Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИКОЛАЙ ВИТАНОВ
НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

Заразени млади не се тестват и не се изолират и така разнасят заразата, предупреждават експерти

Многото приети в болница издавали скрита заболеваемост

Заплахи за убийство са били отправени към математика от БАН проф. Николай Витанов заради прогнозите му за нарастване на заразата. Това обяви пред bTV ученият, който сам се определя като “лошият вестоносец”.

Лекари във ваксинационен пункт пък бяха нападнати във Варна и принудени да спрат работата си. А здравният министър Стойчо Кацаров поиска намесата на прокуратурата.

Вече изгубихме 20 000 души - все едно сме изгубили война, това е половината ни армия. А броят на жертвите ще продължава да расте, направи нова мрачна прогноза Витанов вчера. Според него пикът на тази вълна ще е през октомври.

В момента се забелязвало леко свиване. Има обаче скрита заболеваемост от млади хора със симптоми, които не се изследват и не се регистрират.

За такава намекна и бившият шеф на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според него в момента се обявяват съмнително малко случаи на COVID-19, защото съобщаваните 1600-1800 на седмица не отговарят на големия ръст на постъпващите в болница хора. 

ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

Броят новозаразени е много по-висок от пролетта и това показва, че действията на служебното правителство не са в правилната посока, каза Кантарджиев. Той призова министър Стойчо Кацаров да внимава с решенията си, защото вредял на здравеопазването.

Десетина антиваксъри пък нападнаха мобилен ваксинационен пункт в Морската градина във Варна. Те обяснили, че са от “Комитет за спасение”. Сред агресорите всъщност бе разпозната защитничката на бездомните кучета в морската столица Маргарита Атанасова, както и симпатизанти на крайнолевите Комитет за Национално Спасение “Васил Левски” и БНД “Шипка”. Реакцията на полицията пък бе да затвори мобилния пункт. Прокуратурата във Варна се самосезира, а за спешна намеса на държавното обвинение настоя и Кацаров. 

Това е мобилният ваксинационен пункт, в който са нападнати медиците. СНИМКА: АРХИВ
Това е мобилният ваксинационен пункт, в който са нападнати медиците. СНИМКА: АРХИВ

“В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим”, се казва в изявление на министъра.