Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искат смяна на модела на управление, но няма нови идеи за това управление, казва бившият вицепремиер и финансов министър

От предсрочни избори ще спечелят ДБ, ГЕРБ, Мая Манолова и може би БСП, ще загуби ИТН

Без актуализация не може да се харчи излишъкът в бюджета

В строителството и за пътищата ще се получи една загубена година

Атаките срещу някои служебни министри идват от страх заради техни конкретни действия

Напоследък ГЕРБ наблягат на добри говорители, а трябват и добри изпълнители

 

- Господин Дянков, още нямаме правителство, нямаме и актуализиран бюджет и май вървим към нови избори. Какви ще са последиците за икономиката ни от кашата около невъзможността да се състави редовно правителство?

- Върви се към трети поредни избори тази година. От това почват да се натрупват негативи. Например планът за възстановяване не е готов, а от това плащанията от Брюксел ще се забавят до следващата година. Много хора ми пишат, че строителството по пътищата е спряло и с нови избори най-вероятно е то да почне чак догодина.

Нашата политическа класа не е готова за програмни правителства като в Италия в момента или широки коалиции, както често се случва в Германия или Швеция. От това страдат някои икономически приоритети.

- Добър вариант ли е експертно правителство, програмно или на малцинството с кратък хоризонт?

- То няма как да се случи. Нямаме още такъв политически опит, а и уважавани управници, които да се ползват с подкрепата на повече партии. Вижте например в Италия - и Конте, и Драги, т.е. предишният и сегашният премиер, се радваха на широка подкрепа. След време това ще стане практика и в България.

- Съвсем ли са нищожни шансовете политиците все пак да се споразумеят и да съставят такъв кабинет, при положение че ИТН твърдят, че няма да подкрепя за трети мандат независимо на кого бъде даден?

- Не сме готови за широки коалиции, затова се върви към трети избори.

- Кой смятате, че ще спечели от новите избори? Ще има ли губещи?

- От такова развитие ще спечелят ДБ, ГЕРБ, госпожа Манолова и може би БСП, но ще загуби ИТН. Математиката на предстоящите избори може да изведе нова коалиция.

- На кого ще даде президентът третия мандат и какво може да последва от това?

- На БСП като трета политическа сила. Вече явно БСП се подготвя за преговори, но без ИТН и ГЕРБ сметката не излиза. А и самата БСП може да вдигне няколко процента в следващи избори. Това е от значение за възможна бъдеща коалиция.

- Имаше ли основания Румен Радев да обвърже връчването на мандата с актуализацията на бюджета. Получи доста критики за това, но все пак процедурата по поправка на държавните финанси започна.

- Не е редно да се прави такава връзка. Аз не вярвам да се стигне до актуализация, макар че такава е нужна.

Просто казано, без актуализация не може да се харчи излишъкът в бюджета. Парите автоматично отиват в държавния резерв.

- Да, но каква ще бъде съдбата на договори и направени плащания, които сега служебният кабинет не може или не иска да разплати. Регионалният министър Виолета Комитова се притеснява, защото е предала договорите на прокуратурата и не би искала да плаща, ако има данни за престъпление.

- Тези разплащания се забавят до ново правителство. А зимата идва и строителството тогава така или иначе не може да почне пак. Получава се една загубена година.

- Чух ви да се тревожите от инфлацията. В контекста на кризата, а и в контекста на еврозоната какво може да направи един кабинет независимо от вида си, а не го прави?

- За първи път от 10 години инфлацията е гореща тема. От една страна, тя може да забави влизането в еврозоната, тъй като единият от критериите е именно тя да е ниска, макар и спрямо останалите икономики в еврозоната.

Втората и по-важна причина за тревога е доходите на някои групи граждани. Те се вдигат постепенно, но инфлацията започва да яде това повишаване. Решението е политики за по-висок растеж на икономиката, а те ще дойдат само с редовно правителство.

- Изоставаме с ваксинацията, а поредната пандемична вълна вече ни заля. Прогнозирате ли затваряне на бизнеси? Нови мерки задават ли се на хоризонта, или ще си останем с 60/40?

- България е много назад с ваксинацията, това може да ни изиграе лоша шега наесен. Цялостно затваряне едва ли ще има, но са вероятни по-строги мерки по райони. От това ще страда и бизнесът, и социалната сфера - ученето от вкъщи не е на същото ниво като в училище. Тази тема като че ли не се радва на достатъчно интерес. А трябва.

- Казусът с гражданството на Кирил Петков може ли да доведе до искове към държавата, ако се окаже, че все още има двойно гражданство? И не е ли социално безотговорно партиите да играят с този проблем в своя полза точно сега?

- Министър Петков показа нагледно някои лоши практики в управлението на България при предишното правителство и затова е под прицела на някои партии. Нормален политически процес. След решението на КС е възможно следващ евентуален министър просто да преподпише някои решения. В обществен интерес е този казус да се реши бързо.

- Ако все пак се стигне до кабинет, колко живот му давате и кои са най-важните задачи, които трябва да свърши?

- В интерес на ДБ, ГЕРБ и госпожа Манолова е да има нови избори. Тези партии ще подобрят резултатите си, както вероятно и БСП. При тази изборна математика не виждам как ще има достатъчно подкрепа за правителство с трети мандат. Надявам се, че и ГЕРБ, и БСП ще използват мандатите, за да обявят нови приоритети. ГЕРБ засега е в кръгова отбрана и без нови посоки трудно ще си върне загубените гласове, както и лицата с доказана експертиза. Напоследък ГЕРБ набляга на добри говорители, а трябват и добри изпълнители.

- Кой носи вина за това, че пак вървим към избори? Как определяте поведението на първата политическа сила – като нормално за аматьори в политиката или като недопустимо за влиятелна политическа сила?

- Ситуацията е очаквана. Много хора искат смяна на модела на управление на държавата. Но нови политически играчи реално няма, няма и много нови идеи за управление. Преразпределят се силите. Затова е трудно да се направи стабилно мнозинство. Влезлите за пръв път в парламента партии се учат, това е нормален процес.

- Мислите ли, че ИТН всъщност следва сценарий, по който да посочи новия общ враг- ДБ? Защо не срещна обаче твърд отпор – защото никой не иска избори, защото всички искат избори, но с посочен виновник или…

- Стабилна коалиция сега няма. Ако ДБ подкрепи лабилно правителство, ще загуби шанса да се легитимира като партия на промяната и ще пострада на местните избори през 2023 година. А има шанс да спечели София и някои други големи градове. Госпожа Манолова ще спечели от нови избори - тя и нейните колеги стоят добре на общия фон. Затова и не очаквам кабинет сега.

- Виждате ли признаци, по които да се съди, че ДПС е истинският конструктор на несъстоялия се кабинет, или мислите, че Слави Трифонов сам взема тези решения?

- Някои решения са толкова аматьорски, че явно се вземат от неопитни политици. В това няма лошо - добре е да се видят истинските способности на победителите.

- Сгреши ли БСП с признанието, че има почти пълно съвпадение в приоритетите с хората на Слави Трифонов, което бе оценявано като подготовка да гласува за правителството на ИТН? Ще им струва ли тази стъпка изгубени гласове на неизбежните предстоящи избори?

- БСП е в трудна ситуация. Ако подкрепят и не се създаде правителство, ще загубят още гласове. Добре е да си направят сметката.

- От ДПС определиха ситуацията като “пълен буламач”. Може би така пак ще останат скрити, или това е тяхната игра?

- Техните интереси от нови избори са най-непредвидими. Може би за тях е добре да се покаже, че без партии на статуквото няма как да се състави правителство. Изглеждаше логично служебният кабинет да бъде подкрепен от някоя политическа сила. Това обаче не се случва, поне засега.

- Откъде според вас дойде и продължава атаката срещу харвардската тройка? Засегнатите икономически интереси имат ли цвят, или са вечни?

- Да, засягат много интереси. Дано имат време да продължат своята работа.

- Били сте финансов министър. Как ще коментирате обвиненията от знакови лица на ДПС, че в държавата от години действа схемата “Капитал”, като те визират издателя Иво Прокопиев, който според твърденията им е част от политическия процес.

- Това са измислици на статуквото. Същите тези интереси, за които споменахме.

- Цел на атаката не е ли всъщност президентът? Служебният му кабинет е атакуван и харесван едновременно, а идват президентски избори.

- Господин Радев ще спечели втори мандат, мисля, че всички го осъзнават. По-скоро има страх от конкретни действия на министрите. Защото се опитват да променят управлението на държавните ресурси. Това не се харесва на много хора, особено тези, които са били на власт. Страх.

- ГЕРБ обяви проектокабинет, преди да върне мандата. Какво ви прави впечатление в списъка на министрите?

- Радващо е връщането на Делян Добрев в активната политика. Той е отличен икономист и познава добре проблемите на българската енергетика. Изненадва ме кандидатурата на Кирил Ананиев - има ново поколение финансисти в България и е добре някой от тях да довърши работата по влизане в еврозоната. Разбира се, в действителност ще има коалиционно правителство, надяваме се до края на годината, и тогава кадри от други партии, например Георги Ганев от ДБ, могат да засилят този примерен кабинет.

ВИЗИТКА

Роден в София на 13 юли 1970 г.

Завършил международни отношения в УНСС

Има докторски степени в Питсбърг и в Мичиганския университет

През 1995 г. започва работа в Световната банка

Вицепремиер и финансов министър в кабинета “Борисов 1”

Автор на множество книги и изследвания

В момента е професор в London School of Economics

Женен за американката Каролин Фройнд, имат двама сина