Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пет обасти у нас са вече в червената зона на COVID Кадър: БНТ
Пет обасти у нас са вече в червената зона на COVID Кадър: БНТ

5 области вече са в червената зона към днешна дата - спрямо критериите в плана за справяне с ковид кризата. Това са: Велико Търново, Бургас, Търговище, Русе и Пловдив. За тези области мерките ще се взимат на регионално ниво, заяви служебният заместник-министър на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БНТ.

На прага на червената зона са Пловдив, София и Варна. Министър Златанов увери, че когато дойде момента да се наложат мерки и на национално ниво това ще стане.

Обмисля се по време на четвъртата вълна в спешните центрове да има т.нар. "чисти линейки", които да обслужват само сигнали за пациенти, които са с COVID-19. Но това ще решават директорите на спешните центрове.

Най-много заразени на 100 хиляди души за 14 дни има във Велико Търново.

Висок брой нови случаи на СOVID в страната - 1 891, при направени 29 529 теста. Положителни са 6,5% от взетите проби. 57 души са починали, което е рекорд за тази вълна. Повече ЧЕТИ ТУК

Делта вариантът на вируса вече категорично доминира у нас, според справката на Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 97% от изследваните положителни проби са с индийската мутация.

Нови 254 случая на Делта варианта на COVID-19 са били установени в страната, съобщиха от НЦЗПБ. В Центъра са били анализирани 262 клинични проби, като 254 от тях са били Делта, а 6 - на Алфа вариант. Останалите два случая са на други варианти.

Клиничните проби са били взети от пациенти с COVID-19 в периода 2 юли - 8 август 2021 г. и са били изпратени от 49 различни лечебни заведения от 21 области на страната. Най-много проби с Делта вариант са били установени в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик и Благоевград.

Към 22 август 170 от тези болни са били оставени на домашно лечение, 33 са били хоспитализирани, 44 са били излекувани, а 7 са починали.