Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НОВАТОР: Милко Георгиев показва един от малкото уреди във фитнеса му.
НОВАТОР: Милко Георгиев показва един от малкото уреди във фитнеса му.

"Спазвате ли моята нисковъглехидратна високомазнинна диета, ще се предпазите от най-злокачествените ракови заболявания.
За да се спасите от туморите, ще трябва да изхвърлите и слънцезащитните кремове. Това не са просто мои бръщолевения, а открития на германския нобелист Ото Хенрих Варбург", казва за първи път пред вестник "168 часа" известният фитнес треньор Милко Георгиев. В търсене на различни начини за здравословен живот Милко попада на теорията за предпазване и борба с рака на германския учен Ото Варбург, който печели Нобелова награда за физиология или медицина през 1931 г. (Варбург всъщност изследва анаеробната гликолиза и установява, че при този тип метаболизъм в туморите се отделя млечна киселина, като краен продукт на обмяната. Той обаче не твърди, че консумацията на въглехидрати води до рак. Бел. ред.)
Фитнес инструкторът Милко Георгиев съвсем не е единственият ентусиазиран изследовател на отдавна забравени или опасно екзотични диети, с които да бъдат премахвани излишните килограми. Звезди от шоубизнеса, политици и известни бизнесмени са готови да наливат луди пари на обучени или самозвани диетолози, за да се вталят без тежки физически натоварвания. В големите градове като гъби никнат кабинети, където след доста нестандартни прегледи скъпоплатени специалисти заповядват на своите клиенти какво да ядат и какво не. Според фитнес треньора Милко въглехидратите трябва да се намалят до минимум в менюто на неговите клиенти. Или поне така мисли Ото Варбург, който 80 години по-рано започва да изучава

въздействието на захарите върху раковите клетки

Германският специалист въобще няма за задача да открие как тогавашните жени могат да свалят излишни килограми. Проучванията му са много по-задълбочени и нямат нищо общо с диетите. Нобелистът успява да докаже, че раковите клетки превръщат захарите и глюкозата, които постъпват в човешкото тяло, в млечна киселина. Тя, от своя страна, разяжда околните тъкани и ги прави по-податливи на агресивните ракови клетки. Точно тези разсъждения на великия германски учен са преоткрити от съвременната медицина, която потвърждава изследванията на д-р Варбург.
От тези открития се възползва и българският фитнес треньор, който е убеден, че намаляването на въглехидратите може да ни предпази в значителна степен от раковите заболявания. Той съветва своите клиенти дори да се откажат от слънцезащитни мазила, които според него също превръщат тялото ни в любезен гостоприемник за опасните болести.
"Слънцезащитните кремове са изключително вредни, защото пречат на тялото да произведе витамин Д. В страните, в които има много слънце, има много рак, защото се използват много слънцезащитни кремове и до организма не стига слънце.

Липсата на витамин Д кара захарта в кръвта ни да ферментира

и да храни раковите клетки", твърди Милко Георгиев, уповавайки се на хипотезите на Ото Варбург.
Милко е от хората, които не вярват на затлъстели диетолози и болни доктори. Твърди, че има доверие само на световно признати специалисти, които доживяват до дълбока старост здрави, а не на легло. Здравенякът е създал свой собствен хранителен режим, който предлага и на клиентите си. Той е собственик и на странен фитнес салон, където липсват широко разпространените лежанки и гладиатори.
За всяко мое нововъведение си има конкретно обяснение. Убеден съм, че прекаляването с въглехидрати е в основата на страданието на съвременния човек. Необходими ни са повече мазнини. Забравете старите разбирания, че от по-мазничките пържоли се трупат килограми. Много зависи как ще приготвяме храната си. В моя хранителен режим са абсолютно забранени олиото и зехтинът. Олиото, което купуват бабките, става само за смазване на вратите, когато започнат да скърцат", категоричен е Милко. Според него

ежедневното меню трябва задължително да включва месо и яйца,

а хората не бива да забравят да спортуват.
Нарочно не съм поставил във фитнеса от модерните гладиатори. Те само пречат на тренировката. Работя само с гири и щанги. Не е необходимо да натоварваме мозъка със сложни упражнения. Важното е да си втълпим, че само с упражнения ще поддържаме здраво и добре хармонично развито тяло", споделя Милко.
И все пак, неговите съвети явно не могат да впечатлят доста голяма част от звездите в политиката и шоубизнеса.

Те не желаят или нямат време да тренират и затова търсят какви ли не начини за смъкване на килограмите

Повечето БГ звезди се доверяват на модерните в момента вега тестове и кръвни изследвания. И в двата случая подложилите се на скъпите процедури получават точни указания кои храни лесно се усвояват от организма и кои трябва да бъдат избягвани.
Вега тестовете май са само фокуси, за да ни вземат парите. Изучават ни с някакви апаратури, но ефектът в повечето случаи е доста нетраен. При кръвните изследвания резултатите са по-точни, но в крайна сметка пак се изправяме пред проблема, че

трябва да се яде по-малко и да се
ходи на фитнес",

разказва пред "168 часа" попфолк звезда, която също води неравностойна битка с килограмите.
Много от нейните колеги в шоубизнеса от няколко месеца са се насочили към гуруто на отслабващите жени - Енджи Касабие. 25-годишната красавица е известна още като диетоложката на звездите. И тя си има своя апаратура, и тя прави своите тайнствени изследвания, които включват дори измерването на дължината на крайниците. Енджи дори се хвали, че съветва какво да похапват знаменитости от ранга на Бритни Спиърс.

Не лишавам моите клиенти от любимите им неща за ядене

Тайната на отслабването е в правилните количества храна и в нейното приготовление. Опитвам се да науча хората, че трябва да се обичат и да имат самочувствие. Само така ще постигнат успехи в диетата", категорична е Енджи. Тя е превърнала отслабването в много печеливша индустрия. За нея работят няколко готвачи, а куриери разнасят дневното меню на звездите, които са решили да отслабват с рецептите на диетоложката от ливански произход. Подобни услуги съвсем естествено се заплащат солидно, но за слабото тяло цена няма и клиентите на диетоложката се множат. Със сигурност най-голямата реклама за успехите на Енджи е вталеният до неузнаваемост Стефан Данаилов. Любимият на няколко поколения актьор допреди 2 години стряскаше с огромните си размери, които го правеха лесно разпознаваем на плажа. Бившият министър на културата явно реши да се вземе в ръце и само за няколко месеца къде с гладуване, къде с менютата на ливанската вълшебница успя да влезе в костюмите от младежките си години, когато лесно печелеше сърцата на млади и стари.
Когато разбраха, че не трябва да гладуват и могат да похапват любимите си гозби, всичките ми познати се юрнаха да се записват при моята диетоложка. Някои са по-недоверчиви и продължават да ме разпитват как толкова бързо успях да отслабна. Всичко се постига с воля и дух", усмихва се Ламбо.
Не са малко неговите колеги от близкото и недалечното минало, които открай време се доверяват на по-екзотични диети за поддържане на форма.
"Невена Коканова, Бог да я прости, ми даде навремето една диета - японско чудо. Каза ми - преди да снимам филм, десет дни я правя и съм върхът. После ми даде подробни инструкции. Сутрин да пия горчиво кафе без нищо, на обяд - две твърдо сварени яйца без сол, вечер - парче месо и салата с лимон, никакъв алкохол.

Ако много огладнеех през деня, пиех
чаша мляко

Нищо сложно, въпросът е да избягваш сладки и тестени неща, алкохол и тогава нещата се получават. Ако се съчетае с фитнес, резултатите са супер. Не ми се налага да свалям експресно килограми, защото се поддържам в едни и същи граници - 170 см, 55-56 кг. Стигала съм и до 50 кг, но тогава излизам твърде кльощава за възрастта си, няма смисъл. Мерилото ми е да вляза в дрехи, размер висша мода", разказва естрадната любимка на феновете на БСП Петя Буюклиева. Тя споделя, че с колегата си Георги Христов слагат на масата свежи плодове и пълни кани с чай, за да се предпазят от коварното затлъстяване.
И докато старите кучета правят всичко по силите си да не изпускат килограмите от контрол, младите им наследници се допитват до европейския опит за борба с увисналите коремчета. Нашите манекенки са луди по италианската диета "Светофар".

Подреждаме храните
по цвета на светофара

Сутрин се храним с ягоди, малини, домати и сьомга, защото месото е червено. На обяд приемаме банани, царевица..., а вечер е ред на кивито, краставичката и всички други зелени храни. С тази диета само за няколко дни сваляш поне 3 излишни килограма, но трябва да внимаваш след това да не върнеш на старото положение", разказва пред "168 часа" известна манекенка, която предпочита да не се изявява с името си, за да не стане обект на злобни коментари от страна на по-пухкави колежки.
За да се справи със своята пухкавост бившият водещ Азис дори посетил няколко сеанса по иглотерапия. С помощта на точните убождания певецът наистина успял да свали няколко кила, които са му били в повече.
Водещите диетолози не се уморяват да повтарят, че колкото и екзотични диети да бъдат изпробвани, желаещите да отслабват не бива да прекаляват с гладуването. Специалистите са убедени още, че най-трудната част идва след свалянето на килограмите. Тогава човек трябва да се пребори с апетита си и да продължи със здравословното хранене, за да не се върне много бързо на старите килограми.

 

Слабеем и със смях

"Смехът не е само здраве, но и добър външен вид", твърди Моника Балаян, треньорка по смехотерапия. В този курс ще ви научат как да отслабвате чрез смях срещу 200 лв. "10 минути искрен смях се равняват на 40 минути бягане!", споделя Моника. Дипломираният психолог Моника Балаян дава за пример своята асистентка Симана Златева, която е свалила 10 кг, след като се е смяла на воля една година. Моника споделя, че причината да трупаме килца е в стреса. Психоложката е убедена, че чрез смях в продължение на 6 месеца ще можете да се вталите.
В курса ще ви предложат и оздравителна програма, която води до прекрасни резултати, както казва Моника. Наблюденията на треньорката са, че смехът ще ви опъне кожата, ще ви избели зъбите и ще възвърне блясъка в очите ви. Психоложката споделя, че целта на курса е да научат организма ви да се възстановява сам. Балаян подчертава, че във Великобритания лекуват импотентност със смях, а в Европа и Америка смехотерапията отдавна присъства като алтернативно лечение и в болниците.

 


Специалистите:
Не вярвайте на "чалга рецептите за отслабване"

"Диетата не е за отслабване, а за лекуване на заболявания", твърди доц. д-р Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене (EANS). Мнението на доктора е, че медийното пространство е пълно с много неспециалисти, които съветват как да влезем във форма за лятото.
По наблюдения на доц. д-р Ханджиев българите се влияят много от съветите за отслабване на звездите. Според него културата на хранене на нашенци се е понижила. Всяко лято се увеличава списъкът на "чалга диетите", както ги нарича специалистът по хранене. "Това са диети за хвърляне на шум. Щом не са предписани от специалист, значи няма никаква полза. Изведнъж излиза някакъв актьор и започва да ни учи как да отслабваме. Не препоръчвам на хората да се влияят от подобни съвети " категоричен е диетологът. Д-р Ханджиев е убеден, че дори спазващите най-строг режим не трябва да отслабват с повече от 3-4 кг на месец. В противен случай вманиачените на тема диети могат да си имат сериозни здравословни проблеми.

 

 

Най-шантавите методи за вталяване

Стресът, неправилният режим на хранене и натъпканите с вредни химикали храни са най-благоприятните фактори за неусетно окръгляне на телата ни. Отслабването отдавна се е превърнало в мощна индустрия в Европа и САЩ. Всеки ден на пазара излизат какви ли не нови хапчета за мързеливо слабеене без физически натоварвания. Водещи диетолози са убедени, че някои от тези илачи могат по-скоро да навредят, отколкото да помогнат. А ето и някои от най- странните методи за отслабване, които дори и да не помогнат, поне ще направят ежедневието ви доста по-интересно:
Диета на "спящата красавица"
Колкото повече спите, толкова по-малко ядете и слабеете. За да отслабнете по този начин, трябва да спите в продължение на няколко дни, което няма как да стане, освен ако не ви упоят. Елвис Пресли е отслабвал като "спяща красавица".
Диета с тения
Това е една безумна диета, добила популярност в началото на XX в. Продавали малките червейчета в капсули. След като изпиете капсулата, тениите започват да ядат храната, която поглъщате.
Отслабваме, дъвчейки
Тази диета е популяризирана през XVIII в. от крал Едуард. Той е бил убеден, че ще отслабне, като дъвче по 32 пъти всяка хапка.
Пещерна диета
Наричат я още "Палеолитна диета", защото позволява да се ядат само храни, консумирани от хората преди 10 000 години. Това са зеленчуци, плодове, ядки, месо и риба, дори корени.
Суровоядство
Диетата е доста популярна сред знаменитостите. По съвет на редица диетолози менюто на звездите е съставено само от сурови храни. Деми Мур приема храната си в суров вид, дори и месото.
Лилава диета
Известна е още като диетата на Марая Кери. Поп певицата яде само лилави плодове и зеленчуци.
Ледена диета
Целта на този мразовит режим е да залъжете глада си със ледени кубчета. Диетата е откритие на Рене Зелуегър.