Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИСЦИПЛИНА: Само шансът не позволи на "Локо" да прескочи "Шльонск" от Вроцлав.
ДИСЦИПЛИНА: Само шансът не позволи на "Локо" да прескочи "Шльонск" от Вроцлав.

Лятото на 1997 година. ЦСКА прави 3:3 в Букурещ срещу "Стяуа" в Шампионската лига. И вече се облизва за групите, когато тимът, воден от Георги Василев, е отнесен с 0:2 в София.
"Левски" отпада от предварителния кръг на КНК след 1:1 и 1:2 от "Слован" (Братислава). И накрая бургаският "Нафтекс" е елиминиран от норвежкия "Бран" след 3:1 и 1:2 и напуска Купата на УЕФА заради по-малко голове на чужд терен. В края на август в Атина започва световното първенство по лека атлетика.

Абсолютно същото
може да се повтори
и до 25 август тази година

И през септември да нямаме нито един представител в евротурнирите. Може би заради стартиращото в Дегу (Корея) световно първенство по лека атлетика или пък заради нещо друго, провалът отново чука на вратата.
Защото в момента единствено оптимистите могат да смятат, че "Литекс" и ЦСКА имат някакви шансове срещу "Динамо" (Киев) и "Стяуа". Реалистите се надяват, че ще бъде спечелена някоя точка за ранглистата на УЕФА, а песимистите и привържениците на "Левски" виждат по две разгромни загуби на оцелелите ни участници.
Представянето ни обаче хвърля футбола в една спирала надолу, от която няма да има излизане през следващите години. И срещу нашите винаги ще играят най-силните поставени. В момента преди плейофите за групите България се е сринала от 21-во място в подреждането на УЕФА на 27-о, но преднината ни пред Словакия е само една хилядна от точката. И те продължават с 2 от 4 тима.
Пред нас са вече Беларус, Румъния, Швеция, Полша, Норвегия и Швеция. И само няколко години, след като се бяхме размечтали за втори отбор в Шампионската лига, сега ще се борим, да не ни стигнат и унгарците, че вече става смешно.

Най-трагичното
представяне този сезон
е безспорно на "Левски"

Отборът на Георги Иванов-Гонзо привлече един куп скъпи футболисти, които бяха представени като новия Гара Дембеле (Сьорд Арс) и неосъществения Лионел Меси (Тони Калво). И "Спартак" (Търнава) трябваше да бъде отнесен без проблеми. Вече се правеха тънки сметки как след като Станимир Стоилов и "Анортозис" отпаднат, тимът ще е поставен при жребия, а това означава 70% влизане в групите и 2 милиона евро в касата.
Вместо това обаче тимът започна да готви звездите си за големите сблъсъци със "Светкавица", "Видима-Раковски" и "Миньор". И някак си смешно прозвучаха думите на Тодор Батков, че миналия сезон заради раздвоението между участието в евротурнирите и вътрешното първенство "Левски" изпуснал да вземе трофей. Но по време на мачовете от Лига Европа стадионът се пръскаше по шевовете, а в първия кръг, и то в столичното дерби със "Славия", всички се познаваха по име.
Георги Иванов пък използва прийом от студената война, като по комунистически хвърли вината върху вражеската пропаганда или журналистите поновому. И те изпитаха сериозна вина, че първо са накарали Сержиньо Грийн да удари съперник без топка и след това нарочно спънаха Христо Йовов, преди да изпълни дузпата.
В Ловеч може би още си блъскат главите как точно се получи отпадането от "Висла". Защото в първия мач шампионите изиграха може би най-силната си среща в евротурнирите от 5 години насам. Но загубиха с 1:2. И след това тръгнаха да гонят дивото в Краков, но без централен нападател. Може би едно от най-странните треньорски решения в историята.
Обяснението го даде един бивш полски национал, с помощта на компютрите.

Той изчисли, че само
петима от титулярите
на Любослав Пенев са
играли на европейско ниво

И две резерви. Така просто няма как да се спечели мач от турнирите и всички го знаят. Голямата разлика между двата равностойни отбора се казва Маор Меликсон. Израелски национал и полузащитник, какъвто няма в български отбор. Едва ли е струвал колкото Тони Калво, но стига да е имало някой да го забележи в "Апоел" (Беер Шева). Защото, докато полузащитниците на ловчанлии се завъртаха няколко пъти около оста си, Маор за същото време даваше и поемаше по три паса от съотборниците си. Накрая малко рамо - удар, и един турски рефер, който измисли дузпа в полза на "Висла", но тогава всичко бе загубено.
Може би единственото нормално нещо, което се случи, бе представянето на "Локо" (Сф).

За втори път в
историята си тимът
на Николай Гигов отпадна,
без да е загубил мач

Но още по-важна бе дисциплината, с която момчетата на треньора Диян Петров подходиха и в четирите срещи. И само шансът ги лиши от това да елиминират "Шльонск" (Вроцлав), който поне на хартия е с 15 милиона евро бюджет. Нещо, което в "Надежда" и не сънуват.
Така и в евротурнирите тръгнахме стремглаво надолу. На последния жребий и националите ни бяха в четвърта урна. Което означава, че в най-скоро време можем спокойно да закрием футбола в България. И да започнем да строим кочини.

 

Само във Висша лига е спасението

Подобряването на положението ни в Европа минава единствено през радикални мерки, които няма да са по вкуса на никого. Защото е друго да си футболен президент в България и всички да те преследват. Да се виждаш по вестниците и телевизиите и доволно да плюеш останалите. Създаването на Висша лига е необходимото зло, за което първо трябва да узреят клубовете, а след това и БФС.
Предимствата на 10 отбора в елита, съчетани с още по-мобилни и малки долни дивизии, ще реши доста проблеми. На първо място телевизиите ще се избият за договор, ако им предложиш четири пъти "Левски" - ЦСКА или "Литекс" - "Черно море". Разходите ще паднат допълнително, ако всичко това се съчетае със сезон пролет - есен. Така няма да се разсипват и без това скапаните ни стадиони, като се играе през лятото.
Шампионът ще е известен и ще има половин година за селекция и сработване на състава. Същото се отнася и до останалите участници в евротурнирите. Сърбите минаха по този път и върнаха обратно голямата си група. Отборите от Швейцария, Шотландия и Беларус пък не можеш да ги извадиш от парите в евротурнирите през последните сезони. Но за всичко това се иска да се надмогнат дребните игрички, за да се излезе от кочината.

Стадионът няма значение

Болната за България тема за стадионите просто няма значение, се видя от тазгодишното ни участие в турнирите. "Левски" загуби в Търнава от отбор, чието игрище е от ранга на "Б" група и със сигурност няма да вземе лиценз дори за родното първенство. Спрямо него "Георги Аспарухов" е нещо от ранга на "Ноу Камп". "Литекс" мина без проблеми през стадиончето в Подгорица, където най-интересното за зрителите бе близката дискотека, а не това което се случва на терена. И след това бе неузнаваем в Краков, където съоръжението е едно от най-добрите в Европа. Построено от държавата и оставено на "Висла" да му бере издръжката. А на по-малко от 200 метра бе и чисто новият стадион на "Краковия". А шампионите могат да се гордеят, че имат най-добрия стадион в България. Те са късметлии, защото могат да играят и на олимпийския в Киев, където ще бъде европейското догодина. "Локо" (Сф) пък успя да опита невероятния "Филип II" в Скопие.
ЦСКА ще пътува до Клуж, за да играе със "Стяуа", защото "Генча" няма лиценз. Също като "Българска армия".