Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илхан Кючук
Илхан Кючук

l Европейската комисия бе критикувана, че се проваля в битката срещу корупцията в собствения си двор

l Елена Йончева отбелязва, че ние сме страната с най-мащабни санкции по този закон

l Ангел Джамбазки се чуди как ЕК открива корупция само в държави, чиито правителства не ѝ харесват

l Унгарецът Хидвеги недоумява защо американските санкции са наложени точно преди парламентарните избори у нас

Европейската комисия се проваля в битката срещу корупцията в собствения си двор. Това послание се открои в Европейския парламент по време на пленарна сесия в четвъртък за наложените от САЩ санкции по глобалния закон “Магнитски” върху трима български граждани - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, и свързани с тях фирми.

Българският евродепутат Илхан Кючюк обяви пред парламента, че САЩ са били подведени от кръга “Капитал” по отношение на санкциите “Магнитски”.

В този случай нашите партньори са дълбоко подведени. Подведени от един кръг “Капитал начело с олигарха Иво Прокопиев”, смята Кючюк, депутат от ДПС и либералната група “Обнови Европа” (ОЕ). Политикът обяви, че

обвиненията,

отправени към

бившия депутат

и колега Делян

Пеевски, са

абсолютно

несъстоятелни

и това се доказвало всеки изминал ден от българските власти.

Една от най-влиятелните фигури в този кръг (Илиян Василев, бивш посланик в Москва) буквално няколко дни, дори ден, преди да бъдат оповестени санкциите, каза, че очаква благи вести от САЩ, каквото и да означава това. Явно този кръг е много добре информиран и може да си позволи ден преди официалното оповестяване на санкциите да говори публично пред българската общественост. Тъй като знаем самия механизъм на оповестяване и той е много лимитиран в рамките на Вашингтон, няма как тази информация да е излязла, ако не работят други лобисти в целия процес... Нека да ви кажа какво стои зад този олигархичен кръг. Той е много интересен като конструкция. Той включва силно медийно влияние, претенция за абсолютна защита на човешките права и свободи и демократичните ценности, каза Кючюк. Той обърна внимание и на думи на бившия премиер Бойко Борисов, който признал, че е имал 6-има министри от този кръг.

Този кръг участва във властта, без да участва в изборите. Г-н Пеевски не им харесва, защото с неговите медии години наред ги разобличава и ние ще продължаваме да го правим, продължи Кючюк.

Дебатът се проведе по инициатива на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). Нейният шеф Хуан Фернандо Лопес Агилар от “Социалисти и демократи” откри заседанието. Той отбеляза, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Агилар атакува Европейската комисия, че вече не публикува годишни доклади за корупцията в ЕС. Той напомни, че шведката Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по вътрешните работи през 2010-2014 г., открито е говорила за корупцията в съюза.

Това беше постижение, обаче нямаше никакви последващи действия. Така че искаме да разберем дали Комисията ще наблюдава има ли корупция и ще направи ли доклад за мерките против нея, попита Агилар. Той говори и за ролята на Европейската прокуратура, която трябвало да се занимава именно с незаконно усвоени средства и сериозните трансгранични престъпления.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон определи борбата с корупцията като важна задача за ЕС. Тя уточни, че

САЩ не са

съгласували

предварително

с ЕС санкциите

срещу български

граждани

Йохансон отбеляза, че Европейската прокуратура си сътрудничи с Вашингтон, както и че ЕС ще предприема действия при съмнения за злоупотреби с общия бюджет.

На заседанието ЕК бе критикувана от Европейския парламент заради бездействието си срещу корупцията в България на фона на наложените от САЩ санкции. 

Европарламентът обсъди санкциите по закона “Магнитски”. СНИМКА: РОЙТЕРС
Европарламентът обсъди санкциите по закона “Магнитски”. СНИМКА: РОЙТЕРС

Станислав Полчак от Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че решението на Вашингтон показва провала на ЕС да се бори с корупцията. По неговите думи европейските институции действат само срещу дребните риби и избирателно.

Българската евродепутатка Елена Йончева добави, че България се е превърнала в страната, за която са налагани най-мащабни санкции по закона “Магнитски”.

Софи ин'т Велд (“Обнови Европа”) съобщи, че представители на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

ще посетят

България

следващата

седмица

По нейните думи се наблюдава необяснимо разминаване между заключенията от докладите на ЕК за напредък на страната ни по механизма за наблюдение и решението на САЩ.

Знаем, че има корупция в много страни членки, включително моята. Но от Комисията казват: “О, това е материя от национална компетентност”. Сега виждаме трета страна извън ЕС, която налага санкции. Трябва да се събудим. Това значи, че има проблем в начина, по който функционира ЕС, обясни Велд.

Яак Мадисон от “Идентичност и демокрация” подкрепи заключението, че за корупция биват преследвани само дребните риби.

В България и Румъния има проблеми, но корупция има и в други страни от ЕС, заяви той. По неговите думи е важно да има промяна в съзнанието на хората, за да бъде корупцията изкоренена.

За Ангел Джамбазки пък било необяснимо, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не ѝ харесват.

България, Унгария, Полша и Словакия са вечните набедени, добави той. Според него корупцията в приятелските към ЕС правителства не се преследва от комисията. Корупцията се доказва в съда, с влязла в сила присъда, допълни Джамбазки.

На свой ред независимият унгарски депутат Балаж Хидвеги се зачуди защо санкциите са били обявени преди изборите в България.

Не можем да си обясним защо САЩ решиха, че точно преди изборите в България е моментът да се ускори борбата с корупцията в тази страна. Много интересно, обобщи Хидвеги.