Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цялото ковид отделение на “Софиямед” подкрепя д-р Джамфер. 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Цялото ковид отделение на “Софиямед” подкрепя д-р Джамфер. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Той бе задържан заради свада с ученичка, на която взема телефона

Момичето го тормозило една година

След унижението той успокоява колегите си, които до един го подкрепят

Не се оплаква, не хленчи. Даже ми каза: “Д-р Георгиева, такъв е животът, аз трябва да го преживея”. Той успокоява нас, вместо ние него.” С тези думи посреща екипа на “24 часа” началникът на ковид отделението в “Софиямед” д-р Ценка Георгиева. С болка говори за бития в ареста д-р Кадир Джамфер.

Тихият ендокринолог, който работи на 2 места и се бори със заразата от първия ѝ ден, бе арестуван и бит в 3-о РУ, след като на 1 септември отне мобилния телефон на ученичка, която година го тормозела и обиждала. Тогава д-р Джамфер карал смяна в Транспортна болница. Прибрал се само за няколко часа, преди да застъпи нощно дежурство в “Софиямед”. Излязъл привечер, за да си вземе нещо за хапване. 

д-р Кадир Джамфер
д-р Кадир Джамфер

Пред входа на блока в столичния кв. “Света Троица”, където Джамфер живее, седели 3 момичета. Едното е 13-годишната Криси. Според майка ѝ тя казала “здравей” на лекаря, който я нападнал. На запис от охранителната камера пред жилището обаче се вижда как

друго момиче

два пъти поставя

ръката си върху

устата на

тийнейджърката - нещо, което едва ли би направила, ако Криси поздравява вежливо съседа си.

Тогава 37-годишният медик се връща и дърпа телефона от ръката на момичето. То го последва във входа, а друга камера запечатва как след опит да си го вземе лекарят я блъска. В нито един момент обаче не удря ученичката. А адвокатът му Емануил Йорданов обясни пред “24 часа”, че д-р Джамфер е взел мобилния телефон, за да може да се срещне с родителите на Криси и да им разкаже за поведението на дъщеря им. 

Лекарят избутва Криси, след като тя опитва да вземе телефона си.
Лекарят избутва Криси, след като тя опитва да вземе телефона си.

След като и те пристигат, следва препирня, а лекарят е арестуван. Именно там започва унижението. “Карали са го да държи гума над главата си, а ако си отпусне ръката, го удрят.

Смятам, че сме

в третия свят.

Не мога да си

представя, че

това се случва”, възмутена е д-р Георгиева.

Тя е категорична, че колегата ѝ е бил предизвикан, за да вземе телефона на момичето. “Ние го познаваме като един много добър, скромен, изключително работлив и талантлив човек. Никога не сме го виждали в състояние на агресия или да си изпусне нервите. Смятаме, че е предизвикан от поведението на тийнейджърката”, убедена е лекарката. И допълва, че медикът е споделял и преди пред колегите си за проблемите си с Криси.

“Д-р Джамфер

ми е споделял,

че това момиче

от дълго време

звъни на вратата

му, обижда го

Разбирате, че един човек, дори да е най-хрисимият, може да стане агресивен, ако го предизвикаш”, казва шефката на ковид отделението.

След като разбрали за случая, всички колеги на медика изразили подкрепата си. На 9 септември обаче той получил нов удар. В репортаж на Нова телевизия бе обявено, че д-р Джамфер е набил ученичката. Тогава д-р Исмаил Ристем се обажда на колегата си.

“Той си вдигна телефона и когато му казах, че звъня само за да му изкажа подкрепа, той ме прекъсна. “Спокойно, д-р Ристем, аз съм добре, няма нужда да се притесняваш”, бяха думите му. Това е един нагледен пример как в една такава тежка ситуация, след тежка вечер в полицията и натоварването д-р Джамфер се опитва да помогне на тези около него”, казва Ристем.

Той и колегите му обаче забелязали промяна у лекаря след ареста. “Стремеше се да изпълнява задълженията си, но видимо беше уморен, беше отчаян. Правеше всичко, което е възможно за болните, но в него не виждахме обичайната енергия, а умора и отчаяние”, допълва д-р Василка Зарчева. Освен от побоя тя е потресена и от обидните думи, които полицаите употребили по адрес на медика.

“Викали са му “скапан лекар”, другото ме е срам дори да го кажа”, казва тя. И посочва, че

медикът е

страдал повече от

грозните обиди,

отколкото от

самия побой

Освен изтезанието с гумите униформените удряли лекаря с бутилки минерална вода. По този начин не остават синини.

Освен това полицаите се обадили по телефона на майка му. “Питали са я дали е психично болен. Вие представяте ли си лекар да е психично болен”, чуди се д-р Зарчева. Според нея това обаждане още повече е унизило д-р Джамфер, който бил много близък с майка си.

Криминалистите дори му казали да не се качва в асансьора, а да се прибира пеша до апартамента си. Той живее на седмия етаж. Затова колегите му настояват за цялостна проверка за поведението на униформените.

Д-р Джамфер вече е подал жалба срещу тях. Проверката се извършва от СДВР и трябва да приключи до 2 октомври. Той не е обвинен за конфликта с ученичката.

Въпреки гаврите обаче лекарят продължава да е все така отдаден на работата си. “Неговото отношение към пациента не се е променило. След 12-часово дежурство 2 дни след случката смени 2 автобуса, за да отиде до “Горубляне” и да прегледа колежка, болна от ковид”, описва отдадеността му към работата и другите д-р Александра Цветкова.

Тя и колегите ѝ в ковид отделението имат стена, на която закачат благодарствени писма от излекувани пациенти. Повече от половината са адресирани до д-р Джамфер. 

Повечето благодарствени писма в ковид отделението са адресирани до д-р Джамфер.
Повечето благодарствени писма в ковид отделението са адресирани до д-р Джамфер.

Медикът е родом от старозагорското с. Копринка. На 19 г. идва в София, за да учи медицина. Издържа се сам. С много работа успява да изплати кредита си за апартамента, в който живее. Помага финансово и на семейството си.