Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сатору Номура заплашва съдия за присъдата: Ще съжаляваш за това до края на живота си

За своите гангстери от якудза той е “Бог” и “Император”

Сатору Номура е наричан "Бог" и "Император" от подчинените си. Те са готови да стоят 24 часа на пост пред двореца му в префектура Фукуока, Западна Япония. Но 74-годишният ръководител на най-насилствената банда на якудза - Кудо-кай, често забелязван в шикозни костюми по поръчка и возен в мерцедес, сега ще трябва да смени луксозния си начин на живот с килия в затвора, за да изчака евентуалната си екзекуция.

Номура беше осъден на смърт на 24 август т.г. за убийството на цивилен и опит за убийство на трима други, включително медицинска сестра и бивш полицай. Всичко това се е случило между 1998 и 2014 г., пише www.straitstimes.com.

Присъдата е безпрецедентна

за страната. Окръжният съд в префектурата осъди за първи път на смърт чрез обесване лидер на гангстерска организация от якудза, при това въпреки липсата на преки доказателства, че е разпоредил нападенията. При произнасянето на присъдата съдията заяви, че в престъпния синдикат Кудо-кай има строг контрол и е немислимо атаките да са извършени без разрешение на лидера. Номура, който е пети президент на Кудо-кай, не се признава за виновен. Адвокатите му ще обжалват решението, съобщава агенция Куодо.

Първото убийство, което фигурира в обвинението, е свързано с желанието на Номура да завладее част от бизнеса на риболовна кооперация. На 13 септември 2014 г. той е арестуван от полицията за участието си в стрелбата и убийството на Кунихиро Кадживара, ръководител на местна рибарска кооперация и бивш лидер на профсъюза на рибарите в Кита-Кюшу, След като отказва да сътрудничи на якудза, рибарят е бил застрелян публично през 1998 г. Това се разглежда като опит за натиск върху членове на семейството, които контролират икономическите интереси на кооперацията.

Според прокуратурата 16 години по-късно Номура е наредил на подчинените си да нападнат друг член на семейството. През май 2014 г. в Кита-Кюшу

внукът на рибаря - зъболекар, е намушкан с нож на паркинг

На 22 май 2015 г. Номура е арестуван за опита за убийство на денталния лекар. На 16 юни същата година топмафиотът е арестуван по подозрение за укриване на данъци.

Друг криминален инцидент според прокурорите е в резултат на това, че осъденият на смърт не харесвал отношението на медицинска сестра към него в клиника за естетична хирургия - през 2013 г. тя е намушкана, след като босът на якудза е недоволен от нейното поведение и резултата от операцията.

През 2012 г. пенсиониран полицай от префектура Фукуока, който е разследвал Кудо-кай, е прострелян в крака по заповед на Номура. Жертвата e бивш ръководител на отдела за борба с организираната престъпност. Според разследващите това е очевиден опит за натиск върху правоохранителните органи.

През януари тази година прокуратурата на Фукуока взема необичайно решение и иска смъртна присъда на лидера на Кудо-кай с мотива, че е планирал нападенията и престъпленията са извършени по негова заповед. Прокурорите твърдят, че макар редови членове на бандата да са извършили престъпленията, като неин шеф Номура, чиито заповеди се изпълняват безпрекословно, носи пълна отговорност и затова трябва

да плати с живота си

Прокуратурата определя четирите инцидента като "безпрецедентни", нито една от жертвите в тях няма никаква връзка със съперничещи групировки. Прокурорите нарисуваха в съда ярка картина - жертвите са били изправени пред гнева на лидера на бандата, който поради своя характер може или да таи гняв дълго време, или да побеснее по незначителна причина.

Всички директни извършители зад тези атаки са задържани и наказани. Нападателят, който стои зад убийството през 1998 г., е осъден на доживотен затвор. Но Номура и 64-годишният Фумио Тануе, негов заместник в бандата, досега се измъкваха. За първи път те бяха арестувани през 2014 г., но бяха освободени под гаранция до присъдата миналата седмица. На 24 август 2021 г. съдията Адачи Цутому от окръжния съд във Фукуока осъди Номура на смърт за поръчка на четирите нападения, включително убийство. Той е първият висш член на якудза, на когото е наложена смъртна присъда.

Защитата на Номура определя обвиненията като безпочвени. Разследва се и заместникът и дясна ръка на Номура, Фумио Тануе. Прокуратурата поиска доживотна присъда за него и глоба от 20 милиона йени (193 000 долара) в същия процес, съобщава jrt.ru.

Кой е Сатору Номура

Роден е през 1946 г. като най-малкото, шесто дете, в богато селско семейство. Като тийнейджър е пристрастен към хазарта, харчи богатството си в залагания и става престъпник. Той често е изпращан в поправителни домове за непълнолетни за различни престъпления, включително кражба на кола. Номура не е завършил средно образование.

Едва 20-годишен, той се присъединява към бандата на якудза Кудо-кай, която властите определят като особено опасна заради бруталните й методи.

През годините в подземния свят Номура е замесен в престъпления като измами с недвижими имоти и незаконни хазартни игри, което му носи големи приходи и средно до 30 милиона йени на денонощие. Издига се до лидер в якудза. На върха на престъпната си кариера през 2008 г. Номура има над 1200 членове под своето крило, а до 2020 г. броят им пада до около 400. Четирите инцидента стават основа на обвиненията срещу Номура и дясната му ръка Тануе, но това не са всички престъпления.

Поредица от

други атаки са

свързани с Кудо-кай,

включително през 2003 г., когато ръчна граната беше хвърлена в нощен клуб в Кита-Кюшу и рани 12 души. Заведения за хранене, които отказват да изпълнят поръчките на Кудо-кай, са подложени на палеж, пише www.straitstimes.com.

"Когато са лишени от бронята си, мафиотските босове разкриват истинската си същност: хитри и развратни личности, които държат на господството. Използват убийството като инструмент за елиминиране на всички, които им се противопоставят, в стремежа да придобият това, което ги кара да се чувстват горди", казва криминалистът Енцо Якшич пред The Straits Times. И допълва, че лидерите на престъпни синдикати често са "удовлетворени от пълното подчинение на своите жертви и подчинени" и няма да се спрат пред нищо, за да премахнат пречките пред непосредствените си цели.

Съобщава се, че

Номура е заплашил съдията,

че ще съжалява, че го е изпратил на бесилката. "Ще съжаляваш за това до края на живота си", е казал Номура, след като чул присъдата си. "Поисках справедлива преценка, но това изобщо не е справедливо. Къде е доказателството?" Междувременно заместникът му в бандата Тануе нарече съдията "ужасен човек".

Местната полиция приема сериозно заплахата и засили охраната на съдията, прокурорите и свидетелите, като се има предвид склонността на якудза към отмъщение. Бандата Кудо-кай се различава от други в Япония, защото не се колебае да атакува обикновени граждани, които по някакъв начин са заставали на пътя й или са били във вреда на членовете й.

Номура и Тануе обжалват "нелепата" според тях присъда. Процесът може да отнеме години, но ако не успее да отмени присъдата си, Номура ще бъде обесен.