Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев
Асен Василев

Парламентът прие бюджет на Държавното обществено осигуряване, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по-високите пенсии догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече или да ги отмени.

Това коментира пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

Прие се добавката от 120 лв. за октомври, ноември и декември, което е по-високото от двете алтернативни предложения и от Коледа влиза постоянно преизчисление през промени в Кодекса за социално осигуряване, така че тези промени са постоянни. Те са предвидени и в бюджета за догодина, както е предвидена и добавката за социално подпомагане, така че да няма пенсионер под линията на бедност. Общата сметка за промените, които са приети сега, натоварва държавния бюджет, който предстои да се гледа, със 115 млн. лв. допълнителен разход за трансфер към ДОО. Но както знаете бюджетът беше направен през юли месец, когато имахме окончателните данни за август и предварителните данни за първата седмица на септември. Вече сме идентифицирали допълнително 300 млн. лв. приходи, които могат да бъдат използвани, така че тези 115 млн. лв. спокойно се покриват от тях и даже остават малко отгоре за допълнителни мерки, каза той.

 Законът за бюджета с всички включени добавки, изтича в края на календарната година, така че каквито и надбавки да се гласуват, те на 31 декември спират. Това, което се прие, от 25 декември да влязат постоянните поправки в КСО, те не спират на 31 декември. Те продължават, докато нов парламент не ги промени. Така че пенсионерите са гарантирани и за догодина, и за по-догодина с едно преизчисляване, повишаване на максималната пенсия, повишаване на минималната и социална надбавка, която също е вкарана в КСО, подчерта финансовият министър.