Интересен факт е, че той най-често използвал Лионел Меси и "Барселона".

Описван като кротко и добро дете, освен виртуално Винисиус от малък обичал да играе и с топка в крака. След като започва да тренира, идол за младока става неговият сънародник - бившият играч на "Реал" (Мадрид) Робиньо. В началото родителите му успяват да го придружават на тренировки и състезания, но оскъдните финанси скоро им отнемат тази възможност. Така рамо на малкия Вини и семейството му отново дава чичо Улис. Академията по футзал, в която Винисиус тренира, се намира близо до дома му и това била главната причина играчът да се премести за постоянно при него. Оставяйки без шансове конкуренцията, бразилската перла бързо е избран за номер едно в отбора и получава номер 10.

Освен феноменалния дрибъл, който притежава, играчът се научава отлично да използва и тесните пространства. За всички е ясно, че това дете ще покори редица върхове в световния футбол. Когато е на 9 години, чичо Улис решава, че моментът, в който Вини трябва да премине от футзал към футбол, е настъпил. От академията на местния гранд "Фламенго" обаче му казват да дойде, когато е с година по-голям. Така след още една година феноменални изяви във футзала, детето е прието в школата на отбора през 2010 г.

Прогресът му не спира, година след година Винисиус Жуниор става все по-добър. Той дебютира за мъжкия отбор на "Фламенго" малко преди да навърши 17 години. Тогава идва и моментът, който ще реши бъдещето на играча.

"Реал" (Мадрид) и "Барселона" предлагат по 45 милиона евро за него. Изборът е труден, Вини признава, че от дете има симпатии към "Барса" и се възхищава на Лео Меси. От друга страна пък, е най-успешният отбор в света. В крайна сметка услугите на младока си осигуряват Флорентино Перес и "Реал". Сделката става факт през 2017 г., като според договора Винисиус официално става играч на "белите" година по-късно, когато навършва пълнолетие. Дебютът на Вини за "кралския клуб" става факт през септември 2018 г., когато при треньора Хулен Лопетеги тийнейджърът влиза като резерва при нулево равенство в дербито на Мадрид срещу "Атлетико".

Скоро обаче заради лоши резултати Лопетеги е заменен от бившия играч на "Реал" (Мадрид) от близкото минало Сантяго Солари. Именно аржентинецът е този, който дава път на Винисиус в стартовия състав. Това се случва още в първия двубой на Солари като треньор на тима в мач за купата на краля срещу "Мелия".

Първият голям момент за тийнейджъра идва само след няколко дни. В първия мач на Солари като треньор на "Реал" отборът изпитва сериозни трудности срещу състава на "Валядолид". 13-кратният европейски клубен шампион е безидеен в атака, а само късметът задържа резултата равен, след като гостите нацелват два пъти гредата след удари от дистанция. Тогава в игра влиза Винисиус Жуниор, а само десет минути по-късно именно бразилецът извежда мадридчани напред в резултата след атрактивно попадение. В крайна сметка това отпушва "кралския клуб" и той печели с 2:0. Престоят на Сантяго Солари продължава да се оказва големият трамплин за Винисиус към големия футбол. Аржентинецът гласува все повече и повече доверие на играча, а двамата заедно скоро печелят първите си трофеи съответно като треньор и като играч. Това става факт през декември 2018 г., когато е завоювано световното клубно първенство. Самият Винисиус смайва всички както с отличния си дрибъл и умения с топка в крака, така и с неумението да завършва атаките и да бележи голове. Бразилецът все по-често ще бъде подлаган на тези критики през следващите месеци.

Попадения като това във вратата на "Брюж" в Шампионската лига през есента на 2019 г. стават все по-голяма рядкост. Всички са сигурни, че това е плод на психически момент, който играчът рано или късно ще преодолее. Моментът, в който Вини блесна на голямата футболна сцена, се оказа най-големият мач в света. В "Ел Класико" през март 2020 г. на "Сантяго Бернабеу" ситуацията е повече от нажежена.

През последните няколко кръга преди това "Реал" (Мадрид) и "Барселона" си разменят лидерската позиция в шампионата и изходът от дербито щеше да реши дали "Барса" остава на върха, или "Реал"ще се върне на него. Именно Винисиус Жуниор дава отговор на този въпрос в 70-ата минута, когато успява от малък ъгъл да намери целта. "Реал" печели с 2:0, а след рестарта на първенството заради пандемията през лятото мадридчани печелят и титлата. Талантът обаче остава само с 3 гола в 29 срещи за тима и критиките, че не умее да бележи, не стихват. Нетипично за млад футболист, Вини започна да блести в големите мачове.

Най-запомнящата се среща за него бе през тази пролет в Шампионската лига. "Реал" разбива "Ливърпул" в четвъртфинален сблъсък от турнира на богатите, а Вини забива две попадения.

Отборът се бори и за титлата на Испания до последно, но този път тя отиде за "Атлетико" (Мадрид). Настоящият сезон започна отлично за "Реал" и Вини, като сякаш единственото слабо място на играча вече е в историята. Със своите 5 гола в 5 двубоя в Ла Лига все повече хора започнаха да се питат дали не е въпрос на няколко месеца Винисиус Жуниор да се нареди до най-добрите в световния футбол.