Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова СНИМКА: Ройтерс
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова СНИМКА: Ройтерс

Информацията за финансирането на Алексей Навални от служители на чуждестранни посолства в Русия беше потвърдена. Преди всичко такива дарения са минавали през дипломатическите мисии на САЩ и Германия, написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в „Телеграм“, цитирана от TACC, съобщава "Фокус".

"Прочетох информацията, че сред онези, които са спонсорирали проектите на Навални, има десетки служители на чуждестранни посолства в Русия. Реших да проверя дали това не е фалшива новина. Оказа се, че не е фалшива и всичко се потвърди. Схемата е следната: чуждестранните посолства в Русия наемат руски граждани да работят, плащат им пари и след това те превеждат средства на съответните структури. Познайте през кои посолства са преминали повечето от тези дарения? Точно така, чрез дипломатическите мисии на САЩ и Германия“, пише дипломатът.

Официалният представител на руското външното министерство уточни, че служители на посолствата на Канада, Франция, Испания и други страни от НАТО също са участвали в тази „малка въртележка“.

„По-конкретно чуждестранните правителства са измислили такава форма на прехвърляне на пари към Навални или това е невероятно съвпадение на чувствата на работодателите и наетите - нека нашите граждански активисти и журналисти се справят с всичко това -  продължава Захарова. - Честно казано, интересува ме нещо друго: Можете ли да си представите каква истерия би се развихрила в западни информационен мейнстрийм, ако служители на руски представителства в чужбина прехвърляха пари например на републиканци в САЩ или на каталунци в Испания? Ще има вопли по цялата планета."