Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Татяна Дончева
Татяна Дончева

Зам.-председателят на НС предупреди, че ако "Има такъв народ" не смени предложения за министри, май ще гласуват против

"Предлага се финансовото министерство да се поеме от вещо лице в Софийски градски съд. Човек, който не може да се издържа от приходите си от тази работа. "Има такъв народ" не казват кой е и къде е работил в последните 10-15 г. Важно е да се знае с кой и къде са работили", заяви в студиото на "Панорама" Татяна Дончева, зам.-председател на парламента и депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!". По думите ѝ хората в кабинета имат не просто значение, а ключово значение, защото кадри в политиката в България няма.

"Съдбата ни постави тежка задача, много тежка, в момент като сегашния. Не мисля, че вината за този момент трябва да се стоварва върху президента Радев, даже по опорни точки. Смятам, че това, което се случва днес, е плод на последните 20 години на България, в които чалгизирането, профанизирането и простащината станаха норма на поведение и няма как това да не даде плодове", коментира политическата ситуация Дончева. За "Изправи се БГ! Ние идваме" дали се сменил един кандидат с друг за министър, нямало значение. "В това правителство, с тези персони, няма хора с капацитет. Само кандидатката за социален министър поназнайва за сферата си", добави Дончева. И допълни: "Когато тикате за вътрешен министър един персонаж, който е почетен консул на офшорна зона, ще трябва да се запитате: Почетният консул в Барбадос за Барбадос ли ще отговаря или за националните интереси на българите?"

Според Дончева Слави Трифонов не е и не може да бъде партиен лидер. Тя добави, че парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" няма да носи отговорност за безумни решения, и ако няма промени в предложенията за министри, групата няма да подкрепи проектокабинета.

Дончева се подигра с последния, изпратен от Тошко Йорданов документ (вероятно става дума за декларацията с приоритетите), за който то твърдял, че всички 90% са се съгласили. Тя чете точка по точка и обясняваше колко са глупави съответните твърдения.

Коментирайки действията на председателя на парламентарната  група Тошко Йорданов, Дончева реши да разкаже смешка.

„Питам Румен Гечев: Гечев, след като Слави Трифонов каза, че Асен Василев му е някак ляв, ти какъв си му? А той ми каза: Аз съм му извън скалата”.

Според Дончева има време да бъдат внесени корекции в предложеното от ИТН правителство. „Съгласна съм, че трябва да има правителство, което да ни даде до следващата пролет. Въпросът е механизмът, по който трябва да стане – без сътресения.

Не очаквайте, че групата ни ще гласува разделно. Мисля, че така ще гласува и "Демократична България". Ще ни води здравият разум, предупреди Дончева.

Служебното правителство направи първите сериозни крачки за демонтиране на модела на ГЕРБ. И тази линия трябва да бъде продължена. И когато идва премиер, който казва ,че ще прави компромиси, означава, че няма да следва курса, категорична бе тя.

Според Дончева трябва да има правителство, което да изтрае до следващата пролет. На въпрос на водещия с кой мандат тя отговори: "Не казвам с кой".