Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ръководството на ГЕРБ на втория цикъл консултации с президента Радев
Ръководството на ГЕРБ на втория цикъл консултации с президента Радев

ГЕРБ категорични - връщат веднага втория мандат и няма да подкрепят кабинет с третия

Партиите на протеста се родиха под вашия юмрук, ваша и тяхна е отговорността за справяне с проблемите за страната

ГЕРБ и президентът Радев навлязоха в словесна престрелка по време на втория цикъл консултации на "Дондуков" 2. Кой не може да се справя с кризи и чия е отговорността за проблемите пред страната сега, бяха част от въпросите, които си поставиха председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и Румен Радев.

ГЕРБ е втората политическа сила за деня, която участва във втория цикъл консултации заедно с президента Радев преди връчването на втория мандат.

"Независимо дали дадена политическа сила се е обявила за опозиция или има амбиции за управлението, всяка партия трябва да има ясна позиция и ангажименти, касаеща всички българи, касаещи бъдещето на страната", започна встъпителните си думи Радев.

"Нашата група многократно е заявявала, че при връчването на втория мандат ще го върнем веднага, без да представяме състав на МС по конституция. Становището ни остава същото. Не смятам, че актуализацията на бюджета трябва да бъде обвързан с втория или третия мандат. Това са различни актове по своя характер и по конституция никъде няма такива условия", заяви Десислава Атанасова и добави, че мястото за обсъждането на актуализацията на бюджета е в НС.

Румен Радев и председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се поздравяват преди началото на консултациите.
Румен Радев и председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се поздравяват преди началото на консултациите.

"Там трябва да водим дебат дали има достатъчно финансови средства. Считаме, че ГЕРБ остави финансово стабилна страната. Месец преди това партиите на протеста и вие твърдяхте точно обратното. Преди година имаше проблем със здравната криза. Сега е ред на партиите, които считат, че може да бъдат алтернатива, защото тези партии с такива намерения застанаха пред избирателите. Сега е ред на тяхна отговорност и ваша, защото те се родиха под вашия юмрук на площада", каза още Атанасова и обясни, че втория мандат ще бъде върнат в рамките на деня на връчването му.

"Кава държава ни остави ГЕРБ, българите дадоха оценка за това на последните избори", отвърна Радев и разкритикува действията на последното правителство на ГЕРБ и справянето му с COVID кризата: "Хиляди българи загубиха живота си, те не можеха да стигнат до болницата."

"По отношение на управлението на кризи. Броят на заразените е над 1000, броят на починалите също расте. Не искам гражданите да наблюдават липсата на политическа отговорност", продължи словесната престрелка Атанасова и призова отново президента да не бави връчването на втория мандат, защото той не е обвързан в конституцията с действия като актуализацията на бюджета. "Не може някакви бъдещи събития да бъдат заложник на това да се актуализира държавния бюджет", каза още тя, но заяви,ч е ГЕРБ няма да участва в следващо правителство с третия мандат.

На "Дондуков" 2 от ГЕРБ пристигнаха Десислава Атанасова, Даниел Митов и Радомир Чолаков.
На "Дондуков" 2 от ГЕРБ пристигнаха Десислава Атанасова, Даниел Митов и Радомир Чолаков.

"Българите са заложник на това, което предстои. Буферните, средствата за борба с пандемията в бюджета на 2021 бяха изразходени в първото полугодие от вашето правителство и ясно беше отбелязано, че няма да има пари за медиците на първа линия. Не се меся в работата на НС, но като президент съм загрижен за съдбата на България и съм длъжен да поставям тези въпроси. Ако имаме задълбочаване на кризата, тя трябва да не се носи на гърба на българските граждани", заяви още Румен Радев.