Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първа страница на  "24 часа" от 17 юли 2009 г.
Първа страница на "24 часа" от 17 юли 2009 г.

Кои бяха водещите събития преди 12 години според архива на “24 часа”

"С мандата при Меркел за ЧРД” - това е заглавието на първа страница на “24 часа” на 17 юли 2009 г., а новината е, че президентът Георги Първанов е връчил проучвателен мандат за правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

През юли преди 12 г. имаше парламентарни избори. На 5 юли ГЕРБ получи 1 678 000 гласа (39,7%) и 116 мандата в 41-ото народно събрание.

При получаването на мандата Борисов казва, че ще състави самостоятелно правителство. Не е правилно да се казва правителство на малцинството, защото следващата партия (БСП - б.ред.) има 40 депутати, т.е. ГЕРБ има мнозинство в парламента, както и пълното, и моралното право да състави самостоятелен кабинет.

Всеки извън БСП и ДПС, който иска да го подкрепи в името на стабилността, може да го направи, уточни Борисов тогава.

На 20 юли в интервю за “24 часа” Иван Костов, тогава лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция, казва: Даваме подкрепа за избор на правителството. Правим го поради три причини.

Първо, защото това е волята на избирателя. Второ, защото сме сестрински партии и имаме еднакви ценности и принципи като членове на ЕНП. И трето, защото

това е

единственият

начин БСП и ДПС

да бъдат

отстранени

от властта,

да бъдат ревизирани делата им в управлението и виновните да получат заслужено наказание.

А на 21 юли бъдещият тогава финансов министър Симеон Дянков казва в интервю за “24 часа”, че получава по 50-70 обаждания или имейли от хора, които предлагат да работят и помагат на управлението на ГЕРБ.

Не били само от кандидати за министри, а и на ентусиасти, които искали да са част от промяната. Една трета били българи, работещи в чужбина, готови да се върнат.

На 23 юли лидерът на ГЕРБ представи състава на кабинета на президента Първанов:

Вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов

Вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков

Министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев

Министър на труда и социалната политика Тотю Младенов

Министър на отбраната Николай Младенов

Министър на външните работи Румяна Желева

Министър на правосъдието Маргарита Попова

Министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова

Министър на здравеопазването Божидар Нанев

Министър на културата Вежди Рашидов

Министър на околната среда и водите Нона Караджова

Министър на земеделието Мирослав Найденов

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков

Министър на икономиката, енергетиката и туризмаТрайчо Трайков

Министър на спорта Свилен Нейков

Министър без портфейл - Божидар Димитров

Заради Божидар Димитров става първото сериозно политическо напрежение. Синята коалиция, която има 15 депутати, се обявява против номинацията му за министър

“Ще върна

мандата и

да отиваме

на избори,

ако отсега почват с номерцата си”, реагира Борисов.

На 27 юли внушително парламентарно мнозинство от 162-ма депутати подкрепя Бойко Борисов и предложеното от него правителство на ГЕРБ. “Против” са 77 от БСП и ДПС. Така на власт идва първото правителство на Бойко Борисов. То подава оставка предсрочно - на 12 февруари 2013 г., след протести.

На 7 ноември 2014 г. встъпва в длъжност второто правителство на Борисов, което подава оставка на 14 ноември 2016 г. На 4 май 2017 г. е избрано третото правителство на Борисов, което изкарва пълен мандат и бе на власт до 12 май тази година.

Във втората половина на юли 2021 г. пак има очакване за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Този път на първата сила от парламентарните избори на 11 юли - “Има такъв народ”, която получи 65 мандата в 46-ото народно събрание. Президентът Румен Радев обяви, че свиква парламента на 21 юли и няма да бави връчването на първия проучвателен мандат.

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов в деня след изборите обяви проектосъстав на кабинет начело с Николай Василев. 78 часа по-късно оттегли министър-председателя си и съобщи, че ще предложи нов премиер с ревизиран състав на Министерския съвет.

А в петък стана ясно, че партията на Слави Трифонов ще комуникира в парламента с двете протестни партии - “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, но само за политики и да им съобщи новия състав на правителството. Трите формации заедно имат 112 мандата.