Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Татяна Дончева КАДЪР: БНТ
Татяна Дончева КАДЪР: БНТ

Изходът бил да се направи техническо правителство до пролетта, в което да влязат всички без ГЕРБ и ДПС, със сериозно участие на министри от служебното правителство

Слави Трифонов и ИТН ни поставиха в ситуация, в която не сме имали в последните 30 години, заяви Татяна Дончева по Би Ти Виф.

Тя уточни, че конституционната процедура предвижда кандидатът за министър-председател да действа пред президента и да му връчи състава и структурата на правителството. Там попълва и две декларации - че отговаря на условията и че ще реализира мандата.

Според нея кандидатът може да представи пред парламента съвсем различен състав от това, което е дал на президента. Има свобода да оперира. Като не представи състав и структура, Народното събрание нямало какво да гласува.

"Не стои така въпросът със самия министър-председател. Има обнародван в "Държавен вестник" указ", допълни Дончева.

ИТН трябвало да признаят, че не са реализирали мандата.

По думите на заместник-председателя на парламента няма пречка да има точка гласуване на Пламен Николов за премиер. 

Трябва да бъде довършена тази процедура. Известната юристка не бе категорична какво трябва да се направи с издадения от президента указ. Нямало обаче проблем да се гласува кандидатурата за министър-председател, след като е депозирал състав и структура.

"Ако гласуването е в отговор на неговата воля, че не иска по свои причини да упражнява функцията, ще гласуваме. Ако някой напук го избере, ще връчи оставката в същия момент", каза още Дончева.

Според нея няма конституционен срок кога трябва да приключи процедурата.

На въпрос дали съжаляват, че не дадоха подкрепата си и Слави Трифонов ги нарече "предател", Дончева каза: "Когато ме наричат предател хора, които никога не са ми казали "Добър ден" и твърдят, че съм им ударила нож в гърба, моля, драги ми деца." 

И попита: "В името на протестите, на промените ли е този кабинет? Не мога да си го представя. Или този, който беше в Нова телевизия? (Петър Илиев, кандидатът за министър на вътрешните работи и вицепремиер)"

Татяна Дончева нападна ИТН и заради 45-ото Народно събрание. То траяло 9 дни, защото хората на Трифонов искали веднага да се разпусне. Можели да направят един куп неща, включително актуализацията на бюджета. 

"Брутално, нагло, безпардонно, без никакви мотиви искат всички да ги подкрепят, а те имат 65 депутати - каза още Дончева. - Чета декларацията - едностранно изявление, което дори не ангажира оня, който я произнася. Никакъв ангажимент от едностранното изявление в политиката няма."

"Дацов твърди, че сме искали много подробно да се разпише. Искали сме разумно подробно, но в срокове да се разпише и да е ясно кой за какво отговаря. Политическа сила да налага така правителство, брутално, без да зачита други хора, не може да получи подкрепа", допълни тя.

Според нея ИТН не са направили никакви компромиси. Искали правителството само за себе си. Иначе щели да извадят хора, които да свършат работа.

Защо отказват да подкрепят третия мандат? Всичко започва, но не всичко завършва по импровизацията на Тошковците, каза още Дончева. Единственото различно е, че и те ще подкрепят президента Радев.

Изходът е да се направи техническо правителство до пролетта, в което да влязат всички без ГЕРБ и ДПС, със сериозно участие на министри от служебното правителство. За нас няма значение с чий мандат ще бъде, обясни зам.-шефката на парламента.