Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Привет!

Пикирам ниско като гладна врана в снежен ден да ви проглуша ушите още веднъж да се ваксинирате.

Не защото съм си го навила на пръста, а защото сега е моментът да предотвратим тоталното прегаряне на здравната ни система и последните останали на поста си български болнични медици. Защото не по тяхна вина, а въпреки нечовешките им усилия, България е особено кофти място да попаднеш в болница; особено ако нямаш достатъчно кислород да идеш сам до тоалетната или си в процес на получаване на множествени органови увреждания. Ковид е такъв лунапарк - от тия с влакчетата на ужасите.

Вероятността за страничен ефект от ваксината е драстично малка дори спрямо вероятността да не влезете в болница, а, примерно, да развиете дълъг ковид и да се влачите като парцал месеци наред с напълно предотвратими симптоми.

Според съвсем прясно проучване, Делта вариантът на коронавируса се разпространява толкова бързо, защото генерира около 1000 пъти (хиляда!) по-голям вирусен товар в тъканите на заразените от този, който оригиналният щам произвеждаше.

Действително, не е много дълбока философска дилема, ако не сте сред онези, които по знайни медицински причини не могат или трябва доста да помислят преди да се ваксинират.

И за да не речете, че само ви плаша с прокоби, имам добри новини:

Екипът на ваксиноложката лаборатория в Оксфордския университет, който разработи и изпита ваксината, станала известна като "Астра Зенека", инвестира наученото от тези изпитания в работата по нови ваксини за опасни заразни болести, за които ще чуваме в Европа все повече заради промяната на климата:

? треска от долината Рифт (болест по добитъка, която в Източна Африка и Саудитска Арабия има около 30 % смъртност сред заразените човеци)

? зика (често срещана треска в Бразилия, която е особено опасна за бременни жени и техните новородени бебета)

? малария (отговорна за приблизително 400 000 смърти годишно, предимно сред малки деца)

Все болести, които взимат сериозни жертви, разнасяни сред милиони хора от комари, чиито хабитат се разраства скоростно заради глобалното затопляне.

В момента в университетските клиники се изпитват ваксини за предотвратяване на тези болести, работещи на същия принцип - чрез аденоворусен вектор - на който успешно работи и ваксината против ковид.

Да припомним, този вектор не е нововъведение и се използваше във ветеринарната медицина години преди пандемията. На този принцип работи и човешката ваксина срещу ебола. Но след като всички видяхме защитното действие на ваксината срещу ковид при милиони ваксинирани, експериментите с него получиха нов тласък и дават немалки надежди.

В момента в Оксфорд разработка на аденоворусен вектор в две фази тече и за ваксина срещу... ?СПИН? ...Синдром на придобитата имунна недостатъчност, срещу който никой от нас не би желал да изпробва силите на здравия си организъм, какъвто и фанатичен храбрец да е.

Тази ваксина, която използва аденовирус като ракета-носител за "мозайка" от протеините, извлечени от различни HIV щамове, може да се окаже ефикасна, а може и да не се окаже. Може да успее, може и да се провали... Но ако успее?

Ако все пак УСПЕЕ?

Няма ли това да бъде сред най-добрите новини, които светът е получавал от половин век насам?

*От фейсбук!