Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аудиокасетата хвърля нов поглед около историята на групата

В края на декември 1969 г. Джон Ленън и Йоко Оно внезапно се появяват в заснежения град Тю в северната част на полуостров Ютланд в Дания.

Температурите са минусови, животът в градчето по това време на годината е твърде спокоен и лишен от събития, но четирима 16-годишни тогава датски ученици получават шанс да интервюират една от най-известните двойки в света по онова време за местното училищно списание.

Разговорът им е толкова приятелски и неформален, далеч от медии, репортери и камери, че музикантът разкрива напълно неизвестни за широката публика по света моменти от живота си и за бъдещи планове. Тогава всичко казано от него си остава там, между четирите стени на стаята, в затънтеното датско градче.

50 години по-късно неизвестната досега аудиокасета с разговора на Ленън, която включва и неиздавана от него песен, все пак излиза наяве и хвърля нов поглед около историята на групата и най-вече около разпадането й.

Думи на музиканта, които подсказват раздяла на групата много преди тя да се случи, обяснения в "болезнена" любов към Йоко Оно досега са останали в тайна от милионите фенове на групата. Авторите на записа признават, че към онзи момент не са обмисляли и за секунда да направят записа публично достояние. Ако го бяха сторили, разривът на групата можеше да е още по-скандален.

Касетката е обявена на търг в Копенхаген, като предварителната й оценка е от 27 000 до 40 000 евро. Записът е направен през 70-те години на миналия век, а музикални журналисти и историци я оценяват като изключително ценна, защото показва много важен и преломен момент от живота на музиканта.

Ленън пристига в Дания в края на 1969 г., за да се сближи с Киоко, дъщерята на Йоко Оно, която тогава живее с баща си в северната част на страната. Първоначално той отсяда там незабелязано, но след като се заговаря за него, организира пресконференция. На интервюто присъства и Йоко, с която са се оженили съвсем наскоро.

По време на разговора той за първи път говори колко важна е тя в неговия живот.

"Тя вдъхнови Джон Ленън отново. Онзи, който беше изгубен в "Бийтълс", в света и всичко останало и ме направи човека, който съм днес", казва Ленън, споменавайки за първи път, че е преминал през труден период с групата.

Ленън споделя още откровени подробности за любовта си към Йоко Оно, че иска да умре в същата минута като нея, защото не би понесъл и три минути повече да живее повече.

Записът, който излиза днес, е придружен от поредица снимки от интервюто, направени от едно от четирите присъстващи момчета - Йеспър Юнгерсен. На тях се виждат Ленън и любимата му, седнали на диван, носещи вълнени чорапи и с крака на масичката за кафе, заедно с петгодишната дъщеря на Йоко Оно - Киоко.

Учениците разбират за известните гости в града от местен вестник. Макар двамата да правят всичко възможно да не се набиват на очи, в малкия град това е невъзможно. Когато разбират, че не могат да скрият посещението си, Ленън и Йоко организират пресконференция. В снежната виелица, която по това време на годината е нещо обичайно за тези географски ширини, четиримата ученици тръгват към събитието с касетофон, взет назаем от училището. Придвижват се бавно в преспите и когато пристигат на посоченото място, пресконференцията вече е приключила. Те не се отказват, почукват на вратата и за щастие, успяват да влязат при идолите си заедно с няколко други журналисти, които поради лошото време също пристигат късно.

Уникалният запис на лентата ясно показва, че е имало добра химия от самото начало между учениците и известната двойка. В един момент един от учениците - Карстен Хойен, пита как датски ученик може да подкрепи кампанията за мир, която те водят, а част от нея е написването на песента Imagine.

Отговорът е прост - да работят на местно ниво за мир с плакати и събития, популяризиращи посланията за мир. С този въпрос печелят напълно симпатиите на Ленън.

Въпреки че "Бийтълс" не са разделени официално по време на интервюто, членовете на групата все по-явно обмислят самостоятелна кариера.

За първи път в Дания Ленън загатва за раздялата на "Бийтълс". Той е попитан какви са бъдещите творчески планове на групата.

"Бийтълс" не са правили планове, откакто спряхме турнетата. Плановете винаги се правеха от други хора за нас. И изведнъж, когато никой вече не правеше планове, ние не искахме да ги имаме", отговаря той.

"Истината е, че ако този запис беше излязъл тогава, то това значеше край на групата веднага. В онзи момент феновете на "Бийтълс" не бяха готови за това, емоциите можеше да ескалират. Тези ученици реално до голяма степен са запазили цялостния образ на групата в онзи момент, без това да доведе до непредвидими скандали", пише днес музикален журналист в статия за "Ню Йорк пост", анализирайки появата на тайния запис.

На тайната касета се чува как Карстен Хойен в един момент предпазливо пита Джон дали би изпълнил песен на групата. Музикантът с охота намира китарата си и първо изпява "Дайте шанс на мира", която никога дотогава не е пускана като официален запис.

Както самата Йоко казва малко преди тази среща, тя вече се е превърнала в "най-известната непозната артистка в света". Всички знаят нейното име и трудно й прощават за това, че обсебва цялото внимание на Ленън.

За нея това е трети брак след тези с композитора Тоши Ичиянаги, от когото има дъщеря Киоко, и джаз музиканта Антъни Кокс. От брака й с Ленън, който е убит през 1980 г., се ражда синът й Шон. Моли Ленън да отиде с нея в Дания да види дъщеря си Киоко, която доброволно избира да живее с баща си.

Онзи момент в Дания според мнозина експерти е преломен, защото малко преди това се е състоял последният концерт на Ливърпулската четворка. Вече всички виждат края, а виновна е Йоко Оно. През септември Джон съобщава на останалите бийтълси за своето решение да напусне. Те го молят да не казва нищо публично, докато не излезе последният им общ албум. Пол Маккартни не харесва много от песните, твърди, че са незавършени, и се опитва да спре тавата, но неуспешно.

Ринго Стар и Джордж Харисън са решени тя да излезе, каквото и да им струва. Поемат основната тежест, докато Джон и Пол се подминават надменно в студиото.

Може би най-емблематичният хит на цялото им творчество – Let it be, е пуснат в продажба точно един месец след официалната раздяла.

"Когато песента беше готова, всички плакаха. Знаехме, че това е за последно и може би е последното нещо, което ни сближава. Имаше и болка между нас, и гняв, но музиката ни беше събрала. Бяхме длъжни и раздялата с нея да бъде по най-добрия начин", признава в интервю години след края покойният вече Джордж Харисън.

"За всяка банда е нормално да има различни мнения и желания на членовете й и в един момент личното его да сложи финал на съществуването й - споделя един от биографите на групата - Иън Макдоналд. - При тях нещата бяха по-особени. След раздялата сякаш знаеха, че каквото и да правят, то просто няма да е толкова добро, колкото "Бийтълс". Очакваха нещо да се случи, което да им даде посока."

Ленън вече е избрал своя път - да бъде с Йоко Оно навсякъде, по всяко време, отдаден изцяло на тази любов до последния си дъх - 8 декември 1980 година, когато близо до дома си е убит. За музиканти и почитатели това е краят на една епоха. Феновете никога не приемат вдовицата на Ленън Йоко Оно. За тях тя е жената, която го отмъква от групата.

88-годишната днес японка не прощава на Пол Маккартни и останалите членове на групата за прекалената му амбиция, която според нейни интервюта смачквала таланта на Джон. Дори половин век след края на групата двамата не са се срещали очи в очи.

"Пол има вина, разбира се, за разпада на групата. Той я бе приел като своя банда. Имаше напрежение между тях. Аз бях встрани от тези процеси", споделя Йоко пред американския журналист Джон Смит, който пише книга за любовта й с Джон Ленън.

Самият Пол Маккартни често анализира отношенията си с Ленън. Макар никога да не отправя директни нападки срещу Йоко, те лесно прозират зад думите му.

"Ние бяхме големи приятели с Джон и това не се забравя лесно - споделя Маккартни. - Връзката ни беше суперспециална. Понякога той беше груб с мен. Йоко не е виновна за раздялата на групата, но тя влияеше много на Джон. За съжаление, не мога да кажа с чиста съвест дали нейното влияние беше за добро."

Самият Ленън в свои разкази за създаването на групата доверява, че в лицето на Пол винаги е имал конкурент.

"Трябваше да реша дали аз да стана по-силен, или да направя групата по-силна - признава Джон приживе. - Избрах групата с ясното съзнание как някой ден всичко просто ще свърши. Но бяха страхотни години. Струва си всеки един ден, който изживяхме."

Като допълнение на тези думи в непознатия досега запис Ленън казва и нещо друго.

"Преди моят свят беше групата, сега сме ние двамата."