Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ
НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ

"Доколкото вчера от отговор на правосъдния министър Янаки Стоилов стана ясно, че председателят на Софийски градски съд Алексей Трифонов няма българско гражданство. Тоест той не просто не може да е председател, но и съдия. Това поставя няколко въпроса. Първият е, че трябва да бъде инициирано освобождаването на Алексей Трифонов от длъжността съдия. Вторият касае нищожността на всичките му актове като председател на СГС и актовете му като съдия".

Това коментира пред журналисти депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов. Той и колегите му са изпратили писмо по случая до правосъдния министър Янаки Стоилов.

 "Конкурсът за определянето му на председател беше яростно обжалван и ВАС в крайна сметка реши, че няма да събира доказателства, защото няма нужда да го прави. Това е порочна практика и затова Европейския съд в Страсбург във всяко второ решение критикува българските съдилища, които отказват да събират доказателства, дори по очевидни неща. Е, наложи се да се назначи истински министър на правосъдието, който да назначи истинска проверка и да се окаже, че Алексей Трифонов няма българско гражданство. Това са въпросите, които повдигаме пред министъра. Такава процедура трябва да бъде инициирана незабавно и да паднат всичките му актове като съдия. Важните въпроси касаят принципно кой избра Алексей Трифонов? Този състав на ВСС под ръководството на ГЕРБ, Цацаров, Гешев и всички заподозрени", коментира Хаджигенов. 

Актовете за гражданство се оказаха важни за членовете на изпълнителната власт. Според нас това се отнася и за членовете на съдебната. Надяваме се че критерият ще бъде еднакъв за всички, независимо в коя власт упражняват правомощията си, коментира и колегата му депутат от ИБГНИ Арман Бабикян.