Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Велко (Велимир) Беливук, наричан още Веля Неволя, е лидер на групата задържани.
Велко (Велимир) Беливук, наричан още Веля Неволя, е лидер на групата задържани.

МВР с брутални разкрития за престъпна групировка, мляла кебапчета от жертвите си в “къщата на ужасите”

Кланът изпратил кадри от мъченията на майката на един от пострадалите

Канибалски сюжет с кебапчета от човешко месо, снимки на брутални убийства на мъже с отсечени ръце, крака, глави, изтръгнати езици, забити ножове в гърба, месомелачка за смилане на жертвите, видео и аудиозаписи от жестоките престъпления на групата на Велко Беливук тресе Сърбия. Вътрешното министерство изважда периодично, разказва и показва пред медиите зловещите издевателства, на които са били подложени жертвите на криминалната групировка.

Мащабната акция срещу организираната престъпна група бе проведена на 4 февруари, когато в ареста попаднаха 17 души, а след това бяха задържани още няколко нейни членове. Обвинени са в поне пет жестоки

убийства, изнудване, отвличане, търговия с наркотици, оръжие

и др.

Те са от средите на ултрасите на футболния "Партизан" и членовете на фенската група "Принципи", водена от 36-годишния Велко (Велимир) Беливук, наричан още Веля Неволя. Групата "Принципи" до убийството на лидера й Александър Станкович през 2016 г. се нарича "Еничари". Веля Неволя заема мястото му с протекциите на лидера на черногорския Кавачки клан Радое Звицер и отговаря за управлението на белградския клон на черногорската наркогрупировка, която е един от основните доставчици на кокаин за Западна Европа.

При акцията през февруари освен редовите членове на фенската фракция в ареста влизат и Веля Неволя и най-близкият му сътрудник Марко Милкович - Месаря.

Беливук (вдясно) с дясната си ръка Марко Милкович-Месаря
Беливук (вдясно) с дясната си ръка Марко Милкович-Месаря
На зловещи гледки се натъкват разследващите при обиските в свърталищата на бандитите. Освен наркотици и оръжие, които са намерени дори в клуба на феновете на стадиона, полицаите стигат до

“къщата на ужасите” в село Ритопек,

на брега на Дунав, на около 20 км от Белград, където са извършвани жестоките убийства. Полицията прави няколко обиска на къщата и събира множество доказателства, но до зловещата тайна стая в мазето стига едва след като "войниците" на Беливук проговориха. Входът към мазето е бил прикрит и до него се е стигало през пода на къщата.

Намереното там е шокирало дори опитните оперативни работници. Наред с целия арсенал от оръжия с голяма разрушителна сила, с които може да се оборудва армия, там има индустриална месомелачка и други инструменти, с които вероятно членовете на клана са убивали жестоко жертвите си.

Части от телата са били изхвърляни в река Дунав,

а други са смилани на кайма. Всъщност това не е "откритие" на групировката на Велко Беливук. Твърди се, че още Земунският клан преди близо двайсетина години е ползвал месомелачка за заличаване на следите от убийствата. Правели са кебапчета и като експеримент са ги давали на свои хора да ги ядат, без да им казват, че са от човешко месо.

Разпространен запис от разговор, за който се твърди, че е между Беливук, Марко Милкович и техен човек, допълва бруталната картина. "Води го во кланицата!" Такова било хладнокръвното нареждане за ликвидиране на една от жертвите, като преди това се дават инструкции как да бъде примамен и отвлечен.

Министърът на вътрешните работи Александър Вулин обяви, че

експертиза е установила по месомелачката следи от ДНК

на няколко жертви, които са в неизвестност от близо година.

Сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизия "Първа" потвърди, че членовете на клана на Велко Беливук са правели кебапчета от убитите хора и ги изпращали на боса на Кавачкия клан Радое Звицер.

"Тези хора са мъчени, заколвани и смилани. Намерените в тайния бункер брадви са били използвани за тормоз на жертвите. Беше установено, че те са прерязвали сухожилията на някои жертви, с чукове са им чупили ставите и главите. Хвърляни са части от телата в Дунав с лодка, но Звицер, когато се е нервирал, е искал кебапчета, и те са му ги правили.

След това са варосвали помещенията, пръскали са ги с химикали, за да заличат следите. Това го казвам, защото не искам и не мога да понеса в моята държава

някой да бъде превърнат в кебапчета”,

допълва президентът в телевизионното интервю. Като развитие на канибалския сюжет изданието "Курир" допълва, че бандата на Беливук е изпращала на Звицер със самолет в Черна гора два вида изпечени кебапчета.

Едните били от смляно човешко месо, а другите от свинско месо, купувани от любимия на черногореца белградски ресторант. Пращали ги в две отделни кутии, за да опита от двата вида и да прецени кои са по-вкусни, пише "Курир". По неофициална информация Беливук получавал от Звицер от 150 до 300 хил. евро за ликвидиран човек.

"Курир" пише още, че Веля Неволя и партньорът му Марко Милкович прибирали парите в стъклени и пластмасови кутии, поставяли ги в ковчези и ги закопавали в земята на известни само на тях места, по "рецепта" на Пабло Ескобар и на италианската мафия. Внимавали да няма никакъв метал по тях, за да не могат да бъдат открити с детектор.

Вътрешният министър Александър Вулин показа смразяващи снимки на жертви по време на гостуването си в телевизия "Пинк".

Обезобразено тяло, отрязани крайници,

а на едната от тях личи, че жертвата е обезглавена. На друга мъжът е прободен с няколко ножа, докато кръвта му се стича в корито.

Вулин заяви, че снимките са намерени в мобилните телефони на членовете на престъпната група на Беливук и че всички престъпления са извършени в къщата в Ритопек. Снимките си ги изпращали един на друг, но и на противниците, чрез апликацията "Скай", изключително популярна сред организираните криминални групи по света. Телефонът на Веля Неволя струвал около 2000 евро, заради специалното приложение, което не позволява да се "пробият" разговорите и фотографиите. Всяко изпращане на съобщение към други ползватели веднага автоматично се изтрива и не съществува в нито един сървър. След ареста на групата сръбските власти са ангажирали чужди експерти, които да отворят телефоните им.

Зловещи кадри от тях били пратени и на майката на една от жертвите. Едни от най-бруталните кадри бяха показани само пред журналисти, които останали втрещени от видяното. Вътрешният министър обясни, че е трябвало да покажат част от гнусните снимки, защото ако хората не са ги видели, са щели да си мислят, че Беливук е светец, и да излязат на демонстрация в негова защита и за пускането му на свобода.

“Това са убийци

и измет,

които никога не заслужават да бъдат освободени. Това, което видяхте, беше показано и на семействата на жертвите. Някои повръщаха, други отказваха да гледат, трети казваха, че това не може да е вярно. Опитахме се да покажем възможно най-малко, представете си за какво иде реч. За съжаление има много повече.

Всичко, което виждате, подсказва какви са тези хора. Между другото, всичките жертви са фенове на "Партизан", заяви Вулин и бе категоричен, че има достатъчно доказателства "да не излязат до края на живота си от затвора и да видят слънцето само през решетките".

"Получаваме заплахи и знаем, че те ще опитат всичко. Няма обаче да има пазарлъци. Знам, че ще нападнат президента Александър Вучич чрез семейството му. Ще измислят лъжи за децата му, че е лош баща, че е лош съпруг. За мен ще кажат, че съм наркоман, че децата ми не са мои. Ще кажат всичко, само за да забравим някои "дреболии" кого и как са убили. Но няма да забравим нищо. Президентът Вучич е готов за това. Готови сме за атаките", добави Вулин. Появиха се и оперативни данни, че е подготвяно убийството на президента Вучич, на брат му Андрей и отвличане на сина му Данило. МВР изнесе информация, че държавният глава е бил подслушван и следен от около година.

"Моето убийство би довело до парализиране на МВР за 5-6 дни, докато парламентът избере нов министър и борбата би продължила. Но убийството на президента би предизвикало дълбока политическа нестабилност и това би бил единственият начин да се спре борбата против организираната престъпност", коментира вътрешният министър. Допълни, че е

известно името, наредило да бъде подслушван президентът

Александър Вучич, знае се и на кого са носени докладите.

Името на поръчителя щяло да бъде обявено публично, когато прокуратурата внесе обвинителния акт, и намекна за жесток сблъсък с мафията и "с великите сили в политически смисъл". В интервю пред "Политика" Вулин казва още:

"Ако Кавачкият клан разполага със стотици милиони евро, защо смятате, че няма да похарчат един милион в защита на тези пари, за да ликвидират този, който ръководи борбата срещу мафията? Радойе Звицер, който се укрива, и огромните пари, които притежава, сега служат само за отмъщение. Ако убиете Вучич, ще предизвикате фундаментална политическа нестабилност в Сърбия, възможност за политически конфликти и политическа нестабилност на Балканите", казва вътрешният министър, а премиерът Ана Бърнабич определи незаконното подслушване на президента като опит за държавен преврат, в който са замесени представители на управляващата партия и висши служители от МВР.

При разследването на групата на Беливук се е стигнало и до някои техни покровители в МВР, които са им съдействали. Задържани бяха полицаи от отдела за борба с наркотрафика. Бившата държавна секретарка в министерството Диана Хъркалович пък бе разпитана и посочена като

основната връзка и източник на информация от МВР към Беливук

Говори се дори, че тя буквално е управлявала ведомството по времето на предишния министър Небойша Стефанович.

Разбиването на групата на Велко Беливук се определя като най-големият успех на властта на Вучич, но критиците му припомнят, че точно по негово време групировката се е разраснала и е действала безнаказано години наред, а МВР е бездействало. Лидерът е бил покровителстван от хора на високи позиции във властта, включително и в съдебната, имал е чадър от службите, които са си затваряли очите.

Преди дни Мрежата за разследване на корупцията и криминалната престъпност в сайта си "Крик" обяви, че при изслушването пред прокуратурата Велко Беливук е дал "шокиращи показания", че си е сътрудничел с президента Вучич.

Държавният глава му е искал "услуги" като например да постави под контрол феновете на "Партизан", за да не скандират срещу президента от трибуните, да упражнява натиск и сплашване на организатори и участници в антиправителствените протести и др.

Беливук посочил, че е имал няколко срещи с държавния

глава в частна къща в Белград. Решил да разкаже всичко за отношенията си с Вучич, неговия брат и Вулин, техни приятели, кумове и хора от ръководството на Сръбската прогресивна партия, които са искали услуги от него, а сега се правели, че не го познават. Заплашил, че ще разкрие още подробности, "ако определени хора не се вразумят". Беливук категорично отрекъл да е извършвал убийства и другите престъпления, в които е обвинен, определил себе си само като водач на фенската фракция.

След отправените обвинения Александър Вучич бе принуден да излезе с обръщение към сръбския народ. Отрече обвиненията и заяви, че съвсем скоро ще покаже цялата истината. "Няма да плащам рекет, ще продължа да показвам на хората, че ще победим убийците. Няма да отстъпя пред тях и техните политически помагачи. Колкото и да ми е тежко, ще се боря и съм горд, че на мен

гледат като на най-голям враг,

когото не могат да подкупят и сплашат. Никой от тях никога няма да ме уплаши, ще се боря за истината до последен дъх", каза Вучич. Допълни, че е логично "касапите, когато виждат, че обвинението е близо и има доказателства, да се опитат да се спасят, като получат политическа поддръжка". Очаквал Беливук да бъде кандидат за президент, а "Марко касапа – премиер". "Този начин на отбрана не са го измислили те, а онези, които им дават задачи и знаем кои са. Никога не съм го виждал този човек в живота си, нито съм разговарял с него. Ако някой покаже доказателства за противното, съм готов да напусна президентския пост и да остана в затвора до края на живота си", допълни Вучич. Призна, че правителството не се е справило навреме с престъпния клан на Велко Беливук, тъй като той е имал "крепости в Министерството на вътрешните работи, в нашите редици".

Опозиционните партии обаче не видяха нищо ново в думите на арестувания Беливук, защото разследващи журналисти са посочвали връзката между президента, брат му и важни полицейски служители с организираната престъпност в страната. Преди време бе публикувана и снимка на сина Данило Вучич на мач, докато е сред ултраската агитка "Принципи". При встъпването в длъжност на държавния глава сред хората се виждаше

охрана от ултрасите на "Партизан"

Партията на свободата и справедливостта на Драган Джилас излезе със становище, че "никакви телевизионни предавания и лъжи не могат да скрият факта, че режимът на Александър Вучич създаде и защитава Беливук в продължение на години". От партията допълват, че Беливук е можел да влезе в затвора още преди 7 г. след убийство в центъра на Белград, но полицията е заличила следите от неговата ДНК на мястото на престъплението. Сочат и други прегрешения на Веля Неволя и казват, че ако тогава е бил затворен и осъден, не би могъл да убива и продава наркотици.

"Разследването на престъпния клан никога няма да приключи, докато не бъде определено

кой от “върха” на правителството

е позволил, въпреки многобройните доказателства и престъпни действия, да рекетира собствениците на заведенията за хранене, да пренася наркотици, да бие, тормози, отвлича и убива хора", казват от опозиционната партия.

"Сръбската прогресивна партия на Вучич е на власт от 9 г., управлявайки с полицията, разузнавателната служба, службите за сигурност и убеждавайки хората, че страната е сигурна. Така беше в тяхната пропаганда, докато не се скараха с приятелите си. Опозицията не е виновна. Слушам от дни Вучич да се заканва на криминалните типове, които до вчера биеха протестиращи граждани", коментира Драган Джилас. Яростният критик на президента Вучич - лидерът на партия "Двери" Бошко Обрадович - в писмено становище заяви, че зад криминалната група на Велко Беливук стои политическото покровителство на правителствената Сръбска прогресивна партия, защото преди тя да дойде на власт, тази групировка не е съществувала. "Друг е въпросът дали те са се откъснали от контрола на хората по върховете на партията и властта, които им помогнаха да достигнат тези позиции. Факт е, че криминалната група не би съществувала без правителствената партия и нейните хора в МВР и службите за сигурност", допълва Обрадович.

И заместник-председателят на Сръбската народна партия на Вук Йеремич - Мирослав Алексич, скочи срещу сръбския президент, като заяви, че лидерът на групировката Велко Беливук е "само част от организираната криминална група, която управлява Сърбия и чийто шеф е Александър Вучич".