Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков и Асен Василев
Кирил Петков и Асен Василев

Тази неделя се чака да кажат как тръгват към изборите

Търсят широка коалиция и “десни инструменти за постигане на леви цели”

Не сме инженериниг - ако беше така, щяхме отдавна да имаме подсигурена партия, твърди бившият икономически министър

И трета фигура сред лицата на новия проект, ще отговаря за международните контакти

Ние вярваме в десни инструменти, с които се постигат леви цели.

С тази заявка довчерашният икономически министър Кирил Петков потвърди официално влизането си в политиката заедно с Асен Василев.

Очаква се това реално да стане факт още тази неделя, когато трябва да бъде обявена програмата на новия политически проект, чиито лидери са двамата. Както “24 часа” писа, за име на движението засега е определено “Промяната Продължава”.

Президентът Румен Радев отправи покана към мен да бъда част от служебния кабинет. Наистина бяхме в много дълбоки мисли с министър Василев - какъв е най-ефективният начин ние двамата заедно с част от екипа да продължим тази промяна по-дългосрочно. Решението ни беше, че това най-добре би се случило не като част от втори служебен кабинет, който има доста лимитиран срок, а като една следваща стъпка, продължавайки промяната, бидейки участници в политическия живот за по-дълго време, каза вчера Петков.

Според източници, близки до него и Василев, платформата им ще заложи на привличането на широк кръг избиратели, независимо дали са с десни, или, леви убеждения. По политическата скала по-скоро ще е лявоцентристка и се очаква да засмуче избиратели на коалицията около Мая Манолова, оттеглилите доверието си от партията на Слави Трифонов и периферия на градската десница.

Работата оттук нататък няма да бъде на база политически линии, идеология, ляво, дясно. Ще искаме да съберем всички почтени хора, които искат тази промяна да продължи, и това ще е единственото ни мото.

Всъщност Петков и Василев щели да опитат да се придържат към модела на френския президент Еманюел Макрон, с който той спечели изборите през 2017 г., постигайки надпартиен вот.

Тогава Макрон

обещава

да намали

държавните

разходи

с 60 милиарда евро, да съкрати 120 хиляди работни места в обществения сектор и да инвестира 50 млрд. евро в програми за опазване на климата. Пое още ангажимент да разшири помощите за безработни и същевременно да увеличи натиска над безработните да приемат отправяните им предложения за работа, а не да тежат на социалната система. Макрон обещава също да намали корпоративния данък от 33,3 на 25 процента и да увеличи числеността на полицията и армията.

Публичност и оптимизиране на държавните разходи са основният патос на харвардския тандем в близо 4-месечната им работа в служебния кабинет.

Именно направеното от тях като министри ще е основната “инвестиция” в предстоящата кампания. И посланието, че тази политика може и трябва да продължи.

Както е известно, в социалните мрежи има три групи в подкрепа на Кирил Петков, две от които го “издигат” за министър-председател. Общо регистрираните в тях негови поддръжници наближават 140 хил. души.

Според запознати амбицията на двамата довчерашни министри била за изборен резултат, който да им позволи да съставят правителство с широка коалиция.

Още в края на миналата седмица от ръководството на “Демократична България” дори допуснаха, че може двете формации заедно да получат мандат. За тясно сътрудничество с нероденото движение се изказа и адвокат Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Впрочем във формацията около Мая Манолова още не е ясно ще запазят ли коалицията си за следващите избори.

Със сигурност програмата на проекта “Петков & Василев” ще се облегне на десни икономически политики, което да намали дефицита в бюджета. Но без консервативни методи за свиване на разходи, а напротив - с идеята хората и бизнесът да усетят реална подкрепа в кризата. Или както сам го формулира Петков а ла Макрон - десни политики за постигане на леви цели.

Заявката за такава политика бе дадена от Асен Василев още в средата на юни, когато стана ясно, че е отказал да стане част от предложеното от “Има такъв народ” правителство. Мoeтo мнeниe e, чe трябвa дa ce пoдхoждa бaлaнcирaнo - кaктo пoдхoждa cлужeбният кaбинeт, a тe имaт дocтa пo-aгрecивнa прoгрaмa за нaмaляванe нa рaзхoдитe, заяви тогава Василев.

Тази философия изповядва и Петков, който наскоро обяви, че е платил 1 млн. лева данъци в България за последните 12 г. Според него, когато държавата взема чрез данъците, тя има задължението да даде тези пари по най-ефикасния начин, защото не са нейни. И че тази помощ не трябва да е безвъзмездна, а да се помага на бизнеса с ликвидност, като той има отговорност да си върне кредита.

Другата колона в концепцията на Петков и Василев е, че те отиват на избори с хоризонт от един мандат за 4 години. За този срок държавата можело да заработи добре и доходите да бъдат увеличени.

След това

двамата щели

да се върнат към

бизнесите си и да

не се занимават

с политика

В тази си постановка Петков също е последователен - преди около месец заяви, че ако след 5 г. бюджетът се изразходва по правилния начин, България е в перфектните условия да бъде богата държава. Единствено трябва да махнем корупцията и да се фокусираме към борбата за експортните пазари, допълни тогава Петков.

При предаването на поста в икономическото министерство вчера той потвърди и официално версията, че хоризонтът на неговия проект е разчетен само за един мандат.

Ако това беше някакъв инженеринг проект на някого, сега щеше да има една перфектна партия носител, в която ние да влезем и да тръгнем напред. Няма такава, защото реално, когато влязохме в служебния кабинет, скочихме за 60 дни. Станаха 4 месеца и когато поговорихме внимателно и казахме: Добре, ако можем да случим за 4 месеца това, което случихме, и като видяхме всички очаквания на хората, че искат да се продължи тази промяна, готови ли сме сега вместо 4 месеца да жертваме 4 години от живота си? Всеки един от нас имаше доста тежки разговори със семейство, партньори, но всички ни подкрепиха. Казаха ни - сега е моментът. Това, което се случва в момента, не беше предвидено от самото начало.

Това по никакъв

начин няма да е

президентска

партия

Всъщност начело на новия политически проект ще има и трети човек освен Петков и Василев, се разбра вчера.

Той е предприемач, има дълги години международен опит. Освен в София е живял и работил в няколко държави, владее 5 чужди езика. Поради неговия профил най-вероятно ще отговаря за въшнополитическите контакти.

Източници на “24 часа” съобщиха, че

се очаква

предизборната

кампания на

новия проект

да се води от

Дияна Дамянова

Тя има дългогодишен опит като политически и икономически пиар чрез агенцията, която притежава.

А с чия регистрация харвардци тръгват на изборите, още се обмисляло и също би трябвало да се изясни в неделя. (За вариантите виж по-долу.)

Кирил Петков се зарече, че проектът ще се финансира прозрачно, а как точно, щяло да се разбере до дни.

Преди да влязат в него, членовете на новата формация ще трябва да попълват декларация като министрите, в която да описват всичките си финанси и имущество, обясни Петков.

Ще искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо, обобщи той.

Емил Георгиев
Емил Георгиев

Говорили и с присъдружната

на БСП “Екогласност”,

но получили отказ

Петков отрече, че ходели по чужди структури, за да ги привлекат в новия им проект

Присъдружният на БСП политически клуб “Екогласност” е бил един от оглежданите варианти за мандатоносител на новата формация на Кирил Петков и Асен Василев.

Другите спрягани формации са МИР на бившия общински съветник от “Движение 21” Симеон Славчев и ВОЛТ на ексдепутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Бившият вече икономически министър вчера не отрече, че са водени разговори с “Екогласност”. Първи за такива съобщи лидерът на организацията Емил Георгиев късно в сряда. “Екогласност” от дълги години е партньор на БСП в лявата коалиция.

“Ще бъда максимално откровен, за да се разсеят всякакви внушения. Имахме два разговора с новия политически проект”, призна Георгиев пред БНТ. Той разказа, че първият разговор бил с представител на Петков, Василев и Денков. “Казаха ни, че разчитат на нас, защото сме модерна партия, и комплименти от този род, но поставиха условие - те да ръководят изцяло дейността на “Екогласност”, и аз казах, че разговорът е приключен”, разказа Георгиев. Следващата среща била в неговия офис лично с Петков и продължила 2 часа. На нея било поискано хора на министъра да влязат в ръководството на “Екогласност”, а в замяна - предложени избираеми места в Хасково и Монтана. Направили са кастинг и са подбрали 50 души, разказа още Георгиев.

“Бил съм подложен на натиск от олигарха Прокопиев, казах им, че няма как да бъдем купени. Опитаха се по много неприятни начини да уговорят и други наши представители, като на всяка цена да говорим за 4 избираеми места, 4 втори места, да внесат предварително средства. Казаха, че с този проект е запознат и министър-председателят”, разказа още Георгиев. Затова той бил убеден, че хора на президента стоят зад проекта, макар да не се съмнявал лично в Радев.

Запитан дали е поставял условия на “Екогласност”, Петков вчера обясни: “Дефиницията на лудост е да се опитваш да правиш едни и същи неща и да чакаш друг резултат.

Това няма да го направим. Няма да влезем във варианти, в които някой друг ще нарежда или проповядва техните стари методи в нещо ново”. Тъй като не могат сега да регистрират нова партия, те оглеждали всички варианти, които да позволят на хората от екипа му да имат свобода да действат. “И за съжаление на много от участниците в политическия живот, няма да се съобразяваме с техните виждания. Условието ни ще бъде - доверете ни се, видяхте какво постигнахме за 4 месеца. С когото и да говорим, защото ще имаме разговори с много такива като “Екогласност” също, за всички тях условието е едно - ние знаем какво трябва да се направи, имаме виждане, доказахме се за 4 месеца, повярвайте ни. Не искаме да имаме толкова споделена, обща идея, а да продължим това, което направихме в последните 4 месеца”, обясни Петков.

“Изцяло отричам, че някой в момента ходи по нечии чужди структури. Хората, с които искаме да бъдем заобиколени, ще бъдат с нашия профил” - това заяви пък Петков на въпрос дали цепи структури от БСП, каквито обвинения му отправят червени от известно време.

“Чуваме, че в момента има някакви хора, които ходят по терена и говорят от наше име. Ако някой е говорил с вас и не е свързан с нас, а казва, че ни представлява, не му вярвайте. Хората, които ще искаме да привлечем, ще имат личния достъп до нас”, заяви Петков.

Новото служебно правителство бе представено от президента Румен Радев.
СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Новото служебно правителство бе представено от президента Румен Радев. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Радев дал формулата за

власт занапред – различни

по партия, но родолюбиви

Друга конфигурация в следващия парламент си пожела Стефан Янев - първият, поел втори път поред пост служебен премиер

Kаква да е формулата за управленията на страната занапред, опитал да зададе президентът Румен Радев със състава на първото служебно правителство на Стефан Янев - демократично единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България. И кабинетът успял да докаже, че тази формула работи, обяви държавният глава в четвъртък, когато официално преназначи Янев за втори пореден мандат като служебен министър-председател.

“Този модел на управление,

този успешен

пример е капитал

за политическото

бъдеще

на родината. Той е стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната ни”, обяви Радев в речта си. За съжаление обаче, политиците не успели да възприемат модела на служебното правителство и желанията на обществото, заключи президентът.

Той похвали изкаралия четири месеца на власт служебен кабинет, че е разкрил тежкото наследство и олигархичния модел на управление. Посочи постижения и по ресори - вдигането на пенсиите, защитата на плажове по Южното Черноморие, овладяване на хаоса в управление на пандемията. Радев не споменаваше поименно министрите. В думите му обаче липсваше изброяване на постиженията на служебното правителство във финансите и икономиката - ресорите на оттеглилите се, за да влязат в политиката Асен Василев и Кирил Петков.

Въпреки че работи при липсата на парламент и основната му задача е подготовката и провеждането на избори, новото служебно правителство трябва да набележи хоризонт за развитие на страната, посочи Радев. И

предупреди

министрите

да се готвят

за компромати

и протести

срещу тях.

Предстоящите месеци няма да са леки, не бива да се заблуждаваме, добави и Стефан Янев.

Стефан Янев и министрите от второто му правителство излизат от президентството, след като бяха назначени.
Стефан Янев и министрите от второто му правителство излизат от президентството, след като бяха назначени.

“Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин”, каза служебният премиер. И изрази увереност, че интересите на хората ще бъдат защитени от кабинета. “Същевременно, надявам се, че българските граждани ще бъдат взискателни и ще поставят на дневния ред необходимото качество на прилаганите политики и позиции и делата ни”, каза още той.

Служебният премиер обяви обяви, че се надява следващото Народно събрание да има различна от досегашната конфигурация. Това обаче зависело от мотивацията на гласуващите, затова Янев призова: “Надявам се избирателите да бъдат мобилизирани и мотивирани при участие в предстоящите избори, така че да имаме ефективна и градивна конфигурация на политическото представителство в следващия парламент. Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза, нуждаем се от правителство, което да е подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени, да предлага смислени политически идеи и визии, които за бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това, а България се нуждае от устойчива перспектива.”

Янев обаче не конкретизира как си представя различната конфигурация в парламента и дали тя включва политическия проект на двамата досегашни министри Кирил Петков и Асен Василев. Преди две седмици премиерът обясни, че би ги подкрепил.

Второто поредно служебно правителство

ще има за задача

да подготви

проект на

бюджет за

следващата

година,

стана ясно още от заръките на Радев. При съставянето на редовен кабинет обаче едва ли бюджетът за 2022-а ще е този, който подготви назначеното от него правителство, тъй като това е основният политически закон за управляващите. Въпреки това новият финансов министър Валери Белчев обеща да подготви проект на бюджет за следващата година. Продължение на проверките в икономиката обеща пък заместилата Петков на поста Даниела Везиева.

Нов в екипа на Янев е и Христо Алексиев, който ще отговаря за транспорта.