Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Рогачев
Йордан Рогачев

Дисциплинарно е уволнен директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев, потвърди той пред "24 часа". Заповедта е подписана от вътрешния министър Бойко Рашков в петък.

Причините за отстраняването са, че системно не е стоял на работното си място от 9,30 до 16 часа и че през това време е пътувал със служебния автомобил.

Всичко е станало по донос на мой служител, който заради системен тормоз над подчинена, преместих на друга работа, разказа Рогачев.

Той определи дисциплинарното си уволнение като репресия. И заяви, че ще обжалва заповедта на министъра в съда.

Рогачев припомни, че преследването срещу него е започнало още с идването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. "Беше извършена проверка на цялата пловдивска дирекция, която не установи никакви нарушения. Нищо не намериха", заяви Рогачев.

Самият той е изумен от акцията, предприета срещу него. "Колегата, който е нанесъл побой над протестиращ в София, са го понижили в длъжност, а мен ме наказаха директно с уволнение", сравнява Рогачев.

Изненадан е, че от един донос на подчинен може да бъде дисциплинарно отстранен директор на полиция. "Взели са под внимание само неговите думи. И други са давали обяснения, които отричат да съм отсъствал", поясни Рогачев.

Категоричен е, че ще отнесе заповедта за уволнение в съда. "Няма от какво да се срамувам. Не съм направил нищо укоримо. На 14 май получих обаждане на зам.-министъра на вътрешните работи Какинов. Той ме попита къде съм. Отговорих му, че към онзи момент съм в УМБАЛ "Св. Георги". Отговорът му беше: "Сега защо правиш така? Ела в дирекцията". А аз бях лежащо болен. Поканих го да дойде и да види, но той отказа", припомни хронологията Рогачев.

На 19 юни вътрешният министър Рашков обяви, че не знае къде е шефът на пловдивската полиция и не може да се свърже с него. "Това беше откровена лъжа. Тогава обвини служителите на пловдивската дирекция, че са престъпници под пагон. В късния следобед на същия ден в болничната ми стая дойде зам.-директора, изпратен от Рашков и ми каза, че му заръчал да си подам оставката, за да си взема полагащите ми се заплати. В противен случай щяло да стане много лошо за мен", върна лентата Рогачев. Тогава отговорил, че няма от какво да се срамува и няма защо да хвърля оставка.

"Спомняте си  как по това време шефът на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков разказа, че му е оказван натиск да ме арестува на каквото й да е основание. Той отказал и също беше уволнен", припомни Рогачев.

По думите му обърнали света, не намерили нищо срещу него. И накрай измислили мотива, че отсъства от работа. "Сваля ли са записи от камери и на АПИ по разпореждане на тогавашния и.д. шеф на дирекцията, сега главен секретар на МВР Петър Тодоров. И знаете ли какво са гледали - къде е ходила служебната кола", посочи Рогачев.

Той е смаян и от факта докъде може да стигне човек, визирайки своя подчинен, писал доноси срещу началника си. "Беше февруари т.г., когато дойде една служителка при мен и ме се оплака, че същият й осъществявал системен тормоз. Притеснявал я по телефона, представи ми и есемесите, които й пращал. Извиках го и разговарях с него. Но той продължи. И една вечер тя пак ми изпрати есемес. Извиках го и го преместих на друго място. Предстоеше му пенсиониране, тъй като навърши 60 г. Оставих го да работи. Подарих му и икона на свети Мина. Когато нещата тръгнаха срещу мен, той отишъл при Петър Тодоров и е подал сигнал срещу мен", разказа Рогачев.

Той припомни, че са ходили в родната му къща в Стрелча, за да му връчват заповедта за дисциплинарно производство. Припомня и как с полицейски бус са ходили да го търсят. "3-годишното ми дете вече като види полицейска кола, пищи. Такова психическо разстройство му нанесоха, че нямам думи", не е на себе си Рогачев.

Миналата седмица главният секретар Петър Тодоров представи пред личния състав на пловдивската полиция временния й директор Димитър Балев. Ако съдът отмени дисциплинарното уволнение на Рогачев, той може да се върне.