Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Това казва в интервю за БНТ лидерът на ИТН Слави Трифонов, стана ясно от анонса в новинарската емисия на телевизията.

Тази вечер той ще даде първото си телевизионно интервю, откакто влезе в политиката през изминалата година.

На въпрос ще подкрепят ли кабинета на БСП, Трифонов казва: Не.

"Възпитанието изисква да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия. Чисто като политически формации - БСП е лява партия, БСП за нас е партия от статуквото. БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. Нинова излезе с бюрото и обяви, че няма да ни подкрепят", каза Трифонов. И дори сравни това с любовта - като в любовта и ти подкрепяш, и теб те подкрепят.

"Още когато ми гостува, бях впечатлен от знанията за Македония и усилията, които полагаш за нея. Ти ми каза - когато реша ще те поканя, аз казах разбира се, тъй като съм открит човек. Предложи ми и се съгласих. Интервюто се записва в 16 ч. в петък следобяд. Това е истината. Нямае никакви договорки. Никакви условия. Не съм се гримирал отдавна и това ми действа странно", каза Трифонов на Василев.

Само БСП и ИТН не могат да сформират мнозинство, каза той.

От президента зависи как ще отидем на избори. Нинова няма ограничение във времето, в което да представи министър-председателя си. От тогава започва да тече времето . И тогава ще стане ясно дали изборите ще са 2 в 1 или последователни. Логиката изисква да са 2 в 1, защото хората се изморяват да ходят на избори, а и е много пари, каза той

Суверенът така е решил, че всъщност парламнетът изглежда така. Той е копие на това как изглежда българското общество, посочи Трифонов. 

Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение, защото така би следвало да изглежда, която и да било партия на фона на демокрацията и задълженията към българите. Има сериозно разминаване между очакванията на хората и дейността вътре. Хората, които представляват българия са различни, когато усетят миризмата на власт се променят. българските политици все още не са адекватни на това, което представляват - желанията на суверена, каза той. Не било вярно, че ИТН не е разговаряла с другите

Аз съм последователн - правя това, което съм казал. Човек трябва да прави това, което казва и да си държи на думата. Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквито и да било колаборации. Невъзможно е с ГЕРБ, Не бива и е невъзможно с ГЕРБ. БСП би могла да е компромисна заради поведението й на последък, но също е спорно. Искахме подкрепата на партиите на протеста, каза той. Преговорите били ясни и там се изяснило, че с партиите на протеста имат общи позиции.

Нямахме мнозинство и с най-големите споразумения. Пак бяхме малцинство. Пак не са 121, макар малцина да са по-добре. Решихме, че е нормално да бъдем подкрепени, защто важно е да се свърши работя. Самият Христо Иванов заяви, че няма амбиции за министерски кресла и е важно най-голямата партия да свърши работа. Аз и екипът ми бяхме готови да свършим работа, категоричен беше Трифонов. Важно било да има справедливост и възмездие, както и ковид и бежанците. Един от начините бил това да стане с правителство на малцинството и хора, които да понесат отговорност.

В предния парламент питаха защо не направихме правителство, сега питат защо направихме правителство по този начин. На партиите на протеста не им хареса този кабинет, премиера. Представихме пак нови. Това означава, че не е имало значение кои са в него, а че не искат да подкрепят, настоя той. 

Когато говорих с Христо Иванов, защото водих разговори с тях, и с Мая Манолова разбира се.. Говорих с тях лично. В моя офис. тези разговори не бяха публични и поради тази причина съм затруднен, защото съм почтен и не иска нещата да излизат извън рамките на възпитанието, ги попитах какво искат, от какво има нужда, и те бяха ясни, че няма да подкрепят.

Къде сезирашж тази дълга ръка на ДПС? Когато нещо не е вярно, просто не е вярно, звучи като слух, нещо изработено предварително, за да неанесе вреда. Не съм се виждал с ДПС, няма никакви такива разговори, а само това, което се е случвало на политическата сцена, каза той.

Ако стои и е възможно да се довериш защото това е дума, няма други доказателства, няма никой, който да стои зад ИТН освен неговите гласоподаватели. тази партия е съставена заради резултатите от референдума, за съм неин гарант, ясна е нейната структура, каза той.

Гледам случайно телевизия и Татяна Дончева казва -аз знам, зад тях стои Маджо. И аз се втрещих. Казвам си - чувал съм всякакви слухове, няма нещо гнусно, което да не съм чувал за мен. Как стои и... има ли някакви доказателства? Това са неща, хвърлени в пространството, за да ме уязвяват, за да не стане правитлество на ИТН и този слух да се превърне в истина - когато толкова пъти се каже една лъжа. Няма такова нещо. Те са слухове, те са лъжи. И попитах Христо Иванов - вждаш ли дългата ръка на ДПС, откъде излезе това, защо направи тази декларация, че "ние ще казваме кой е министър", продължи той. 

И той каза - аз нямам такива доказателства, но имам такова чувство. Тоест можем да говорим за това, но са въпрос на чувства и на някакви глупости, настоя Трифонов.

Все едно до добавиш повече захар в капучиното било да се договаря новото правителство.

Всички са скарани с всички. но не съм скаран аз с всички. Суверенът е избрал хора, които не могат да се разберат едни с други. И затова в следващия парламент всички в него трябва да проявят мъдрост и морал към суверена. Следват проблеми, които са видими - ковид, бежанци и парите, които ще дойдат по плана за развитие. Бежанците не ги вълнува кой избира парламента, каза той.

Не хвърлям топката или да обвинявам хората, но така изглеждат нещата - хора, които не понасят други хора, не харесват други и се получава това разединение в парламента. Избраните в следвящия парламент този път ще намерят решение. Вярвам, че ще се прояви необходимата мъдрост и морал и ще има правителство на всяка цена, коментира той.

Въпреки че съм прекарал ковид, аз се имунизирах. Готов съм да направя всичко необходимо, за да поема цялата отговорност и ако трябва, ще направя това, отвърна той на въпрос ще призове ли хората да се имунизират. Като игра със смъртта определи отричането, че има вирус. Според него това изобщо не трябвало да се коментира като нещо политическо, защото са решения, които касаят живота на хората. "Който спаси един човешки живот, спасява цялата вселена", пишело на пръстена, който евреите подарили на Оскар Шинглер, напомни и даде за пример Слави.

Този главен прокурор, за да си отиде, са необходими действия на един работещ парламент. Разбира се, че сме за това, коментира той за съдебната реформа.