Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният министър на икономиката Кирил Петков
Служебният министър на икономиката Кирил Петков

Андрей Райчев първи потвърди публично, че Кирил Петков и Асен Василев излизат от служебния кабинет като политици

Областни управители, бивши военни и амбициозни местни червени активисти вероятно ще копаят по места основите на бъдещата сила

Лица от правителството, назначено от държавния глава, ще градят профила ѝ на либерална, прозападна, от успели навън и у нас българи- нещо като НДСВ, но 20 години по-късно

Колко нови политически проекти се коват в дните, преди да се обяви точна дата през ноември за третия извънреден парламентарен вот и редовните президентски избори? И кои са фигурите, които имат харизмата и упорството за партийно строителство?

Андрей Райчев, който е сред авторитетните и информирани “политически инженери” у нас, потвърди публично в четвъртък пред bTV, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев и икономическият министър Кирил Петков ще са двигатели на нова партия. Пред “24 часа”

Райчев убедено

твърди,

че подобна

политическа сила

не е около

Румен Радев

“Просто двамата млади “харвардски министри” показват, че могат да реформират и контролират и това се харесва на хората. В интернет се вижда, че над 2% от избирателите са в инициативния комитет на тази партия - това е интерпретацията на Андрей Райчев за фейсбук групата “Кирил Петков за министър-председател”.

Всъщност фенската маса на икономическия министър е учредила не една, а цели 3 групи във фейсбук. Най-активната - “Кирил Петков за министър-председател на Република България”, наброява 79 хил. членове и в нея се постват средно по 100 нови публикации на ден. Втората е “Кирил Петков премиер” с 11 000 последователи, а третата с почти идентично име е “Кирил Петков - премиер на България” и засега има само 232 членове.

Президентът Румен Радев представя служебното правителство СНИМКИ: 24 часа
Президентът Румен Радев представя служебното правителство СНИМКИ: 24 часа

Къде вижда Андрей Райчев основания за успешен политически проект? Почти единствената социологическа агенция, която си позволи да пусне проучване през тежкия политически август, е “Маркет линкс”, в която дялове до 2009 г. имаше бившата вицепремиерка на Бойко Борисов Румяна Бъчварова. Според данните “е прекратен ръстът на протестното пространство” - от май насам падат “Има такъв народ”, “Демократична България”, “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Критично се е сринало доверието към бездействието на парламента - 13%, но пък служебното правителство е качило доверие с 3% от юли до 54% през август.

“Протестните

партии се

радваха на

чудесен живот,

но той свърши

Престанали са да превземат нови територии и се сбиват за стари, вижда новата ниша Райчев. Той е убеден, че проектът на двамата министри от Харвард ще откъсне повече от Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова. Дори някои можело да ги няма в следващия парламент. Системните партии като ГЕРБ, БСП и ДПС обаче не били застрашени от подобен проект на служебните министри.

В навечерието на извънредните избори през юли от различни точки на България се появиха неофициални прогнози, че Радев също готви политически проект. Тогава местни играчи споделяха, че ще има нова партия около президента, но тя се ражда в партньорство със Слави Трифонов и Мая Манолова.

Тези две политически сили обаче не успяха да дадат това, което се очакваше от тях - съставяне на работещо правителство и само президентски вот през октомври-ноември.

Почти два месеца по-късно ситуацията е доста по-различна и динамична. Със сигурност не само прогнозите на социолозите за сриващото се доверие към протестните партии и харесването на служебното правителство са пренаредили възможните партньори на Радев. Затова и държавният глава сигурно ще заложи на успешните лица в кабинета, който той подреди и ръководи.

Показателна бе реакцията на президентската институция, която възрази спешно и категорично на една иначе незабележителна публикация в “Труд”. Там посочваха, че президентът е силно ядосан за “канадската драма” на Кирил Петков и той няма да влезе в новото служебно правителство. Екипът на Радев веднага показа повече от подкрепа на Кирил Петков, опровергавайки в нарочно изявление “Труд” за разтрогната връзка помежду им. Това прави

по-вероятна

версията за един

общ проект, а не

за две паралелно

изграждащи се

партии

С кого ще върви държавният глава към втория си мандат, ще се разбере при съставянето на следващото служебно правителство. Ако от него отсъстват и други ключови фигури освен Асен Василев и Кирил Петков, ще е ясен профилът на тази президентска партия.

Не са много отличниците в служебното правителство - освен двамата харвардски министри, видими са действията на правосъдния Янаки Стоилов, на образователния Николай Денков и на вътрешния Бойко Рашков.

Подобна група

от леви и десни

лица би

разтворила

ветрилото,

на което в президентските избори Румен Радев може да разчита. Засега зад него публично застанаха Корнелия Нинова и Слави Трифонов.

Като вече изпитана във времето се явява структурата на инициативния комитет, който издигна Радев за първия му мандат. Тогава тя бе оглавена знаково за БСП лице, каквото бе Стефан Данаилов. Ламбо беше начело и на комитета, който издигна Георги Първанов за втория му мандат.

Политици вече знаят за проекта на Радев и пресмятат своите печалби и загуби от него. Тези от левия спектър излъчват спокойствие, че големият удар ще бъде понесен от “Демократична България” и Слави Трифонов. А пък Мая Манолова според тях ще остане пред парламента.

По-скоро обаче една нова сила около Радев и бившите служебни министри би дала по-голяма възможност за съставяне на правителство в следващия парламент с “Демократична България” без ДПС и ГЕРБ, но възможно и без БСП. Нещо, което математически бе невъзможно в този.

В усиленото партийно строителство е подозиран ключовият съветник на Радев - Николай Копринков. Бившият кмет на пловдивското село Труд, който от 2019 г. е секретар по вътрешна политика и гражданското общество на президента, не крие, че на него му е било възложено да изгради “втория етаж” на властта при служебното правителство - зам.-министри, областни управители, шефове на агенции. Точно

областните

управители

според

политическите

интриги имат

ключова роля

в бъдещата

политическа сила

Тези 28 нови губернатори замениха хората на ГЕРБ. (Какъв е профилът на тези нови доверени лица на “Дондуков 2”, виж долу.)

Партийното строителство на новата генералска партия прибавя към областните управители по места бивши военни, което е логично предвид профила на Румен Радев.

Третата група, която ще помага, най-вероятно ще са местни активисти на БСП, които са разочаровани, че Корнелия Нинова е подредила без тях партийните структури и депутатските листи.

Кирил Петков и Асен Василев пък

в национален мащаб могат да

конструират ново НДСВ,

привличайки умни, образовани хора, които не виждат своята партия нито вляво, нито вдясно.

Андрей Райчев потвърждава този тренд, но продължава да убеждава, че той не е пропрезидентски.

През 2001 г. Симеон Сакскобургготски създаде НДСВ като алтернатива и на лявата БСП, и на десния СДС, сложи в депутатските листи кръг от юпита - млади градски професионалисти, и след като спечели изборите, покани в лично качество хора от БСП за министри, но и младите Милен Велчев, Николай Василев и техни съмишленици.

Идеологически тази бъдеща партия ще прилича на НДСВ - либерална, прозападна, от успели в чужбина и у нас българи, смятат анализатори. Която не е чисто дясна (ЕНП) или чисто лява (ПЕС), но е възможно да бъде приемлива за всички при определени обстоятелства. Проект, който позволява коалиции с различни по идеология политически сили.

“Наистина бе обсъждан нов политически проект, който да се прояви преди президентските избори. Но

още не е ясно дали ще се прави преди

изборите и дали служебните министри

Кирил Петков и Асен Василев

ще са основните лица в него”,

казаха за “24 часа” близки до популярните харвардски възпитаници.

Според източниците ни по-вероятно е президентът Радев да бъде издигнат от инициативен комитет, както през 2016 г., и хората в него след това да участват в новия политически проект.

През 2001 г. царят бе спрян да се яви на президентски избори с процедурни хватки. Затова той създаде движението НДСВ, което, използвайки регистрацията на две партии (на Весела Драганова и на Тошо Пейков), се включи в парламентарните избори в последния момент и ги спечели с близо 43% подкрепа.

Няма време за регистрация?

При очертаващи се предсрочни парламентарни избори заедно с президентските - най-вероятно на 14 ноември, нова формация би трябвало да е регистрирана преди 1 октомври, за да може да подаде документи в ЦИК.

Възможно е тя да използва както царя вече регистрирана партия. Но все още не е известно на кой политически лидер Румен Радев би се доверил при подобен ход.

Иначе около половин година може да отнеме финализирането на процедурата по регистрирането на една партия - от идеята за нейното създаване до вписването ѝ в регистъра. Стъпките са точно описани в Закона за политическите партии.

Първо са необходими най-малко 50 граждани с избирателни права, които да образуват инициативен комитет. Той трябва да приеме писмена учредителна декларация, в която да се запишат основните принципи и цели на партията, а след това да открие подписка за набиране на учредители.

Следващата стъпка е до 3 месеца да се свика учредителното събрание с поне 500 граждани с избирателни права, подписали декларация за членство. То приема устава, по силата на който се избират ръководните и контролните органи. При писането на устава трябва да се внимава, защото законът точно е казал какво трябва и не трябва да съдържа. Така например не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци.

Когато този първи етап е завършен, пак в срок до 3 месеца трябва да бъде подадена писмена молба в Софийския градски съд (СГС) за регистрация. Към нея вървят един куп документи, включително списък с трите имена, ЕГН, постоянен адрес и саморъчен подпис на не по-малко от 500 учредители. Както и удостоверение за уникалност на името, което се издава от СГС.

След като документите са

подадени, в едномесечен срок се

насрочва открито заседание

В него участват представители на партията и прокурор. Той казва дали според него партията трябва да бъде регистрирана, или не.

След това съдът има 14 дни, за да излезе с решение. Възможно е да стане и по-бързо. Партията може да обжалва отказа, а прокуратурата - вписването. Жалбата или протестът се подават във Върховния касационен съд до 7 дни. Върховните съдии имат още 14 дни да се произнесат. Тяхното решение е окончателно.

След това в 7-дневен срок от влизане в сила на решението, СГС вписва партията в регистъра на политическите партии. От този момент тя придобива статут на юридическо лице. Решението се обнародва в “Държавен вестник” в 7-дневен срок от представянето му.

Поне 10 областни комитет или в партия за втория мандат

Човек от службите е начело на област Пловдив. Ангел Стоев е директор на ДАНС в града през периода 2008-2010 г. Преди това е дългогодишен ръководител на НСС. Известно време бе изпълнителен директор на сдружение “Бизнесът за Пловдив”. Той също е близък с Пламен Узунов.

Управителят на Благоевград Николай Шушков

преди 5 г. беше

член на

Инициативния

комитет

за издигане на Румен Радев за първия му мандат. Сега отново ще е сред членовете на новия Инициативния комитет. Той е икономист, бил е директор на митница Югозападна, както и зам.-кмет в екипа на Лазар Причкапов.

Близки до областната на Бургас са категорични, че проф. Мария Нейкова е най-разпознаваемият почитател на Румен Радев в Бургас. Освен управител на областта тя е и декан на Центъра за юридически науки към Бургаския свободен университет. Ръководи го от 2018 г., а до 2009 г., два мандата е областен и на Стара Загора.

Привърженици на държавния глава са и областните на Велико Търново, Монтана, Ловеч, Видин, Пазарджик и Шумен.

Всички те са

свързани с

военните

структури и МВР

Управителят на Монтана Валери Димитров е завършил специалност “Национална полиция” от НВУ “Васил Левски” във В. Търново. От 1993 г. е работил в системата на МВР.

Ловешкият - Светослав Славчев, също е бивш служител на МВР - бил е шеф на Охранителна полиция и зам.-шеф на ОД на МВР.

Областният на Велико Търново Георги Гугучков е бил командир на бригада и началник на Горнооряховския военен гарнизон. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор в сферата на енергетиката.

Във Варна областният Марио Смърков е заемал различни длъжности в НСС, ДАНС и в ГДБОП. До получаването на поста областен управител работи в частния сектор по фирмената сигурност и подбора на персонал.

Областният на Видин Огнян Асенов от 2015 г. работи в “Държавен резерв и военновременни запаси”. Бил е няколко години директор на ОД на МВР.

Иван Васев от Пазарджик завършва Академията на МВР. В кариерата си е преминал през различни изпълнителски и ръководни нива в системата - разузнавач, началник-група и началник сектор.

Областният на Стара Загора Иван Чолаков е завършил ветеринарна медицина и право. От 1998 до 2016 г. работи в системата на МВР, като последните 3 г. е бил директор на ОД на МВР.

Бившият шеф на полицията в Шумен Валентин Александров сега е областен. Има над 25-годишен стаж в МВР.

Петков пред “24 часа”: След всички нападки не искам да говоря за проект, но ще вкарам енергията си и занапред

Служебният министър на финансите Асен Василев
Служебният министър на финансите Асен Василев

Съпругата му член на фейсбук групата, която го желае за премиер, и министърът влезе преди 3 дни

Двама от администраторите ѝ са с фалшиви профили, създадени специално за целта, а основателят е скрит

Колебанието само е дали преди, или след изборите да се действа, издават близки до новия любим тандем

След това, което ми се случи в последните няколко седмици, след всички нападки последното, което искам да обсъждам, е политически проект или каквото и да било. Единственото, което мога да кажа, е, че беше гордост за мен да работя за България в последните 3 месеца, и вярвам, че промяната, която стартира, трябва да продължи за доброто на българските граждани. И независимо в каква роля аз лично ще си вкарвам енергията и занапред, за да сме сигурни, че прогресът, който се случи, няма да се върне обратно. Това може да се случва и извън правителство. На този етап

не съм получавал нови

покани за министър

от други политически формации.

Това коментира пред “24 часа” вчера Кирил Петков.

В момента всеки ден е ужасно важен за задачите, които сме си поставили. Тук съм с една-единствена цел - да правя нещата, в които вярвам, увери служебният министър.

Коментарът му идва точно в разгара на политическите залагания дали вече се заформя нова формация около президента и дали именно Кирил Петков ще е нейното лице.

Всъщност самият министър направи една доста недвусмислена заявка още преди няколко седмици, която като че ли остана недоразчетена тогава. Оставаме в държавата, оставаме в политиката, защото ни пука, описа той плановете си за след края на това служебно правителство, явно визирайки и себе си, и Асен Василев.

Някъде по това време вече набира сила фейсбук вълната в негова подкрепа. На 22 юни е създадена групата “Кирил Петков за Министър-Председател на Република България”.

Денят не е избран

случайно -

тогава Петков и Василев обявяват, че до 3 млн. лв. ще са кредитите за малкия бизнес без обезпечение. Не е ясно кой е създател, избрал е да остане скрит. Групата има 8 админи и модератори. 2-ма от тях са с фалшиви профили, създадени специално, за да администрират общността. Това става ясно от факта, че акаунтите им са основани в деня на присъединяването им в групата.

За двата си месеца живот групата се разраства бързо, а членовете ѝ са активни. Има общо над 79 хил. участници, създали са над 2300 публикации само в последния месец. Първо върви бавно - на 23 юли има едва 1000 членове, а на 31-и вече са над 10 000. До 7 август набъбват на над 25 000, а 2 седмици стават над 60 000.

Самият Петков се присъедини във вторник. Месец по-рано - на 31 юли, това е направила съпругата му Линда, която не е публикувала нищо за разлика от мъжа си, който благодари за подкрепата. На 6 август пък баща му Петко, станал член на общността и е писал в нея. Обяснява, че самият той не би се отказал от канадското си гражданство. Отначало го подцениха. После той с усмивка спря милиардите на крадците, които от 30 г. смучат от нашите пари. Те си помислиха: добре, ще го приемем в нашия клуб и също ще ръфа кърваво месо от робите, но: изненада! Какъв е тоя? Не иска да ръфа, а иска да се бори за робите? Такъв не сме виждали. Трябва да го оваляме в лайна и да го изплашим”, пише Петков-старши.

Близки до новия най-любим тандем Петков-Василев пък разкриват, че колебанието им в момента е не дали, а кога да действат - преди или след изборите.

Как се прави президентска партия

Първанов учреди АБВ като гражданско движение в края на втория си мандат, после замрази проекта. Той стана партия чак след като  БСП го изключи

Президентът 2002 г. - 2012 г. Георги Първанов
Президентът 2002 г. - 2012 г. Георги Първанов

“В моята некратка PR и рекламна биография не съм виждала друг такъв “продукт”! Набирането по няколко хиляди последователи на ден е уникален, несъпоставим с нищо резултат. Очевидно тези две момчета правят уникален пробив в общественото съзнание... Големият въпрос е това одобрение води ли до политическа и електорална подкрепа и ако да - как точно, като нито Кирил Петков, нито Асен Василев са направили ясна политическа заявка.

Защото, повярвайте ми, това би било електорално цунами!”

Това пророкува преди ден във фейсбук пост пиарката Диана Дамянова, добавяйки “Предупредени сте!”.

По всичко изглежда, че изборите ще са на 14 ноември и със или без този “невиждан продукт”, няма време да се учреди и регистрира нова политическа формация. Тоест, за да участва на тези избори и да подейства като тубофло (препарат за отпушване на канали - б.р.) върху политическата криза, формация около Кирил Петков трябва да използва вече съществуваща партия или партии, както направи навремето НДСВ.

Ако само започне говоренето около новия проект, той би могъл да участва като гражданска инициатива, без още да е получил регистрация, в издигането или подкрепата на Румен Радев за президент. И така да тръгне към учредяването си с родилния печат “партия на президента” .

Историята дотук в България обаче учи, че

партии на бивши

държавни глави

нямат успех

Желю Желев навремето направи партията “Либерална алтернатива”, която получи 0,32 % на парламентарните избори през 1997 г. Петър Стоянов оглави СДС след мандата си - днес СДС е само значка върху ревера на ГЕРБ, а партията на Георги Първанов АБВ се движи около 1% подкрепа.

Първият демократично избран президент Желю Желев
Първият демократично избран президент Желю Желев

Социолози твърдят, че след като избирателите са приемали някой лидер като държавен глава, трудно приемат да го видят след това ангажиран в партийни дела.

Затова, казват някои анализатори, Румен Радев се пазел от етикета “президентска партия” - не искал да се свързва пряко с него. Но обществените нагласи за партия-продължител на служебното правителство, съществуват.

Най-голям опит с подобни начинания има президентът Георги Първанов.

На 11 ноември 2010 г. той е

към края на

втория си мандат

Учредява гражданския си проект “Алтернатива за българско възраждане” (АБВ). “Движението тръгна - със солидно присъствие на интелектуалци, кметове (над 60), политици”, пише Първанов в книгата си “Пътуване към паметта”. Там припомня, че известно време към идеята са били ангажирани хора като Любен Дилов, Петър Стоянович, Мария Капон.

В дните преди старта на АБВ проектът е бил обсъждан с тогавашното ръководство на БСП и лидера ѝ Станишев, пише Първанов.

Впоследствие проектът е замразен, защото в началото на 2012 г., когато приключва вторият мандат на Първанов, той се връща в партийния живот на БСП.

Конфликтът

между Първанов

и Станишев

обаче постепенно се засилва. Бившият президент критикува, че партията е в застой и самоизолация.

На 14 януари 2014 г. Георги Първанов обявява, че гражданското движение АБВ ще се яви на евроизборите със самостоятелна листа. И подчертава, че идеята не е да взима гласове от БСП, а да предложи нова формула, чрез която лявомислещите хора да гласуват за по-различна платформа от тази на партийното ръководство, компрометирано от поведението на столетницата по отношение на кабинета “Орешарски”. Така според Първанов решенията не се взимали на “Позитано”, а “някъде другаде”.

С втората листа се давало шанс за по-доброто представяне на левицата и категорично се отхвърляла възможността за напускане на БСП и създаването на нова партия.

Въпреки това НС на

БСП прекратява

членството на

Георги Първанов,

Румен Петков, Росица Янакиева, Владимир Калчев и др. заради алтернативната листа и за “нарушаване на единството на партията”. Така на 28 юни 2014 г. АБВ се учредява като партия, а по-късно на вота за НС влиза в парламента с 4,15% от гласовете, или 136 223 гласа.

В кабинета “Борисов 2” АБВ получава социалното министерство, а за министър е избран Ивайло Калфин. Той става и вицепремиер по демографската политика.

На следващите избори за НС - през 2017 г., АБВ се явява в коалиция с “Движение 21” на Татяна Дончева, но не успява да премине 4-процентната бариера и остава извън парламента. Малко преди вота пък Георги Първанов се оттегля от председателското място в партията, а на негово място идва икономистът Константин Проданов, който се задържа малко над година. На 19 май 2018 г. Проданов е наследен от Румен Петков - емблематичното лице на БСП и учредител на АБВ.

Под негово ръководство партията участва на евровота през 2019 г. с името “Коалиция за България”, но не постига успех. На изборите на 4 април тази година АБВ остана под 4-процентната бариера. А преди изборите на 11 юли подписа споразумение за общо явяване на вота с БСП и платформата на Георги Кадиев “Нормална държава”.