Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Кирил Петков и Асен Василев са първите нови лица. Преди тях само Корнелия Нинова се освободи от старите муцуни

В следващите една-две години предстои тотална смяна на поколенията в българската политика, която ще доведе до подмяна на елита, очакват наблюдатели. След всеки нови предсрочни избори

хората губят доверие към тези, които

не са отговорили

на очакванията им, и търсят нови лица. При това не само единични случаи, както досега, а навсякъде.

Първите, които може да се превърнат в нов фактор в политиката, са служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

Асен Василев
Асен Василев

Имената им упорито се обвързват със създаването на партия, въпреки че Петков бе категоричен, че докато служебното правителство не си свърши работата на на “Дондуков” 1, няма да коментира намеренията си.

Дори премиерът Стефан Янев, за когото се знае, че не е бил в политиката и дължи всичко на президента Румен Радев, обяви, че би гласувал за фигури като тях. И би участвал във всякакъв проект, който ще работи в полза на гражданите.

Едва ли бившият съветник на държавния глава и също генерал говори, без да знае какво мисли неговият патрон от “Дондуков” 2. Досега не си е позволявал в думите и действията си да се отклонява от приоритетите и намеренията на военния пилот. Затова много анализатори смятат, че е

въпрос на време

да се роди пропрезидентска

формация, която е очаквана от дълго време. Основни фигури може да са Кирил Петков и Асен Василев, но биха могли да излязат и други.

Първият дори разполага с няколко фен групи във фейсбук, които искат да го видят министър-председател. Разбира се, броят на близо 100-те хиляди негови почитатели там не може да се пренесе автоматично към бъдещи избори. Най-малкото защото вероятно вътре са се включили и маскирани противници на харизматичния министър.

В една от групите вече пуснаха пост с идеята да се организира подписка за създаване на партия и всеки да застане с името си. Но засега тя не е събрала подкрепа. А и ако се стигне дотам, едва ли ще се набират автографи чрез социалните мрежи.

Има нещо друго - такава формация би била

конкурент на “Демократична България”,

с която се свързват имената на двамата служебни министри - харвардски възпитаници. Според Андрей Райчев те биха могли да поискат лидерството в коалицията.

Това се е случвало и преди в ДСБ - след отпадането на традиционната десница от парламента Радан Кънев отстъпи първото място, макар да бе запазен като фигура в ролята на евродепутат. Но ако Петков и Василев поискат да партнират с “Демократична България”, ще трябва да се сблъскат с Христо Иванов, който излезе на преден план и се възприема като водещо лице. Предимно той говори от името на ДБ. На всички официални срещи е той.

А ген. Атанас Атанасов доста по-рядко коментира позициите на формацията. Според запознати заради изборите подготвяната негова смяна като председател на ДСБ е отложена, но след това ще стои на дневен ред. А това също е част от промяната и налагането на нови лица в политиката в следващите години.

Бившият премиер

Иван Костов се опитва да запази позициите си

като екслидер на ДСБ, но останалата част от коалицията не го възприема така безрезервно, както собствената му партия.

Всъщност има една стара формация, в която старите муцуни вече бяха освободени.

Това го направи Корнелия Нинова, която пренареди и листите, и Националния съвет на БСП.

Запази единствено Румен Гечев и зад кадър Румен Овчаров, който не заема никакъв пост, но се ползва с доверието на лидерката. Част от новите лица обаче са просто наследници на познатите от миналото политици на столетницата или на комунистическата номенклатура отпреди 1989 г., чието издигане е традиция на “Позитано” 20.

Самата Нинова, която бе избрана за първи път като лидер в широки избори на социалистите по места, е вече 5 години начело на соцпартията. Има обаче кръгове, които не искат тя да продължи да определя политиката на БСП. Опитаха се няколко пъти да я сменят, но не успяват.

Има един друг

лидер, който

трудно би могъл

да бъде заменен

И това е Бойко Борисов. Просто защото без него ГЕРБ няма да съществува. Но бившият министър-председател би могъл да издигне други от своите подчинени на първите места и така пак да дойде ново поколение.

Изцяло от непознати политици е съставена “Има такъв народ”. Така че при тях трудно можем да говорим за смяна на авангарда. Но самото им влизане в два последователни парламента е пробив в статуквото. Някои дори го сравниха с това, което направи Симеон Сакскобургготски през 2001 г., макар и в доста по-слаба степен.

Що се отнася до ДПС, почетният председател Ахмед Доган е този, който през известен период сменя първия ешелон в движението. Така че там непрекъснато излизат нови лица.

Освен че не искат старите муцуни, избирателите

не харесват и

начина, по който

са моделирани българските партии

Фактът, че на последните избори гласуваха едва 2 275 410 души, показва, че останалите не намират смисъл да отидат до урните, защото не са доволни от това, което им предлагат формациите. Според запознати е много вероятно в следващите години и самите структури на партиите да бъдат променени.

Според социолога Андрей Райчев скоро ще разполагаме с нова политическа система и нови правила в България. И причината е, че новите поколения не са същите като тези от 90-те години.

Имат други представи и искания. Как точно и дали ще се сбъднат прогнозите, предстои да видим.