Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще има ли редовно правителство, зад което да застане мнозинство от 121 депутати в 46-ото народно събрание - това е въпросът на въпросите за дневния ред на България през август. "24 часа" зададе три въпроса на политолози и социолози:

1. Профилът на предложения за премиер Пламен Николов - плюсове ли носи, или минуси?
2. Ще има ли мнозинство зад състава на Министерския съвет, предложен от “Има такъв народ”?
3. Има ли шанс БСП да направи правителство, ако получи третия мандат?

Вижте отговора на социолога Васил Тончев:

1. Нашите очаквания са следващият премиер да започне да работи веднага на висока скорост - нещо, което очевидно няма да стане. Но не е безперспективно, ако му се даде време да навлезе в нещата и да успее да построи един приличен Министерски съвет. В тази ситуация е най-вероятно политическите битки да се преместят в парламента, където им е мястото. Ние просто вече сме свикнали да мислим по аналогия със ситуацията “Борисов”, който беше обсебил всички власти, а сега вървим по обратния път на разделението.

А министър-председателят ще се концентрира върху прагматични задачи – върху икономиката и текущия дневен ред на страната. Разглеждам го в цялата конфигурация и смятам, че такъв подход и такъв профил на такъв премиер може да си намери успешно място. Дали ще стане, е въпрос, за който може само да гадаем.

2. Мисля, че този ход с предложения премиер ни приближава към това да има правителство. Профилът на новия премиер съвпада с профила на “Има такъв народ”. Аргументите срещу тях са отслабени. Сигурен съм, че този вариант няма да се хареса на техните партньори, най-вече на “Демократична България”, които предполагаха, че още отсега ще се развие някаква дългосрочна визия - такава, каквато те я виждат, но ще се наложи да се примирят.

Всичко е въпрос на мнозинство в парламента, а то се конституира на база на “анти-ГЕРБ” в момента, а не на база на дългосрочна визия. Според мен платформата “анти- ГЕРБ” ще работи за известно време с не много дълъг хоризонт, и нещата ще се балансират от тази гледна точка. Тогава вече ще дойде нов разлом, когато ще се мисли за някакви дългосрочни приоритети.

Като казвам “разлом”, имам предвид около протестърските партии и най-вече между “Демократична България” и “Има такъв народ”. Не може да се каже точно, но най-вероятно година време е най-вероятният срок за работата на това правителство. Основната разделителна линия е реформата в съдебната система и смяната на Гешев. Тоест, докато има хора, които смятат, че са под неговия чадър и са недосегаеми от закона, то промяна както я искат, не може да има. Тоест, когато се отметне тази реформа, нещата ще станат други.

Ако не се състои, те ще останат такива, каквито бяха досега.

3. Не мисля, че е абсолютно невъзможно да се реализира мандат на БСП. Но едва ли протестърските партии ще тръгнат към мандат на БСП. А иначе, ако има трети мандат, той трябва да бъде даден на “Демократична България” и тогава отново ще се изправим пред взаимодействието “Демократична България” – “Има такъв народ”. БСП няма варианти за решения, те ще подкрепят и сега, и тогава такова мнозинство, защото иначе съвсем излизат от играта. Цената са някои социални мерки, за които виждаме, че “Има такъв народ” подхожда с охота.