Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мира Радева
Мира Радева

Братко, не си на главния път - 70% от българите не са те избрали. Нелепо е да излизаш от малката уличка с мръсна газ

Слави няма абсолютно мнозинство, как така ще тропа по масата?

“Изчегъртването” и нови предсрочни избори ще произведат още по-фрагментиран парламент

След изборите всички сме победени - това, което става в държавата, е шок и ужас

Свалянето на Балтов е груба грешка и слава богу, че колегите му го защитиха

- Слави Трифонов оттегли предложението си за кабинет заради хейт по номинацията на Николай Василев за премиер и с обяснението, че не са ни нужни нови избори. Само тези ли са причините, доц. Радева?

- Мисля си, че в “Има такъв народ” си дадоха сметка за много негативната обществена реакция към проектокабинета на Трифонов, която в един момент се превърна в канонада срещу него. Освен някой и друг дежурен клакьор няма човек, който да се опита да разбере и да подкрепи начина, по който този кабинет беше обявен. Публичната, а и политическата реакция бяха недвусмислени и “Има такъв народ”, които са нови в политиката, разбраха, че са сбъркали. Самият факт, че дават заден, сам по себе си е хубав ход - значи могат да се учат.

Разбирам, че е имало хейт срещу Николай Василев в социалните мрежи, но не това беше основният акцент, а начинът, по който бе обявено това правителство, и неспазването на правилата и процедурата.

Въпросите за управлението на държавата са сериозни въпроси и към тях не бива да се пристъпва с политически волунтаризъм. Ей тъй на се решава нещо да се направи и се очаква, че останалите трябва да козируват. На този щрих от случилото се ми обърна внимание ваш колега журналист - Слави е свикнал с подчинение тип “който не е с мен, е против мен”. Той така си управлява бизнеса и това много дълбоко отговаря на неговата личност. Оказва се, че Слави не е много консенсусен човек, затова и от голяма група сподвижници в началото, с които навремето тръгна с “Ку-Ку”, той като че ли остана с доста ограничен брой хора около себе си, които са негови близки и споделят идеите му.

На мен лично ми се виждаше много аргументиран, когато беше критичен. И откровено да си призная, заради това приемах неговите радикални виждания в много отношения. Но когато трябва да създадеш нещо ново, особено когато става дума за управлението на държавата, се изисква друг подход. И този подход няма как да просъществува в обществените условия у нас, защото за разлика от други предходни победители във властта той няма абсолютно мнозинство, няма такава подкрепа.

- Любопитното е, че без консултации ще бъде предложен и следващият кабинет на “Има такъв народ”, като преговори се допускат само по бъдещите му политики. Какво следва?

- Това е грешка. И ако т.нар. протестни партии се съгласят с условията за преговори само по отношение на политиките, не и на състава на втория проектокабинет на Трифонов, означава сами да си плюят в лицето. Да легнат пред Слави като пред падишах и да му кажат: “Ти си, брате, ти ще ни измъкнеш!” Такова поведение е нелепо, защото, да, Слави Трифонов и неговата партия може да са получили най-голяма подкрепа, другите обаче също имат подкрепа. Затова никой няма право на високомерие.

Пропорционалната ни система е ограничена от 4-процентната бариера. Я си представете, че имахме по-проста пропорционална система и всички, спечелили над 1 процент, бяха влезли в парламента. За какъв парламент щеше да става дума? При положение че дори при ниската избирателна активност под 3 милиона на 11 юли зад 1 процент от нея стоят около 30 хиляди гласа? Да не са малко 30 000 гласа?

В този смисъл всички тези партии имат своите основателни претенции към властта - спечелили са доверието от избирателите си. Как така някой ще им тропа по масата?

Безпокоя се, че голяма част от българския политически елит, в това число и новите играчи, не са научили уроците на демокрацията. Дори ми се иска да попитам хора като Николай Хаджигенов, като Арман Бабикян как приемат подобен вид насилие върху политическата им воля.

- Според Тошко Йорданов, ако новото предложение на ИТН за правителство не се гласува, вероятно изходът са трети предсрочни парламентарни избори. Има ли друг вариант за правителство в този парламент?

- Според мен трябва да се сформира кабинет от здравите сили, които и да са те, от хората, които разбират, че тропането по масата не е демокрация.

Всъщност, ако “Има такъв народ” провали възможността за съставяне на кабинет с по-широка подкрепа от повече партии, а те със силовия си подход определено вървят към това, ще се дискредитират политически изключително много. Ще носят вина за продължаваща политическа криза и за всеобщо усещане за несигурност. Аз самата имам впечатления, че мнозинството от хората не могат да говорят за нищо друго и са много притеснени.

- В средите на неуспелия кабинет са най-притеснени от приятелския огън отдясно. Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов нарече Слави “черна кутия” пред “Файненшъл таймс”. Представителят на “Изправи се!Мутри вън” Асен Хаджигенов пък сравни Слави с Борисов и го нарече диктатор. Единствено Мая Манолова подкрепи стъпката на Трифонов. Може ли да се стигне все пак до преговори за нов редовен кабинет между ИТН и двете протестни партии?

- Аз лично се надявам да се стигне до преговори. ИТН не са в позиция да изискват безусловна подкрепа, те нещо са се объркали. Този тон може да държиш, в случай че имаш 50% плюс 1 народни представители. При тяхната подкрепа е немислим.

Понеже съм шофьор, напоследък наблюдавам реакциите на младите зад волана, които като поколение доста се различават от моето. Имат един нелеп, глупав и арогантен маниер. Случва се да се движа по основна улица, а встрани да има улички със знак стоп. И както карам по основната улица с разрешената скорост, изневиделица някой излиза пред мен и рязко удря спирачка. Шокирана, също натискам спирачка, защото не очаквам някой така да ми излиза от странична уличка. Ето това направи Слави Трифонов.

Братко, не си на главния път! 70% от избирателите гласуваха против теб, не са те избрали. Харесва ти - не ти харесва, това е положението. Нелепо е да излизаш от страничната уличка с мръсна газ. Това поведение цели да шокира, да стресне и от медийна гледна точка може да е много интересно, но “Има такъв народ” получи трудна реакция - всички се обединиха срещу тях. И приятели, и врагове.

- Президентът Радев обяви, че свиква 46-ото НС на 21 юли. Какво да очакваме от него? И какви трябва да са първите му задачи?

- Ясно е какви - първо, да се опитат да си говорят, защото имам чувството, че не са си говорили достатъчно и се опитват да го напряват през медиите - “Файненшъл таймс”, телевизии, всекидневници, сайтове, социални мрежи.

Пак станахме много интересни на западните медии, пак сме екзотика, пак сме някакви много особени, важни, обръщат ни внимание. Децата се скараха и влязохме в световните медии.

Затова задача номер едно на следващия парламент е да започнат да си говорят в него. Как и кога ще се случи това, ми е много трудно да кажа. Засега виждам едно много, много незряло политическо поведение. А това е страшно притеснително за бъдещето на всички ни.

- Вариантът нови избори заедно с президентските за кого е добър и за кого - опасен?

- За никого не е добър. Не мога да видя печеливши от тази ситуация - обществото едва ли ще си промени мнението и толкова да се разочарова от сегашните играчи по политическия терен, че пак да прегърне Борисов. Това няма как да стане. В момента има много сериозни подозрения срещу Борисов.

- Но недоказани. Има подозрения, каквито е имало и към всички негови предшественици, сплотена атака срещу него и управлението му. И закани за “изчегъртване”, което се и случва.

- Зависи как обществото възприема всичко това. Борисов е спечелил обществена подкрепа, но много е и загубил. Истината е, че каквото и да си направил за почти 12 години, си натрупал и много негативи. Дълъг срок е. Не мога да забравя как, когато свалиха Хелмут Кол от власт, започнаха цяла дузина дела срещу него за корупция. Изобщо дългият престой във властта създава фалшиво самочувствие и необосновано високомерие, което се заплаща.

Но според мен истинският проблем е фрагментираността на българското общество. Защото, ако политиците ни не си говорят, то е, защото хората не си говорят много-много помежду си. Не умеят да се разбират за приоритетите и оттам започват всичките ни болки.

Демокрацията се гради на принципите на взаимното изслушване и доверие, върху консенсуса, че мнението на другия е точно толкова важно, колкото и собственото ти мнение. В България това е нещо, за което трябва да работим.

- Казахте, че всички са се обединили срещу Слави, но и изчегъртването, което той така страстно вдъхнови, помете хора с опит и авторитет в обществото - професорите Тодор Кантарджиев, Михаил Константинов, Асен Балтов... А това също поражда обществена съпротива.

- Свалянето на Балтов е груба грешка - този човек излъчва добронамереност и почтеност, не трябваше да го атакуват. И слава богу, че колегите му излязоха да го защитят.

- Как генералната кадрова промяна, която осъществи служебното правителство, би се отразила на едни следващи избори през есента?

- Ще произведе още по-фрагментиран парламент и ще направи сметките още по-трудни. Нищо добро не ни чака в този случай.

- Кои са победителите и има ли победени на отминалите на 11 юли избори?

- Май всички сме победени и най-вече избирателите - това, което става в държавата, е шок и ужас. Вижте само колко неясна е картината.

- Защо е неясна? Всъщност Слави Трифонов ни предложи едни хора с престижно висше образование, с много специализации, с много чужди езици - нали такива хора искахме?

- ... които един по един се отказват.

- Защото усещат огромно недоверие и недоумяват защо срещу тях, повечето уважавани хора, има такъв хейт. От една страна, искаме неизкушени и нови лица в политиката, образовани и с чужди езици, предлагат ни ги, казваме “не ги щем”. Мнозина и питат знаем ли какво искаме?

- Не сте права! Ако беше спазен парламентарният ред и беше показано уважение към вота на избирателите, нямаше да бъде такава реакцията. Подходът беше смущаващ. И се стигна до ситуацията, която обсъдихме с вас.

Интервю на Мила Гешакова