Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Трифонов не събере подкрепа, във формацията му може да започне разпад 

Възможно е кандидатът за премиер да преговаря с  антисистемните партии

Дори и да се състави правителство, което на този етап изглежда доста сложна задача, неговият хоризонт няма да е дълъг. Според наблюдатели кабинет с мандата на "Има такъв народ" може да работи до следващото лято или даже до Нова година, ако работата му е свързана с невъзможни за преодоляване спънки. В това кратко време една от целите е да се приеме бюджет за следващата година, но що се отнася до приоритетите на този кабинет, вижданията на потенциалните подкрепящи го формации се различават.

Задачата, която си бяха поставили партиите от протестите,

беше да свалят от власт Бойко Борисов. И го постигнаха. Но като че ли нямаше обща мисъл какво да се прави оттук нататък. Приоритетите на Слави Трифонов – въвеждане на мажоритарна система в два тура и държавна субсидия за партиите по един лев на получен глас, не са припознати от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Десните са категорични, че най-важното за тях е съдебната реформа и промяната в спецслужбите – нещо, което ИТН твърдят, че на този етап не може да се случи. Разминаването между партиите срещу статуквото е причината да си прехвърлят един на друг

политическата отговорност

за съставянето и живота на бъдещото правителство. Правилото е тя да се носи от мандатоносителя, но очевидно ИТН със своите 65-има депутати не би могла да се справи.

Когато няма подписано коалиционно споразумение, каквото е намерението на партията на Слави Трифонов, няма гаранции, че подкрепящите партии ще гласуват за политиките на кабинета. Той ще е поставен под постоянна заплаха, което предопределя краткото му бъдеще.

Най-важното, от което зависи дали ще има правителство, е коя ще е фигурата на кандидат-премиера, коментира социологът Андрей Райчев пред "168 часа". Според него най-разумният вариант е това

да бъде човек,

който после лично

ще преговаря с останалите формации, от които се очаква подкрепа. Ако не бъде постигнато съгласие, президентът ще трябва да връчи мандат на Бойко Борисов като лидер на втората по големина политическа сила. Той вече обяви, че ще го върне.

По конституция Румен Радев може да избере само още една парламентарна група. Предполага се, че както и в 45-ото Народно събрание, той ще предпочете БСП, тъй като разчита да работят за него за президентските избори през есента. Социалистите също вече са готови с плана си, макар да чакат потвърждение от Националния съвет.

Възможно е

да предложат служебното правителство

да остане като редовно. Служебният премиер Стефан Янев първо нарече идеята екзотична, а по-късно заговори, че зависи при какви условия. Намерението на БСП е това да стане с определен времеви хоризонт и задачи, които да свърши.

Ако те не бъдат приети, през есента заедно с вота за държавен глава ще се явим на още един парламентарен.

При положение че "Има такъв народ" не успее да събере подкрепа за правителство в своя мандат, твърде е вероятно във все още неукрепената партия да започнат процеси на разпад, смятат някои наблюдатели. Формацията все още няма достатъчно сцепление, за да може да се противопостави на подобни заплахи. Всички, които постъпиха в нея, работиха за кампанията и особено тези, които станаха депутати, очакваха да се "изчегърта" управлението на Бойко Борисов на всички нива.

Ако това не се случи, може да си тръгнат, а проектът на Слави Трифонов да остане в незавършен вид, защото партия, която не е стигнала до управлението, обикновено отива в небитието. Докато "Демократична България" е във възход и при следващи избори би могла да увеличи още подкрепата, с която разполага.

Слави Трифонов
Слави Трифонов