Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев призна, че има още много работа да се върши в енергийния сектор, но подчерта, че това трябва да е задължение на редовен кабинет. Въпреки това, настоящото правителство изготвило стратегия за развитие на енергетиката, тъй като това било необходимо за страната. Стратегията ще бъде представена на следващия парламент, уточни министър-председателят в интервю за "Дарик радио".

Той разкритикува оплакванията на редица бизнеси от цената на електроенергията, която в последните седмици се покачи значително. По думите му трябва да се гледа реципрочно на нещата и уточни, че сред оплакващите се бизнеси имало такива, които се занимават с производството на метали, а тяхната цена също се е покачила в последно време.

"В цяла Европа са високи цените не електроенергията. Само Полша от свързаните европейки пазари е с по-ниски цени от тези в България. Прибързано е да казваме, че ще се затварят производства и ще се освобождават хора. Това в по-скоро натиск", каза Янев, но не уточни срещу кого е насочен натискът.

Според него енергетиката е неглижирана в последните 10-12 години и в момента енергийната система работила на предела на възможностите си. По думите му е липсвала устойчива стратегия в сектора и това е принудило служебния кабинет да се захване с нея.

Премиерът каза още, че служебният енергиен министър Андрей Живков не е успял да направи доста неща в четирите си месеца на поста. "Енергетиката не се управлява ден за ден. Резултата от някои усилия може да се види и след месеци. Надявам се, че си е взел правилните поуки", допълни Янев.

Той предупреди, че има планирано по график спиране на единия блок на АЕЦ "Козлодуй" за един месец, което "очевидно ще се отрази на пазара". Една от основните задачи пред Живков да обмисли и предложи варианти как това няма да се отрази на енергийната система.

Янев отвори темата и за изграждането на АЕЦ "Белене". Според него отдавна е трябвало да се реши дали България ще се развива в този сегмент на енергетиката. Премиерът подчерта, че България вече е извървяла половината път, като е вложили пари в оборудване.

Той коментира и решението на Кирил Петков и Асен Василев да участват в предстоящите парламентарни избори, заради което решиха да напуснат служебния кабинет. Янев уточни, че отношението към тях ще е като към всички други представители на партии и няма да има нищо по-специално. Премиерът поощри решението им да търсят реализация в политиката, защото тя се нуждаела от млади и образовани хора.