Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Между нас и македонците има по-голямо генетично сходство, отколкото с трети страни

Много преди компютрите природата е програмирала векове наред здравето, заложбите и характера на всеки жив човек и няма индивид, който да не любопитства какъв код е заложен във вените му, какъв микс се е получил в тях и от колко посоки на света са дошли предците му. В кръвта на българите преобладаващо текат същите гени, които се срещат при европейските и близкоизточните народи. Но освен тях в генома на нацията ни съществуват и по-малък брой други кодиращи елементи. Като например

в ДНК-то ни има африкански елементи.

„Те са остатък отпреди хиляди години, когато древните хомо сапиенс са мигрирали от горещия континент към Европа и останалите земи”, коментира пред сп. „Космос“ проф. Драга Тончева, ръководител на катедра „Медицинска генетика“ в Медицинския университет в София и автор на книгата „Геномът на българите“. Процентът на „горещите” наследствени частици у нашата народност е пренебрежимо малък – съответно 0,9% и 0,2% за двете основни подгрупи, характерни за африканците. Още по-незначително количество са общите ни гени с източноазиатски народи.

Публикуваните от проф. Тончева данни са получени от няколко различни видове изследвания на „програмиращите“ елементи.

Съпоставките са направени по два признака – по митохондриална ДНК молекула (която се проследява по майчина линия и за двата пола) и Y-хромозомата (която се предава само от баща на син). До голяма степен информацията от тях съвпада, тоест хора от силния и слабия пол са мигрирали на нашата територия горе-долу еднакво.

Какво показват данните при сравнение с други европейски народи, източни и съседни на нас, защо най-близки гени имат македонците, каква е връзката между гените и болестите, четете в хартиеното издание на брой 8/2021 г. на сп. "Космос".