Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Дянков
Симеон Дянков

„За да се преизчислят пенсиите, може да се стигне или до вдигане на данъци, или до вдигане на социалните осигуровки. Ако това се случи, следващото правителство трябва да дойде и да каже: „Извинявайте, гласоподаватели, но сега ви вдигаме данъците”. Това заяви Симеон Дянков, бивш финансов министър, по Нова тв.

„Социалните разходи вървяха нагоре, а нямаше начин да се харчат допълнителните постъпления. Решението беше правилно”, каза още Дянков.

По думите му това, че от ГЕРБ-СДС не са участвали в дебатите за бюджета е несериозно.

„Финансовите министри трябва да уважават институцията, за която са работили. Недопустимо е един бивш финансов министър да напусне залата. Той винаги може да помогне по някакъв начин на Асен Василев”, поясни Дянков.

Според него при дебата за пенсиите се е получило предизборно наддаване. „Това се очакваше. Наддаването започна с пенсиите, стигна се до някакво решение, което обаче е странно от бюджетна гледна точка. Един вид в бюджет 2021 г. се задава сериозно увеличение на пенсиите от 25 декември, което реално е за следващата година. Това е недопустимо в този тип решения. Разговорите за бюджет 2022 г. трябва да тръгнат след месец и пак да се прегласува. И ако се прегласува по-различен начин, е възможно решението да падне", поясни бившият финансов министър.

„Видя се какво става, когато си в служебно правителство и нямаш партии зад себе си – популизъм. Правителството тръгна надясно, после зави наляво. В момента по-скоро се е позиционирало в центъра. Може би това е правилната постановка точно в този момент”, смята Дянков.

На въпрос какво мисли за евентуалния политически проект на Асен Василев и Кирил Петков, Дянков заяви следното:

„Гледам положително на тази идея. Пътувам доста често извън България и се виждам по летищата с много българи, които са гласували за промяна. Те казват, че са недоволни, защото стари политически лица няма как да променят нещо. От тази гледна точка може би е добре да имаме нови хора. Тези министри се справят добре.

Симеон Дянков изрази мнение, че е възможно ГЕРБ да участва в следващо управление.

„Вярвам, защото ГЕРБ има управленчески опит. Вижда се, че в някои сектори като регионалното развитие липсата на опит в служебното правителство пречи”, заключи той.