Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

Демократична България не е взела окончателно решение дали ще подкрепи правителство на ИТН. Това обяви Христо Иванов в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Не сме взели окончателно решение. Ще изчакаме до последния възможен технологичен момент. Да видим колегите от ИТН в каква посока ще тръгнат. Тогава ще решим. Не ни плашат с нищо предсрочни избори или изолация. Тази е битка, от която никой не може да ни изолира. Другите идват и си отиват. Който иска да се бори за България, е с нас обикновено", каза Иванов.

"Не мога да кажа какво е нашето отношение. Реалността е, че на нас ни липсва и минимална доза информация на база, която да вземем решение. Аз не знам каква е формулата. Тя се очертава и много ме притеснява това, което виждам като очертание. Надявам се това да бъде преосмислено от колегите от ИТН. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше появена за премиер-министър, е убедителна. Тук на става дума да коментираме биографията на г-н Николов. Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява. Става дума за процес без предсказуемост", смята Иванов.

"В този парламент би могло да се формира съществено мнозинство около ясно лидерство и около ясно заявени и внимателно обсъдени политики, предмет на политически ангажименти... Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог по ключовите въпроси. Не се работи с политика на свършените факти...

Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов е, че цялата власт беше концентрирана около един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия... Той действа обратно на формиране на доверие".

 Иванов подчерта, че от ДБ са готови да подкрепят силно реформаторско управление, което да трансформира България:

"Ние трябва да сме убедени, че това се споделя от изграден екип, който може да го реализира, екип, който да има лидер. Осъзнавам, че е трудно да се намери такъв човек. Вместо това виждаме човек, за когото най-доброто, което можем да кажем за него е, че трябва да му се даде шанс. Но не можем да си позволим да влезем в такъв режим в тази ситуация."

Иванов е категоричен, че иска диалог с ИТН. 

"Трябва да намериш общи знаменатели, да изградиш диалог. Не да ги слагаш в парламентарна зала и да казваш: "Или подкрепяйте, или сте виновни". Така не се работи. Условията да дадем подкрепа за промяна в дълбочина, а не просто някой да държи вратата на МС отворена. Никакъв целенасочен процес. Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог. Ние не можем това нещо да го сложим на масата. Ние сега ще бъдем в позиция на изчакване. Да видим дали колегите от ИТН искат ли нашата подкрепа. Готови да споделим тежката отговорност на едно управление, ако то ни убеди, че е реформаторско. Имаме кауза и това ни води. В петък с нас също беше обсъждано само името на г-н Петър Илиев. И то беше обсъждано, защото ние го повдигнахме. Много дълъг разговор, в който се опитвах да обясня, защо не е подходяща личността на г-н Илиев. Ние от битката за България няма как ще бъдем изолирани", завърши Иванов.