Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 5 години, когато харизматичният журналист умира на 56 години, съпругата му Мариана иска да продаде общия им дом.

Днес осъзнава, че спомените там са най-ценната ѝ собственост.

А най-скъпото са децата Деси и Митко, в които тя всеки ден вижда части от характера на любимия си

20 798 бяха дните на Димитър Цонев. Изчислява ги с много тъга съпругата му Мариана заради любим спомен от семейния им живот.

“Като всяко семейство сме имали периоди, когато преживявахме трудности и се притеснявахме. Тогава на шега изчислихме колко дни продължава един човешки живот, като взехме за крайна възраст 80 години, дай Боже всекиму.

80 години х 365 дни = 29 200 дни. Само толкова! Тогава си казахме: “Нима си заслужава да се притесняваме за маловажни неща, когато живеем толкова кратко?”.

Тя е с него от 19-годишна. Запознават се на рожден ден на приятел. Три години са гаджета, след което вдигат сватба. На нея канят много приятели и всички роднини. Обядът е с близките, а с приятелите - вечерен купон до сутринта.

“Бяхме първата

двойка в компанията,

която се венча

Но след нас почти на всеки 3 месеца започнаха да се женят и останалите”, разказва Мариана. Сега, когато го няма, всеки ден си спомня нещо от съвместния им живот и е благодарна на фейсбук, който почти всеки ден ѝ напомня със снимки за преживените прекрасни моменти с него.

Димитър Цонев с майка си Анахид Тачева и любимата си жена Мариана
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Димитър Цонев с майка си Анахид Тачева и любимата си жена Мариана СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

5 години след смъртта му Мариана, която има невероятен усет за вътрешен дизайн, е започнала да ремонтира общия им дом. Който той така много обичаше. Да готви, да посреща гости, да разговаря с часове с нея.

Всичко в тази къща ѝ напомня за него. Най-вече любимият му фотьойл, където се отпускал пред телевизора и все местел програмите.

“Първата година

исках да продам

къщата,

защото абсолютно всичко ми напомняше за съвместния ни живот. Но с времето разбрах, че тези спомени са нещо много ценно, което не всеки притежава, и не трябва да се плаша от тях, а напротив, с чувство за благодарност да ги приема и да съм благодарна на съдбата, че съм имала шанса до мен да бъде такъв прекрасен човек - баща на децата ми. За тях, мисля, годините, прекарани с него са нещото, което им е дало правилния мироглед за живота и примера на добрия, изпълнен с оптимизъм успешен баща”, разказва Цонева.

Димитър Цонев - един от най-популярните и обичани журналисти у нас, син на големия актьор Коста Цонев и красивата тв говорителка Анахид Тачева, си отиде внезапно на 23 август 2016 г. след масивен инсулт. Едва на 56 и седмица преди рождения си ден. Ако така рано не си бе тръгнал, на 30 август щеше да навърши 57 години.

Парадоксално, но за това кратко време Митко успя да стигне до много и различни върхове в кариерата си, но и да стане дядо. Роля, която обожаваше.

Мариана и Димитър Цоневи
Мариана и Димитър Цоневи

Сред върховете

най-голямото

признание идва

от зрителите,

определили го за тв водещия с най-голямо доверие. И добрият му характер не е единствената причина. Аудиторията му се отблагодаряваше заради професионализма на обективен журналист и вродената му харизматичност.

“Не беше злонамерен. Виждаше предимно доброто в човека. Спеше спокойно, защото съвестта му бе чиста. Телевизионният екран има способността да преекспонира всичко в човека - поглед, маниери, мислене, изказ. И

в предаване на живо,

както при хирурзите,

нямаш право

на дубъл

Затова зрителите го обичаха и печелеше тяхното доверие”, убедена е днес съпругата му Мариана Цонева.

Едва ли човек, който не е вътре в правенето на телевизия, си дава сметка колко разнородни качества и умения се изискват, за да водиш абсолютно противоположни по съдържание и жанр предавания. Димитър Цонев го може. Той все пак е наследствен актьор и дете на екрана - дебютира като момче в игралния филм “Таралежите се раждат без бодли” (1971). Там малкият Митко показва коронния си номер - да си мърда ушите.

Иначе започва журналистическата си кариера като репортер и редактор в “Международна информация” на телевизията. После е водещ на най-важните новини “По света и у нас”, и в частна телевизия е работил, и водещ на магазинни и публицистични предавания е бил.

“На малко хора им се получава да имат толкова разнообразен и интересен живот. Той винаги е знаел, че неговата сила като журналист е в новинарството. Това правеше най-добре и с лекота. Но явно гените от баща му проговориха, когато с голям ентусиазъм реши да направи първото 6-часово предаване по италиански тертип “В неделя с Димитър Цонев”, разказва съпругата му.

Впрочем дотогава, а и след това толкова разнообразно и дълго предаване на живо не е правено в историята на БНТ. То е предизвикателство не само като съдържание, но и от режисьорска, операторска, техническа гледна точка.

Според съпругата му първото предаване било странно и хаотично, но постепенно във времето рейтингът станал отличен. Най-симпатичното било, че по сценарий Митко трябвало да пее, а

той не умеел да го

прави вярно. На пък

много обичал да пее

И когато с приятели отивал в някой пиано бар, имал готов репертоар от няколко песни, които музикантите знаели. Когато много тактично Мариана му казвала, че звучи малко фалшиво, той ѝ отговарял с усмивка: “Който пее, зло не мисли!”.

Усмихнат, Цонев позира със сина си Димитър и внучето Яни
Усмихнат, Цонев позира със сина си Димитър и внучето Яни

Иначе нищо в телевизията не го е притеснявало. Сложното дошло, когато става говорител в Министерския съвет на правителството на Симеон Сакскобургготски.

Въпреки напрежението приема много сериозно тази нова позиция и се готви за всяка среща с колегите си журналисит, на чиито въпроси трябва да отговаря.

“Но не си спомням да не е спял спокойно със своя “дълбок сън”, който имаше”, казва любимата му, която като него има свежо чувство за хумор.

Митко Цонев така и не успя да се скара с нито една медия като говорител на царското правителство. Вероятно защото той добре познаваше спецификата на тази професия. Преди и след Митко Цонев в Министерския съвет като

пиари или говорители

се появяваха хора,

които искрено

мразеха колегите си

- или защото не бяха успели в кариерата, или защото просто бързо забравяха какво е да си журналист. И използваха този важен пост не да улесняват комуникацията между изпълнителната власт и журналистите, а да назидават или спотаяват важна за гражданите информация.

Мариана днес е убедена, че точно тогава - при премиера Симеон Сакскобургготски, Митко сякаш придобива качества на политик.

Преди време Георги Първанов прибави неочакван щрих, описвайки в своите мемоари как по времето, когато той се кандидатира за президент, най-близките около Симеон Сакскобургготски обсъждат сред вариантите за държавен глава от името на НДСВ Димитър Цонев, тъй като Конституцията така е прекроена, за да не позволи на царя да заеме този важен пост в държавата.

Мариана обаче и днес е категорична, че

политиката не е била

амплоато на Митко,

който така и не става член на НДСВ. И винаги съвсем съзнателно е следвал максимата, че истинският журналист трябва да е безпристрастен и необвързан с партийна принадлежност.

Журналистът държи новородения си син Димитър, до него е дъщеря му Десислава
Журналистът държи новородения си син Димитър, до него е дъщеря му Десислава

Най-голямата му любов в работата обаче остава БНТ. Нарича я “телевизията майка”, която е дала най-добрите журналисти на частните електронни медии. В последните седмици от живота си пише концепция за нейното развитие,

за да се яви на

конкурса за

генерален

директор на БНТ

Докато почива със семейството на север от Варна, звъни на приятели и уговаря срещи, за да им разкаже как вижда телевизията и да оцени според реакциите им какви са му шансовете да поеме най-важния пост на “Сан Стефано” 29.

Мариана е първият слушател и критик на тази концепция. Той смятал, че не е редно телевизията да се издържа с дотации от държавния бюджет и малкото рекламно време, което ѝ бе определено, не само да бъде запълнено, но и увеличено. За да не влиза БНТ всяка година от дефицит в дефицит.

Вероятно Димитър Цонев щеше да бъде добър генерален директор на БНТ. Щастливият общ живот на Мариана се дължи на факта, че с него се общува лесно. Това са усещали дори хората, които са го гледали само на екрана. Без да го познават, фамилиарно го наричат само “Митко”.

“Много мъдро поведение имаше. За него никога нищо не водеше до края на света. Много често с усмивка казваше на събеседника истината, каквато и да е. Същевременно ненатрапчиво даваше решение на проблема и който разбрал - разбрал”, обяснява днес жена му.

Има няколко малки тайни, които поддържат любовта им вкъщи. Сред тях е твърдото решение да си вярват. Шегували се често, че “ако не си вярваме и започнем да се дебнем, няма начин да не се хванем!”

Втората негласна договорка е, че

заради нищо и никого

не биха разрушили

брака си

Това е било единствено важното за двамата и за двете им деца. Той е бащата приятел. Като малки учи Деси и Митко (синът му е кръстен на него) да карат ски, да плуват, да играят шах и табла.

Когато имат нужда от помощ в уроците, винаги е сядал с тях. Съветва ги много да четат книги, защото, както обичал да казва:

“Личи си, когато

човек е чел повече

от една книга -

мирогледът му е

стойностен,

речниковият му запас е голям и изказът му е разбираем!”.

Самият той не спира да чете, а понякога едновременно по две книги, които редува. “Даде им добър пример за това какви родители да бъдат”, убедена е днес Мариана.

През 2010 г. се ражда Янчо Таков-трети - първото дете на дъщеря им Деси. Негов дядо е и журналистът Янчо Таков, чийто син носи същото име. Бракът е много кратък, а 9 години по-късно Деси е пак щастлива майка с дъщеря си Бианка-Димана и с друг мъж до себе си.

Журналистът като говорител на правителството заедно с премиера Симеон Сакскобургготски
Журналистът като говорител на правителството заедно с премиера Симеон Сакскобургготски

Митко Цонев нарича Яни своето трето дете. Мариана и внукът му често си говорят за дядо, а детето го помни отлично. Митко бил категоричен, че на децата животът трябва да бъде обясняван внимателно и детайлно. Затова никога не наказвал трите си деца.

“Нашият танц на живота си беше само наш - уникален! Мелодията и тактът бяха композирани от нас. Нямаше доминиращ в този процес. За важните неща в живота сме били на едно мнение, може би защото сме имали едни и същи ценности. Давали сме си много свобода. Компромисите не са ни били чужди и сме ги приемали за необходими и логични", казва Мариана. Тя не се сеща за скандали дори когато са на различно мнение. И благодари на късмета, че са се срещнали. Веднъж колежка на Митко, която се занимавала професионално с астрология, му казала, че двамата с Мариана са кармично свързани, защото

в миналия живот

са били любовници

И на двамата им харесвала мисълта, че и в следващ живот няма да са съпрузи, а пак любовници.

Митко Цонев с внука си Яни
Митко Цонев с внука си Яни

На 13 август 2016 г. за последен път Мариана разговаря с него в болницата, където е приет след инсулта. А на 23 август умира. Когато ѝ съобщават за края му, Мариана вече знае, че никога нищо за нея няма да е същото. И тогава осъзнава колко важно е човек да има деца. Те ѝ помагат да преживее и продължи след тази загуба.

В Деси и Митко, в жестовете им, в характерите Мариана вижда непрекъснато мъжа си и това страшно много я зарежда през тези 5 години самота.

Мариана и Митко бяха винаги заедно.
Мариана и Митко бяха винаги заедно.