Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Лежах в локва кръв, виждах само обувките им и чувах, че говорят на испански”, казва съпругата

“От охраната ни нямаше следа, а мъжът ми умря с надеждата, че те ще дойдат”, спомня си Мартин

“Опита се да пренапише договорите с мощните олигарси в страната”, твърди тя

В траур с черна рокля и с шина на ръката заради нараняванията от стрелбата, съпругата на убития хаитянски президент Жовенел Моиз – Мартин, даде първото си обширно интервю пред Ройтерс след покушението срещу мъжа й. Мястото, на което жената се срещна с журналист на медията, остана неизвестно, а на кадрите ясно се виждаше, че тя седи в малка стая, обградена от телохранителите си.

Въпреки че от екзекуцията на бившия държавен глава изминаха близо три месеца, Мартин споделя, че все още сънува онзи 8 юли, когато отряд тежковъоръжени командоси, включващ 26-има колумбийци и двама американци от хаитянски произход, нахлува в президентския апартамент и открива огън. Мъжът й е убит, а тя е намерена до него в локва кръв. Опасенията тогава са, че жената също няма да оцелее заради дъжда от куршуми. Мартин обаче вади истински късмет и успява да се възстанови, превръщайки се в единствения очевидец на убийството на Жовенел. Днес тя вече е готова да сподели най-ужасяващите подробности от нападението.

"За първи път разбрах, че нещо не е наред онази нощ, когато с мъжа ми чухме автоматична стрелба пред резиденцията около 1 часа през нощта – разказва съпругата. - След като научихме, че въоръжените мъже са влезли в сградата, опитахме да се скрием на пода зад леглото ни. Тогава изобщо не ми мина през ум какво ще се случи, дори не съм вярвала, че ще ни сполети подобно нещо. Не мислех, че ще успеят да влязат в стаята, където се намирахме, защото имахме около 30 или 50 охранители."

Въпреки това стрелците нахлуват при тях.

"От мястото, на което аз лежах на земята, със счупена ръка и кървяща от множество рани по тялото, виждах само обувките на наемниците – обяснява в подробности Мартин. – Изчислих, че някъде около дузина мъже са влезли в стаята ни. Те говореха испански и търсеха нещо конкретно. Дойдоха сякаш за да намерят нещо, защото ги чух да казват: "No es eso, no es eso - eso es" (на испански: Това не е това, не е това - това е), което явно означаваше, че са намерили целта си, но все още не са сигурни. Едва тогава насочиха вниманието си към Жовенел, който също лежеше на пода. В този момент се обадиха на някого. По това време съпругът ми все още беше жив. Те казаха на човека от другата страна на слушалката как точно изглежда мъжът ми - висок, слаб и черен. Може би анонимният им потвърди, че това е мишената, която търсят. След това го застреляха."

Моиз получава 12 куршума – открит е с рани по лицето, торса, краката и ръцете.

"Нападателите не се обърнаха към него

с никакви думи, той също не им каза нищо преди екзекуцията си – споделя Мартин. – След като го убиха, единственото, което си помислих, бе, че всичко свършва и за двама ни. Затворих очи и знаете ли, просто не мислех за нищо друго, само това - всичко свърши, това е последният ни ден. После чух как стрелците си тръгват, без да стрелят повече. Мислех, че вече съм мъртва. Вярвате или не, след покушението срещу нас охраната, която има задачата да ни защитава, така и не дойде. Намери ни камериерка, която помолих да ми донесе превръзка за ръката ми, тъй като не можех да я движа и от нея не спираше да тече кръв. Екип на Националната полиция ме откара първо в местна болница, а след това със самолет до болница в Маями заедно с децата ми."

Съпругата на президента си спомня и че забелязала липсата на охрана в имота, когато службите я изкарвали от него. Десетки пазачи, които преди това стояли на постовете си денонощно, вече не били там.

"Охраната нямаше да си тръгне без заповед, може би са получили заповед да напуснат, така си мисля - разсъждава тя. – Имахме наистина много пазачи, голяма сигурност. Поне 50 щяха да се изправят срещу стрелците, които бяха 28. Вярвам, че Жовенел умря с надеждата, че екипът му по сигурността ще дойде, но той не дойде."

Часове след разстрела на държавния глава бездействието на охранителите му стана водеща тема в цялата страна. Днес по този казус продължава да тече усилено разследване. От него стана ясно, че по време на покушението

нито един от гардовете не е пострадал,

което постави под съмнение отношенията им с наемниците. Поради тази причина дванадесет от охранителите бяха арестувани, а четирима дори бяха обвинени, че са работили в тясно сътрудничество с групата, извършила атаката.

Според Мартин нападението над нея и съпруга й означавало огромен провал за екипите, отговарящи за тяхната сигурност. Тя също отдава успешното изпълнение на поръчката срещу мъжа й на факта, че сред гардовете им е имало къртици.

По този повод в затвора попаднаха немалко висши шефове, отговарящи за охраната на двойката. Сред тях са началникът по сигурността на президента - Димитри Херард, и координаторът на дворцовата охрана.

Въпреки арестите на десетки и разстрела на част от хората от групата, извършила нападението, поръчителят на смъртта на Жовенел остава неизвестен. Неясен е дори мотивът за престъплението. В момента жената на държавния глава се притеснява, че макар хаитянските власти да са постигнали известен напредък, разследването продължава прекалено дълго.

"Истинските мозъци все още са на свобода – сигурна е тя. - Хората, които арестуваха, са тези, които са натиснали спусъка. Те не биха натиснали спусъка без нареждания. Така че основните герои, от които се нуждаем, са поръчителите, които са платили за това. Хората, които са дали заповедта и парите, за да се случи. Не знам дали името им някога ще излезе наяве. Всяка страна, която може да помогне, моля да го направи. Не съм сигурна, че само местните власти са способни да разкрият истината. Това, от което се нуждаят хората на Хаити, е независимо разследване, ръководено от ООН. Разговаряла съм два пъти с Федералното бюро за разследвания на САЩ и смятам, че те могат да намерят лицата, финансирали отвратителното престъпление.

Планирането с месеци на убийството на президент и никой около него да не знае нищо за това, е просто ужасно и немислимо. Всичко, което се случи, ми показа, че системите за сигурност и разузнаването в моята страна се нуждаят от много работа и сериозна промяна. Ако имахме стабилна разузнавателна система, президентът щеше да знае за готвеното покушение. В Хаити има силни хора и поради тяхната сила не съм сигурна, че настоящото разследване може да намери отговори."

Според Мартин съпругът й си е създал множество врагове сред мощните олигарси в страната, тъй като

опитвал да прекрати или да пренапише държавни договори

"Престъпление ли е да искаш да освободиш държавата от лапите на корумпирани олигарси? – пита тя. – Жовенел ни показа пътя. Той ни отвори очите, така че нека не позволяваме кръвта на нашия президент да се пролее напразно. Мисля, че с предстоящите избори, с конституцията, която също се променя, ще имаме по-добра държава. Няма да се случи скоро, но виждам, че има надежда."

Относно личния си живот оттук нататък бившата първа дама на Хаити обясни, че ще обърне внимание на децата си, както и на здравословното си състояние след покушението. Тя обаче не отхвърли слуховете за влизането й в политиката, дори напротив – изяви готовност да го направи.

"Искам да се кандидатирам за президент – каза Мартин. - Няма да позволя визията на президента да умре заедно с него."