Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Боян Чуков
Проф. Боян Чуков

Боян Чуков, който е експерт по сигурност и външнополитически анализатор, коментира изявлението на кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов в "Панорама", който се обяви за ревизия на договора със Скопие, като го нарече "Преспански".

Чуков изригна във фейсбук: "Пламен Николов иска да ревизира Преспанския договор, който е между Гърция и Северна Македония!?!?! Господи, смили се над България!"

Припомняме думите на Пламен Николов в предаването по БНТ: "Страната не е имала премиер като мен досега. Трябва да ревизираме договора с РСМ...

Неизпълнените ангажименти по Преспанския договор особено много ни притесняват. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможността за тяхното европейско бъдеще. Това обаче не означава, че няма да отстояваме своя интерес. Може би ще ревизираме този договор”, коментира Пламен Николов.

Преспанското споразумение е международен акт, с който се решава спорът за името на Република Македония. Това е двустранно споразумение между Гърция и Република Македония, постигнато с помощта на ООН. С него втората страна се преименува в Република Северна Македония и променя конституцията си, а Гърция подкрепя членството ѝ в НАТО и ЕС и установява стратегическо партньорство с нея.