Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров СНИМКА: Архив
Стойчо Кацаров СНИМКА: Архив

"Не може да се преразгледа споразумението за закупуване на ваксини. Те трябва да бъдат платени. Ако не могат да бъдат усвоени, ще бъдат дарявани или препродавани, за да не бъдат унищожавани".

Това увери служебният здравен министър Стойчо Кацаров на заседанието на парламентарната здравна комисия, която днес разгледа бюджетите за здравеопазване.

Сумата, с която се предлага да се увеличи бюджетът на Министерството на здравеопазването е в размер на 200 млн. лв. От тях за закупуване на още ваксини са предвидени 46 млн. лв., за допълнителни възнаграждения на медиците - 113, 945 млн. лв., за поставяне на ваксини на здравнонеосигурени лица - 5 млн. лв. и за лекарства за лечение на ковид и резерв на медикаменти - 12 млн. лв. Той бе приет от комисията с 13 гласа "за", а 5-има се въздържаха.

Не е нормално да сме презадоволени от ваксини и да се ангажираме за закупуване на още ваксини. Знаем трудностите по ваксинацията, но дали това решение не може да бъде преразгледано, запита Георги Михайлов от БСП.

Ваксините трябва да бъдат платени, настоя Кацаров.

"Планираните количества за "Ремдесивир" трябва да са достатъчни до края на договора, който изтича през октомври. Първоначалните ни разчети, че ще стигнат до края на септември се измениха предвид новата вълна и се наложи да се вземат допълнителни количества", коментира още той. Кацаров обясни, че предварително в ревзерв ще бъдат осигурени лекарства, които не са достигали за лечението на болни. Те били с много дълъг срок и нямало притеснения, че ще им изтече срокът.

"Бяха направени корекции в методиката за плащане на допълнителните 1000 лв. на текстове, които бяха тълкувани двусмислено. Променена е методиката по отношение на Спешната помощ и считам, че там няма проблем. В момента се плащат средствата за юни, ще се платят и тези за юли. Там забавянето не е заради липсата на средства, а по отношение на двумсмислените текстове", продължи той. Кацаров увери, че в момента се оценяват предложенията на болниците за строително-ремонтни дейности и за закупуване на апаратура. Крайният срок за изпълнение на тази програма бил 31 октомври.