Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без актуализация на бюджета ще има пари за добавката от 50 лева за пенсионерите за септември, за октомври ще е трудно да има пари за президентски и парламентарни избори, но няма да има за антикризисната мярка 60 на 40. Това заяви след заседанието на МС министърът на финансите Асен Василев.

Той каза, че пари има, и то много, само че те не могат да се харчат без актуализиране на бюджета. Затова настоя парламентът да направи бюджетна комисия и да актуализира закона за бюджета на държавата.

Министърът на финансите съобщи, че на заседанието си кабинетът е приел доклад за касовото изпълнение на бюджета за първото полугодие. Приходите са Министър Василев съобщи, че приходите за шестте месеца са 24,758 милиарда лева или със 3,3 милиарда повече от миналата година.

Данъчните и неданъчните приходи, събирани от НАП и Агенция "Митници" са с 3,6 млрд. лв. повече, имаме с 300 млн. по-малко постъпления от средства от ЕС. 

24,6 милиарда са разходите или това е 4,69% от годишните разходи. За шестте месеца има не дефицит, а излишък от 118,2 милиона лева. Предварителните данни за юли показват, че излишъкът щге нарасне значително до над 700 млн. лв.

Приходната част от бюджета се държи изключително добре, което се дължи отчасти на по-добрата икономическа ситуация и отчасти на по-добрата събираемост, Долу-горе 50 на 50%, заяви той.

До края на годината Василев очаква да се съберат допълнително 2 милиарда, като прогнозата включва и тежка криза от COVID за два месеца. 

Ако няма тежка ковид криза тези приходи можело да бъдат над 2 млрд. 

Защо при такава добра приходна част, която ни позволи да не теглиз заем, се налага актуализация на бюджета? В Закона за бюджета се фиксира както приходната, така и разходната част. Ние даже да имаме 2 млрд. повече приходи нямаме право да ги харчим, нямаме право да ги използваме за пенсии, за подкрепа на бизнеса, било за здравеопазване.