Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е последната спокойна седмица в разпространението на COVID Проф. Тодор Кантарджиев

Имаме фалшиво епидемично благополучие, трябва да се подготви
здравната система, а хората да се ваксинират. В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на
COVID-19. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община.

Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, категоричен бе проф. Кантарджиев пред Радио „Фокус“. Той допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното
разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, подчерта той.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че ваксините, които се ползват в страната,  предпазват и по отношение на делта варианта. Важни са и за децата, като безвредността им е доказана, каза още той. 

"Сега е моментът хората да се ваксинират, няма какво да чакат. В момента няма много случаи, няма вероятност да се заразят, докато са пред пункта за ваксинация. Трите най-важни неща за ваксините са: дори и Делта вариантът, който по данни на Националния център, знаете, всеки месец се увеличава броят случаи, причинени от Делта варианта. Ваксините, които са в нашата страна, в момента се предлагат, действат и на Делта варианта. Въпреки желанието на някои недобронамерени лица в заглавия на някакви преписани факти да направят нещо ужасно – я вижте колко са случаите примерно в Израел".

Проф. Тодор Кантарджиев коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.